Markalar ve Ajanslar İçin 2017 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ – 2

KAMİL ERYAZAR 2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu dönemde, önümüzdeki yılın dijital pazarlama planı ve bütçesinde son düzeltilerini yapan marka ve ajanslar için önemli notlar… Bu yazı dizisinde, son yıllarda ve öze...

Markalar ve Ajanslar İçin 2017 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ – 2 (18 Ekim 2016)

KAMİL ERYAZAR

2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu dönemde, önümüzdeki yılın dijital pazarlama planı ve bütçesinde son düzeltilerini yapan marka ve ajanslar için önemli notlar…

Bu yazı dizisinde, son yıllarda ve özellikle de bu yıl sektöre damgasını vuran yeni trendlere göre, pazarlama stratejileri hazırlanırken unutulmaması gereken önemli bazı konu başlıklarına değineceğiz.

Pazarlama iletişimi açısından yine önemli teknolojik gelişmelerin yaşandığı bir yılın daha sonuna geldik. Mobil araçlar ve uygulamaların kullanımının artmasıyla Dijital Pazarlama oldukça geniş bir alana yayıldı. Özellikle de son iki yılda sektöre damgasını vuran bu yeni trendlere göre pazarlama stratejileri hazırlanırken unutulmaması gereken konu başlıklarını sıralıyoruz.

2017’de de en etkili pazarlama stratejilerinin, içeriğin ön plana çıktığı, mobil ve video ağırlıklı, çok kanallı, kişiselleştirilmiş yaratıcı kampanyalar olacağını söyleyebiliriz.

PAZARLAMANIN KUTUP YILDIZI VİDEO

İyi hazırlanmış 15 saniyelik etkileyici bir video klip, binlerce kelimelik bir kompozisyondan daha iyi hikaye anlatabilir.

Reklamcılıkta hareketli görüntü her zaman önemli olmuştur. Video paylaşım siteleri Youtube, Vimeo, Dailymotion, vb. yanı sıra yaygın kullanılan Facebook, Twitter gibi haber kaynağı içerik akışı olan sosyal ağların otomatik video oynatma ‘auto-play’ özelliği ile birlikte daha çok video göstermeye başlamaları, Instagram, Pinterest gibi görsel paylaşım sitelerinde de video paylaşılmaya başlanması ve sürelerinin uzatılması bu trendi iyice yükseltti.

Aynı zamanda mobil cihaz kullanımının da artmasıyla markaların mobil kullanıcılara özel hedeflemelerde bulunması ‘video pazarlama’nın önemini daha da arttırdı. Mobil uyumlu video pazarlamanın yıldızı yakın gelecekte daha da parlayacak.

Artık televizyon reklamlarını YouTube’a yüklemekle video pazarlama işi çözülmüyor. Çünkü YouTube dışında farklı sosyal medya platformlarında paylaşılan videolar çok daha fazla kişiye ulaşmaya başladı. Twitter’ın kısa video kanalı Vine, canlı yayın kanalı Periscope ya da Instagram’da yayınlananlardan da ilginç biçimde ciddi ve etkili geri dönüşler alınıyor.

‘Canlı yayın’ candır!

Facebook’un, Twitter’daki Periscope benzeri canlı yayına olanak sağlayan “Facebook Live” uygulamasını tüm kullanıcılara açması, sosyal medyada yılın ilk yarısındaki önemli yeniliklerinden biriydi. Twitter ve Instagram da yeni canlı yayın uygulamalarını yılın sonuna yetiştirdiler.

Twitter kullanıcıları artık Periscope’a girmeden doğrudan kendi hesapları üzerinden galeri sekmesindeki ‘canlı’ butonuna basarak canlı çekim yapıp, yayınlayabilecek. Twitter’daki canlı bir videonun izleyicileri, yayıncıyla yorum yapıp kalpler göndererek iletişime geçebilecek ve yayıncıya desteğini gösterebilecek. İçinde canlı yayın bulunan Tweet’ler Retweet edilebilecek, beğenilebilecek ve insanların Tweet paylaştığı her yerde paylaşılabilecek.

Instagram da geçen ayın sonuna doğru canlı video yayınının geleceğini, Snapchat’teki gibi silinen fotoğraf ve video mesajlarıyla birlikte duyurmuştu. Söz konusu özellik, ABD'de kullanıma sunuldu. Kullanıcılar uygulamanın Hikayeler bölümünde, akıllı telefonlarının kameralarını kullanarak canlı video yayını gerçekleştirebiliyor.  Instagram’ın yeni özelliğini Facebook’tan ve diğerlerinden ayıran farklılık ise, canlı video yayını bittiğinde uygulamadan silinmesi ve tekrar izlenememesi.

Sosyal medyada gerçek zamanlı anlatım olanağı veren Twitter, Facebook ve Instagram Live gibi  ‘canlı yayın’ uygulamalarının, kişisel kullanıcılar kadar markaların da gözdesi olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Çünkü hiç bir şey canlı görüntülerden daha heyecan verici olamaz.

Online video ve slayt şov hazırlama sitesi Animoto’nun yaptığı araştırmaya göre;

► Tüketicilerin yüzde 73’ü satın alma kararını bir video izledikten sonra verdiklerini,

► Yüzde 96’sı satın alma kararı vermek için videoların yararlı olduğunu,

► Yüzde 71’i ise online izlenen video içeriklerinin marka hakkında olumlu bir izlenim bıraktığını söylüyor.

