1 Milyon Dolarlık Bilmece!

Türkiye, güne AA’nın geçtiği ve başta Posta olmak üzere bazı gazetelerde birinci sayfada manşeti paylaşan ‘Refiye Yılmaz’ haberi ile uyandı. Tekirdağ’da yaşayan 23 yaşındaki Refiye Yılmaz, 7 yıl önce ‘Gardner Sendromu’ hastalığına yakalanmış ve tedavi için kalın...

1 Milyon Dolarlık Bilmece! (14 Ocak 2013)

Türkiye, güne AA’nın geçtiği ve başta Posta olmak üzere bazı gazetelerde birinci sayfada manşeti paylaşan ‘Refiye Yılmaz’ haberi ile uyandı.

Tekirdağ’da yaşayan 23 yaşındaki Refiye Yılmaz, 7 yıl önce ‘Gardner Sendromu’ hastalığına yakalanmış ve tedavi için kalın bağırsağı ameliyatla alınmıştı. Yılmaz, hastalığı tekrarlayınca da tedavi için çeşitli kuruluşlara başvurmuştu. Amerika’daki Miami Hastanesi’nde yaklaşık bir milyon dolara mal olan tedaviyle sağlığına kavuşabileceğini öğrenen Yılmaz, kendisine uzanacak yardım eli bekliyordu… Haberin sonunda, iyiliksever yurttaşlar için bir de Tekirdağ Valiliği tarafından açılan banka hesap numarası verilmişti.

Türkiye, haftaya Refiye’ye yardım seferberliği ile başladı.

Haberi duyan sosyal medya kullanıcıları, Twitter’da hemen #RefiyeYılmazİçinAcilYardımGerekli başlığı ile bir hashtag açtılar ve anında TT listesinde üst sıralara yükseldi. Herkes firmalara, markalara, Sağlık Bakanlığı’na, Kızılay’a, her yere, herkese çağrı da bulunuyordu…

Çok geçmeden ilk yanıt Kızılay’dan geldi. Bir SMS kampanyası organize edilmişti. RY yazıp mesaj gönderen herkes 5 lira bağışta bulunabilecekti. Yine bu kampanya da #RYyaz2868eYollaRefiyeHayatBulsun hashtag’i ile Twitter’da duyuruldu.

Türkiye’de ‘Refiye Seferberliği’ başlamış, üstelik yurt dışına bile yayılmıştı…

HERKES FARKLI KONUŞUYOR

Öğle saatlerinde Sağlık Bakanlığı’ndan gelen açıklama ise biranda kafaları karıştırıyordu. Açıklamada, “Hastamıza uygulanması gerektiği ileri sürülen ilaç ve nakil konusunda ülkemizde yeterli imkanlar mevcut olup herhangi bir ücret sorunu yoktur.” deniliyordu.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklama aynen şöyleydi: “Medyamızda, ’Gardner Sendromu’ hastası Refiye Yılmaz kardeşimizin ince bağırsak nakli için yurt dışına gitmesi gerektiği, kullandığı ilacının Sağlık Bakanlığı tarafından 5 aydır gönderilmediği gibi ifadeleri yer almıştır. Öncelikle hastamız Refiye Yılmaz’ın tedavi süreçlerini Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğümüz yakinen takip etmektedir. Hastamız Refiye Yılmaz’ın hastalık süreci ile ilgili yaptığımız ön incelemede, İl Sağlık Müdürlüğümüzce hastamız, ince bağırsak nakli konusunda dünyanın sayılı kurumları arasında olan Bakanlığımıza bağlı İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Burada yapılan tetkikler neticesinde Refiye Yılmaz için acil ince bağırsak nakli ihtiyacı öngörülmediği anlaşılmıştır. Hastamız bu kurumda ileriye dönük nakil gerekliliği yönünden takip edilmektedir.”

