64 Kbps’ten 4,5G’ye Türkiye’de İnternetin Kısa Tarihi

4.5G yeni hızlı mobil iletişim sistemi 1 Nisan’da kullanıma sunulacak. Peki Türkiye ve dünyada bu aşamaya nasıl gelindi? İşte internetin son 20 yıldaki hızlı gelişim öyküsü İlk kez 1960’larda askeri amaçlı olarak ortaya çıkan ve k&oum...

64 Kbps’ten 4,5G’ye Türkiye’de İnternetin Kısa Tarihi (9 Şubat 2016)

4.5G yeni hızlı mobil iletişim sistemi 1 Nisan’da kullanıma sunulacak. Peki Türkiye ve dünyada bu aşamaya nasıl gelindi? İşte internetin son 20 yıldaki hızlı gelişim öyküsü

İlk kez 1960’larda askeri amaçlı olarak ortaya çıkan ve kökenleri, ABD, Fransa ile İngiltere hükümetlerinin bilgisayarlar arasında ağ bağlantısı kurmak için yaptığı çalışmalara dayanan internetin bizim bildiğimiz haliyle ortaya çıkması 1980’lere uzanıyor.

Türkiye’ye internetin gelişi ise ilk kez 12 Nisan 1993’te ODTÜ'den Ankara-Washington arasına kurulan bir kiralık hat ile gerçekleşti. Bu bağlantı 64 Kbps hız ile hayata geçti.

İnternetin evlere girmesi, servis sağlayıcılarının ortaya çıkması ve çeşitlenmesiyle oldu. İnternetin ilk yıllarında bireylerin ağa erişim için en fazla kullandığı yöntem çevirmeli kullanımdı.

İnternetin hızı o kadar düşüktü ki, bağlantı için hattan gelen sesi uzun bir süre dinlemeniz gerekirdi.

Türkiye’nin GSM teknolojisiyle tanışması ise 1994 yılında gerçekleşti. GSM ilk kez Ankara, İstanbul ve İzmir’de kullanıcılara hizmet vermeye başladı.

ADSL İLE HIZLANDIK

Türkiye, 2000’li yıllarda internete bağlanmak için ADSL teknolojisiyle tanıştıktan sonra çevirmeli bağlantı bir kenara itildi, internete bağlanma hızında artış yaşandı.

Türkiye’de bugün internete bağlanmanın ortalama hızı ise 6.2 Mbps. Ortalama en çok 38.5 Mbps ile bağlantı gerçekleştirilebiliyor.

Dünyada ortalama internet hızının en yüksek olduğu ülke ise 20.5 Mbps ile Güney Kore. Dünyada ortalama internet hızı ise 5.1 Mbps.

Türkiye ise ortalama internet hızı açısından dünyada 55. sırada yer alıyor. Nüfusun yüzde yüzde 55,9’u internet kullanıyor. İnternet erişim olanağına sahip hanelerin oranı ise yüzde 69,5.

Evlerin yüzde 37,4’ü ADSL, kablolu internet ve fiber gibi sabit genişbant bağlantı ile internete erişim sağlarken, yüzde 58,7’si mobil genişbant bağlantı ile internete erişim sağlıyor. Darbant bağlantı ise hanelerin yüzde 2,7’sinde internete erişim için kullanılıyor.

2015’te genişbant internet abone sayısı ise 44,3 milyon olarak karşımıza çıkıyor.

CEP TELEFONUNDAN BAĞLANTI

Akıllı telefonlar ise elimizden düşmüyor, her an her yere bağlanmak istiyoruz.

Türkiye’de bireylerin yüzde 74,4’ü internete kablosuz olarak bağlanmak için cep telefonu veya akıllı telefon kullanıyor.

3G hizmeti Türkiye’de 61 milyon aboneye ulaşmış durumda.

Türkiye’de evlere fiber ağ ve cep telefonlarına ise 4.5G teknolojisinin gelmesiyle internete bağlanma hızında yaşanan artışın çoğalması bekleniyor.

4G HIZDA DEVRİM YARATTI

Dünyada 4G mobil bağlantısı gerçekleştiren ülkelerin başında Güney Kore yüzde 97 ile önde geliyor. Güney Kore’yi ise Japonya ve Hong Kong izliyor.

4G bağlantısının en yüksek yükleme hızına eriştiği ülke ise 36 Mbps ile Yeni Zelanda. Yeni Zelanda’yı 33 Mbps ile Singapur ve 30 Mbps ile Romanya izliyor.

Beşinci nesil mobil ağ olarak adlandırılan 5G teknolojisinin küresel olarak 2020’lere doğru gelmesi öngörülüyor. Dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi 4G’nin gelmesini sağlayarak 5G altyapısının öncüsü olacak 4.5G ile Türkiye 1 Nisan 2016’da daha hızlı bir mobil internete merhaba diyecek.

Business HT tarafından bütün bu gelişmeleri görsel olarak özetleyen eğlenceli bir animasyon video hazırlandı.