10 yaşındaki mavi kuşun ilginç sosyal medyatik öyküsü

KAMİL ERYAZAR 10 yıl önce kitle iletişimi ve habercilik tarihinde yeni bir dönemi başlatan, dünya ve ülke gündemlerinin anlık olarak takip edildiği, aylık 320 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından olan mikroblog s...

10 yaşındaki mavi kuşun ilginç sosyal medyatik öyküsü (22 Mart 2016)

KAMİL ERYAZAR

10 yıl önce kitle iletişimi ve habercilik tarihinde yeni bir dönemi başlatan, dünya ve ülke gündemlerinin anlık olarak takip edildiği, aylık 320 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından olan mikroblog sitesi Twitter 10 yaşına girdi

Önceki sabah Twitter ve e-posta hesaplarına giren kullanıcılar ilginç bir sürprizle karşılaştılar. 10. yılını kutlayan Twitter teşekkür ediyordu. Twitter kurucu CEO’su Jack Dorsey’in ilk tweetini attığı günden bu yana 10 yıl geçmişti. #LoveTwitter etiketiyle 10. yaşlarını kutlayan Twitter ekibi on yılın ilginç ve önemli anlarını yansıtan bir de video yayınladı.

Ülke yöneticileri, siyasi liderler önemli kararlarını, görüş ve düşüncelerini ilk olarak Twitter hesaplarından açıklıyorlar.  Yerel yönetimler de etkin olarak kullanmaya başladılar. İspanya’nın Jun kasabası sadece Twitter üzerinden yönetilmeye başlandı.

Pazarlama, satış ve müşteri ilişkilerinde de çoktan başköşeye kondu. Çağrı merkezlerinin yerini sosyal medya yönetimi, CRM’in yerini de SCRM aldı. Yatırım kararları bile Twitter’a bakarak alınıyor.

Yakında dünya Twitter üzerinden yönetilecek!

Kısa sürede tüm dünyada yaygınlaşan sosyal paylaşım sitesi Twitter, gündemi yansıtan en hızlı kitlesel iletişim aracı konumuna geldi. Kitle iletişimi ve habercilik tarihinde yeni bir dönemi başlattı: “Yeni medya”. Ülkelerin yöneticilerinden siyasal liderlere, gazeteci-yazarlardan iş insanlarına, sanatçılardan akademisyen ve sporculara kadar pek çok kişi artık önemli mesajlarını ve gündemdeki konulara ilişkin yorumlarını Twitter üzerinden paylaşıyorlar.

Dünya üzerindeki her türlü olay, haber, sıcak gelişme artık ilk olarak Twitter’a düşüyor. Ülkelerin liderleri önemli açıklamalarını yine Twitter üzerinden yapıyorlar. Kısacası dünyanın nabzı Twitter’da atıyor, insanlar neler olup bittiğini Twitter’dan öğreniyorlar.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça aktif olarak kullanılan Twitter, özellikle gündem konularının tartışma merkezi haline geldi. Yaşanan her türlü gelişmenin çok kısa sürede “Trending Topic” listesine girdiği ‘mikro blog’ sitesi, gerek sunduğu dil desteği gerek ülke bazlı özellikleri nedeniyle tercih nedeni oluyor.

Twitter, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın da iletişim merkezi oldu. 2011 Occupy Wall Street ve 2013 Gezi Direnişi’ne tanıklık etti. Gezi’deki kullanımı, Silikon Vadisi’ne ilham kaynağı oldu, Periscope doğdu. Kolay erişilebilir anlık hızı ve ‘erişim engeli’ olmadığı sürece de görece özgürlüğü nedeniyle, ülkelerdeki muhalif halkın sesi ve haberleşme kaynağı haline geldi.

Çok sayıda kişiye kolayca ulaşılan bu ‘özgürlük ortamı’, doğal olarak birlikteliğinde bilinçli ya da bilinçsiz ‘gerçekdışı haberler’ risklerini de getirdi. Toplumlar için sansürsüz haberlerle ‘uyandırıcı’, asılsız haberlerle ‘güdüleyici’, gizli reklamlarla da ‘yönlendirici’ bir işlev üstlendi.

TWİTTER’IN İMAJI ÇOK SAĞLAM AMA PARA ETMİYOR!

10 yıl önce kitle iletişimi ve habercilik tarihinde yeni bir dönemi başlatan ve hisseleri 2013 yılında borsada işlem görmeye başlayan sosyal medya ağı Twitter bir türlü istediği büyümeyi yakalayamıyor. Twitter’ın kullanıcı sayısı şu an Instagram’ın bile çok gerisinde bulunuyor. Yatırımcılarına sürekli hayal kırıklığı yaşatıyor. Yönetim, kadro değişiklikleri ve sisteme getirilen kullanım yenilikleri de şimdiye kadar pek işe yaramamış görünüyor.