“İLACIN TÜRKİYE’DE TEMİNİ KONUSUNDA HERHANGİ BİR SIKINTI YOKTUR”

“Hastamızı, Çapa Tıp Fakültesi’nde takip eden doktor tarafından bu hastalık için rutin kullanılmayan “imatinibö isimli ilacın denenmesi yönündeki tavsiye, Bilimsel Onkoloji Danışma Komisyonu tarafından uygun bulunmamıştır. İlacın Türkiye’de temini konusunda herhangi bir sıkıntı yoktur. Bahsedilen ilaca bilimsel olarak uygun bulunduğu takdirde ücretsiz şekilde ulaşılabilir.”

“İLAÇ VE NAKİL KONUSUNDA YETERLİ İMKANLAR MEVCUT”

“Hastamıza uygulanması gerektiği ileri sürülen ilaç ve nakil konusunda ülkemizde yeterli imkanlar mevcut olup herhangi bir ücret sorunu yoktur. Hastamızın yurt dışında tedavisi zorunlu olması durumunda, bu da ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Ancak bilimsel olarak uygunluğu konusu, bilim adamlarının kararına bağlıdır. Ayrıca hastamızın talebi üzerine bu konuda dünyanın başka ülkelerindeki merkezlerden hastanın durumu hakkında konsültasyon talep edilecektir. Bu merkezlerden farklı bir görüş gelirse bunun gereği de yapılacaktır.”

 “MUAYENE ETTİK NAKİL GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK”

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı bu açıklamanın yanı sıra, Türkiye’de en fazla ince bağırsak nakli gerçekleştiren Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Cezmi Karaca AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerika’daki tedavisi için 1 milyon dolara ihtiyaç olduğunu duyuran Refiye Yılmaz’ın, şu anda ”ince bağırsak nakli gerektirecek bir durumunun olmadığını” söylüyordu.

Karaca, sosyal medyada geniş yankı bulan ve ince bağırsak nakli için Amerika’daki tedavi karşılığında 1 milyon dolara ihtiyaç olduğunu duyuran Refiye Yılmaz’ın geçen hafta çarşamba günü hastanelerine başvurduğunu belirtti.

Hastanın kendilerine ince bağırsak nakli adayı olduğunu söylediğini dile getiren Karaca, şöyle konuştu: ”Elindeki belgeleri aldık, muayene ettik. 2008’de Çapa Tıp Fakültesi’nde ’Gardner Sendromu’ nedeniyle ameliyat olmuş. Kalın bağırsağının hemen hemen hepsi çıkarılmış, son kısmı ince bağırsağa eklenmiş. Zaman içinde değişik periyotlarda kontrolleri oluyormuş. Hastanın son zamanlarda karın ağrıları zaman zaman da tuvalet düzeninde bozukluk çıkmış. Ameliyat eden doktorlar ince bağırsakları besleyen damarların olduğu yelpazenin içinde bir takım sertlikler hissetmiş ve parça almışlar ve tümör tanısı koymuşlar, sonra da Yılmaz’ın tedavisini planlamışlar. Bu planlamanın içinde bir tedavi şekli var. ’İlerde bir gün bağırsak nakli olabilirsin’ diye bir cümle konulmuş. Ekip olarak hastayı gördük. 23 yaşında cıvıl cıvıl sağlığı için her şeye değer birisi. Refiye Yılmaz, geçen hafta yaptığımız muayenesine, epikrizine, görüntüleme belgelerine göre ince bağırsak nakli adayı değil. Çünkü bir takım solüsyonlarla destekli olmak üzere ağızdan besleniyor ve tuvalete çıkabiliyor. İstediği belgeyi verip gönderdik. Bugün duyduk ki sosyal medyada kendi dertlerini paylaşmış, bir takım girişimlerde bulunmuş. Biz de böyle bir açıklama yapma gereği duyduk.”

Bu arada, Tekirdağ Valiliği’nin açtığı hesapta dün 300 lira para toplanırken, bugün bu rakamın 60 bin lirayı bulduğu öğrenildi.

Gün boyu gelişen bu haberle ilgili tüm ayrıntılara bu  linkten ulaşabilirsiniz.