Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı’na Göre, 5 Maddede Hayatımızda Neler Değişecek?

Başbakan Davutoğlu’nun bugün açıkladığı eylem planı ile bir yıl içerisinde gerçekleştirilmesi öngörülen toplumsal hayatımızdaki olası önemli değişiklikler Metro, tren gibi raylı sistem hattındaki okul, üniversite, işyeri servisleri kaldırılacak; vatandaş toplu taşıma...

Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı’na Göre, 5 Maddede Hayatımızda Neler Değişecek? (6 Kasım 2014)

Başbakan Davutoğlu’nun bugün açıkladığı eylem planı ile bir yıl içerisinde gerçekleştirilmesi öngörülen toplumsal hayatımızdaki olası önemli değişiklikler

Metro, tren gibi raylı sistem hattındaki okul, üniversite, işyeri servisleri kaldırılacak; vatandaş toplu taşıma araçlarına yönlendirilecek. Servis aracı kullanıcılarına toplu taşıma bileti ve/veya ücretsiz veya indirimli kart verilecek. Yakıtı az, emisyonu düşük arabalar ile elektriği en az tüketen buzdolabı, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesinin vergisi de düşecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, beraberinde birçok bakanlar birlikte düzenlediği basın toplantısında, Onuncu Kalkınma Planı’yla (2014-2018) ilgili açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu “Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı’nı açıkladı. Davutoğlu hedeflerinin 2018 sonuna kadar, GSYH’yi 1,3 trilyon dolara, cari açığı %5,2’ye, işsizlik oranını da %7 civarına indirmek olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün açıkladığı ‘Öncelikli Dönüşüm Programı’nda kritik eylemler yer aldı. 9 Başlıkta açıklanan eylem planlarından Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programında milyonlarca vatandaşı ilgilendiren adımlara yer verildi.

Başbakan Davutoğlu’nun bugün açıkladığı eylem planı ile bir yıl içerisinde gerçekleştirilmesi öngörülen toplumsal hayatımızdaki olası önemli değişiklikler:

1- SERVİSLER KALDIRILIYOR Mevcut raylı sistem hatları üzerindeki işyerleri, üniversite ve okullarda semt servisi uygulaması kaldırılacak. Yolcuların yüksek kapasiteli toplu taşıma sistemlerine yönlendirilmesi için tedbirler alınacak. Servis kullanan öğrenci, işçi, memurlara toplu taşıma bileti ve/veya kartlarının ücretsiz veya indirimli verilmesi uygulaması getirilecek.

 

2- KENT MERKEZLERİNE YAYA GİRİLECEK Büyükşehirlerde kent merkezine araç girişini ücretlendiren pilot Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) uygulaması başlatılacak. Yeni metro, tren gibi raylı sistem istasyon projeleri tasarlanırken ‘otoparklar’ zorunlu hale gelecek. Otopark ücreti ile ulaşım ücreti ilişkilendirilerek otopark ile toplu taşıma sistem entegrasyonu sağlanacak.

3- AKILLI TRAFİK SİSTEMİ Kaza ve acil durum yönetim sistemi, dinamik trafik sinyalizasyon sistemi, yeşil dalga sistemi, yol sensörleri, değişken mesaj sistemi, trafik yoğunluk haritası, web/mobil bilgi sistemi vb. AUS uygulamaları yaygınlaştırılacak.

4- ÇEVRECİ DOSTU ARAÇLARA SÜBVANSİYON Enerji verimliliği yüksek, emisyon oranı düşük taşıtlara vergi avantajı getirilecek. Yakıtta pilli, elektrikli ve hibrit araçlar için vergi farklılaştırması yapılacak. Yani yeni nesil araçların vergisi diğerlerine göre düşürülecek.

 

 

 

5- AZ ELEKTRİK TÜKETEN EV ALETLERİNE VERGİ İNDİRİMİ Plana göre enerjiyi verimli tüketen ürünlerle verimsiz tüketen ürünlerin vergileri farklılaşacak. Buna göre buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü, elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi ürünlerin satışından alınan Özel Tüketim Vergisi, elektrik tüketimine bağlı olarak farklılaşacak. Elektriği az tüketenin vergisi de az olacak.