İçerik pazarlamasına uygun senaryolar

Geçen yılki reklam filmlerinin konuları alışılageldiği gibi mizahi değil daha çok duygusal ve sosyal içerikli. İnsanların vicdanlarına hitap eden güçlü mesajlarla etkileyen, hüzünlendiren, erdemlilik, yardımlaşma duygularını ön plana çıkaran ve bir “hikayesi” olan reklamlar.

MOBİL UYUMLU Dijital Pazarlama İletişimi ve Sosyal Medya Yönetimi

Yeni pazarlama alanını, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer giyilebilir teknoloji ürünleri oluşturuyor.

En büyük pazarlama aracının büyük olasılıkla şu anda cebinizde olduğunu biliyor musunuz?

Akıllı cep telefonlarının birer mini bilgisayar olarak geliştirilip yaygınlaşmasıyla birlikte, internet erişiminde mobil araçların kullanımı ilk kez masaüstü bilgisayarlarını geçti. Mobil ekranlar birinci sıraya yükseldi. Facebook gelirlerinin yüzde 75’ten fazlasını mobil reklamlardan elde ediyor. 5 yıl içinde eklenecek 3 milyar yeni internet kullanıcısı da web sitelerine akıllı telefonların aracılığıyla erişecek. Bu yılın sonuna kadar mobil kullanımın 2 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu nedenle web siteleri, blog ve mikrositelerin tasarımlarının responsive mobil versiyonlarına önem verilerek özen gösterilmesi gerekiyor. Diğer bir yandan mobil kullanım potansiyeli Google içinde değerli bir yere sahip. Mobile önem veren sitelere Google da önem veriyor. Yani sitenize girildiğinde, sitenizin görselliği ve özelliklerinin mobile uygun olması durumunda Google için daha değerli olacaksınız.

Kurumsal web sitelerinin, blogların ve sosyal medya için hazırlanacak içeriklerin tüm ekranlarda uygun görülebilecek şekilde ‘mobil uyumlu’(responsive) olması çok önemli. Üstelik bu işlevsel uyum sadece ‘görünüm’ açısından değil, arama motoru algoritmalarının da bu özelliğe duyarlı çalışmalarından dolayı zorunluluktur.

Mobil pazarlama uygulamaları

Deloitte’un raporuna göre, Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez, yani her 15 dakikada bir cep telefonu ekranına bakmaktan kendini alamıyor.

Özellikle hızlı tüketim ürünleri pazarı ve bankacılık sektöründe mobil pazarlama etkinlikleri oldukça ilgi çekiyor. Yararlı geri dönüşleri ile birlikte kullanımı da artıyor. Örneğin FMCG sektöründe ‘katıl-kazan’ kampanyaları çok popüler.

Mobil uygulamalar, sadece pazarlama için değil, Apple Pay da olduğu gibi ödeme için de kullanılmaya başlandı.

Önceki yıllarda bir uygulama geliştirmenin maliyeti çok yüksekti. Son zamanlarda ise maliyetler hızla düşmeye başladı.  Dolayısıyla, geri dönüşü en yüksek mecra olan mobil pazarlama uygulamalarını kullanarak satışlarınızı artırabilir, rakiplerinizden farklılaşıp müşteri bağlılığı yaratabilirsiniz.

Mobil uygulamaların da arama sonuçlarının endekslenmesinde avantaj sağladığını anımsatalım.

SEO DOSTU Dijital Pazarlama İletişimi ve Sosyal Medya Yönetimi

İçeriğiniz SEO kurallarına uymuyorsa ‘krallığı’ geçerli değildir!  Özgün ve kaliteli içerik, SEO ilkelerinin başında gelmektedir…

Web arama motorlarında üst sıralarda çıkmak, daha çok potansiyel müşteriye ulaşmanız anlamına geliyor. Bunun için de görsellerden, videolara ve reklam metinleriyle, anahtar kelimelere kadar her alanda her şeyi ‘optimize’ etmek gerekiyor.

Hedef kitlenize yönelik ‘özgün ve ilgili’ bilgilendirici, eğitici, yararlı içerikler oluşturmanız arama sonuçlarında görünürlüğünüzün artmasına yardımcı olacaktır. Elbette ‘süreklilik’ de önemli.

Dijital asistanlar

Herhangi bir arama motorunun araç çubuğunda sorgulama yapmadan, sesli olarak aradıklarınızı bulmanıza yardımcı olan Apple Siri, Windows Cortana, Google Now gibi ‘hands-free’ dijital asistanların da çok yakında birer dijital pazarlama iletişimi platformuna dönüşeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Şu anda kullanımı çok yaygın olmasa bile ileride yer, yön, ulaşım yolları bulma ve ek önerileriyle daha popülerleşeceği öngörülmektedir.

Dolayısıyla web arama motorlarının yanı sıra ‘konuşma sorguları’ için de optimizasyon yapmanız gerekiyor. Örneğin Google Hummingbird algoritmasının kurallarına uymak bunun için çok önem taşıyor. Ayrıca dijital yardımcıların sorguları karşılamak için orta ve uzun kuyruk anahtar kelimeleri kullanarak çalıştıkları da belirtilmiştir. Google’ın son zamanlarda sanal bir asistan yardımı ile yüksek kaliteli arama sonuçları sunmak için yeni bir uygulama geliştirmeye çalıştığı da biliniyor.

DEVAM EDECEK

Makalenin bundan önceki bölümü:  Sosyal Medya ve Yeni Dijital Pazarlama Trendleri