Sosyal Medyanın Önlenemez Çöküşünün Başlangıcı mı?

Facebook’tan sonra Twitter’ın da duraklama dönemine girdiği ve kullanıcıların ilgisinin azalmakta olduğu açıklandı. Halka arzı ardından ilk kar rakamlarını açıklayan Twitter, gelirlerinin arttığını ancak arz sonrası ilk çeyrekte kullanıcı sayısındaki artışın ise yava...

Sosyal Medyanın Önlenemez Çöküşünün Başlangıcı mı? (6 Şubat 2014)

Facebook’tan sonra Twitter’ın da duraklama dönemine girdiği ve kullanıcıların ilgisinin azalmakta olduğu açıklandı.

Halka arzı ardından ilk kar rakamlarını açıklayan Twitter, gelirlerinin arttığını ancak arz sonrası ilk çeyrekte kullanıcı sayısındaki artışın ise yavaşladığını duyurdu. Bu açıklama ardından şirketin hisseleri değer kaybetti.

Popüler sosyal paylaşım sitesi, halka açılmasının ardından mali tablolarıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada, 2013’ün dördüncü çeyreğinde 253,5 milyon olan zarar beklentisine karşın 511,5 milyon dolar zarar ettiğini duyurdu. Twitter, 2012’nin aynı döneminde 8,7 milyon dolar zarar etmişti.

Wall Street Journal’in haberine göre, endişeleri artıran bir diğer durum ise Twitter’ın kendi reklam ölçüm göstergesi “zaman tüneli görüntülenmelerinin” de ilk kez azaldığının ortaya çıkması oldu. Şirket, bir kullanıcı masaüstü veya telefonundan sayfayı yeniledikçe zaman tüneli görüntülenme sayısını da yeniliyor. Twitter CEO’su Dick Costolo, buna “tüketicilerimizin içeriğimizi ne kadar tükettiğini gösteren bir ölçüm” olarak nitelendiriyor.

Tüm bunlar bir araya geldiğinde rakamlar Twitter’ın büyüme motorunun zayıfladığını ve mevcut kullanıcıların sayfaya olan ilgisinin azalmakta olduğunu gösteriyor. Bu da sonuç olarak verdikleri reklamların aktif kullanıcılardan oluşan geniş kitlelere ulaşmasını isteyen reklam verenlerin de ilgisini azaltıyor.

Twitter kar etmemeye devam etse de şirket gelirlerinin dördüncü çeyrekte beklentileri kolay bir şekilde aşarak iki kattan fazla arttığını duyurdu. Yine de şirketin hisseleri rakamların açıklanması ardından yüzde 16,5’ten fazla değer kaybederek 55,11 dolara geriledi. Bu da piyasa değerinin yaklaşık 600 milyon dolar azalması anlamına geliyor.

Twitter’ın bu rakamlarının gelip geçici bir görüntü mü yoksa yeni bir trendin başlangıcı mı olduğu yönünde oluşacak algı yatırımcıların şirket ile ilgili tahminlerini etkilemede büyük bir rol oynayabilir.