Yarın sandık başında dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye, yarın Cumhuriyet tarihinin belki de en önemli seçimleri için sandık başına gidiyor. Seçmen, ülkenin 13. Cumhurbaşkanı ile 27. Dönem Milletvekilleri için tercihini yapacak. 24 Haziran, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri...

Yarın sandık başında dikkat edilmesi gerekenler (23 Haziran 2018)

Türkiye, yarın Cumhuriyet tarihinin belki de en önemli seçimleri için sandık başına gidiyor. Seçmen, ülkenin 13. Cumhurbaşkanı ile 27. Dönem Milletvekilleri için tercihini yapacak.

24 Haziran, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri pek çok ilke sahne olacak. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yayımladığı seçmen istatistiklerine göre 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak.

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için yarın sandık başına gidiliyor.

2014 yılına kadar milletvekilleri tarafından seçilen cumhurbaşkanı, değiştirilen kanunla 10 Ağustos 2014'te ilk kez halk tarafından seçilmişti. 24 Haziran'da ise halk, ilk kez hem cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçecek.

İlk kez siyasi partilerin ittifak yaparak seçime girmeleri nedeniyle nasıl oy kullanılacağı ve oyların hangi durumlarda geçerli sayılacağı merak ediliyor. Peki oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Oy verme işlemi tüm yurtta sabah saat 08:00'de başlayacak akşam 17:00'de son bulacak.

Saat 17.00'de seçim merkezlerinde halen oylarını vermek üzere bekleyenlerin olması halinde önce sandık başkanı tarafından sayıları sayılacak sonra sırayla oylarını kullanabilecekler.

Dış temsilciliklerde 7 Haziran'da başlayan oy verme işlemi 19 Haziran'da son buldu. Yurt dışında yaşayan seçmen, bulundukları ülkede belirlenen günlerde saat 09.00-21.00 arasında oy kullandı.

Gümrük kapılarında ise 24 Haziran saat 17.00’ye kadar oy verme işlemleri devam ediyor.

Nerede oy kullanacağım?

Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) resmi internet sitesinden nerede, hangi sandıkta oy kullanabileceklerini görebiliyor.

Oy vermek için seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Bu kural cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde de geçerli olacak.

Kimlik numarası bulunan resmi belge yeterli olacak

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, resimli, kimliği ortaya koyan belgelerden biriyle oy kullanabilecek.

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini kontrol edecek, kimlik tespitinin ardından, birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene verecek. Seçmen oyunu kabinde kullanacak.

Oy verirken görüntü alınması yasak

Cep telefonu, fotoğraf makinesi ile oy kullanırken görüntü kaydetmek yasak. Görüntü kaydeden veya haberleşme sağlayan cihazlarla oy verme kabinine girilmesine müsaade edilmeyecek. Sandık kuruluna teslim edilecek cihazlar, oy verme işleminin ardından seçmene iade edilecek.

Mühür, tercih edilen alanın dışına taşmayacak

Oy pusulasına basılacak mührün tercih edilen alanın dışına taşmaması gerekiyor. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana “EVET” veya “TERCİH” mührü basılacak.

İttifak alanı içerisinde mührün sadece bir siyasi partinin alanına basılması durumunda, oy pusulası geçerli sayılacak ve oy, basılan partinin oyu olarak kabul edilecek.

Başka bir siyasi parti veya ittifak alanı dışına taşırmadan, siyasi parti ittifak alanına birden fazla mühür basılması halinde oy pusulası yine geçersiz kılınmayacak ve bu oy ittifakın oyu sayılacak.

Oy pusulasına, “TERCİH” veya “EVET” dışında bir işaret konulması veya bir yerine imza atılması halinde oy geçersiz sayılacak.

Kabinde uzun süre kalanlar uyarılacak

Seçmen oy kabininden çıkmadan kimse oraya giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için makul sürenin aşılması durumda ise kurul başkanı tarafından uyarılacak. Uyarıya rağmen oy kabininden çıkmayan seçmene müdahale edilebilecek.

Tercihler aynı zarfa konacak

Cumhurbaşkanı ve milletvekillerine yönelik iki ayrı tercihi seçmen, tek bir zarfa koyarak sandığa atacak. Zarfa birleşik oy pusulasından başka bir şey konulmayacak.

Seçmene hata veya başka bir nedenden ötürü ikinci bir oy pusulası verilmeyecek.

Oy kullandıktan sonra seçmen listesindeki isminizin karşısınıza oy kullandığınıza dair imza atılacak.

Sandık, kurul başkanı tarafından açılacak

Oy verme işlemlerinin tamamlanmasından sonra sandık, oy verme yerindekilerin huzurunda başkan tarafından açılacak.

Oy sayma işlemi esnasında ilk önce Cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulaları sayılacak.

ADİL SEÇİM

“Kullanılan oyların ne kadarı seçim sonuçlarına ‘doğru’ yansıyacak?”

Türkiye’deki seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun aklında olan bu soruya, CHP ve CHP’nin de içinde olduğu 17 siyasi parti, demokratik kitle örgütü ile sivil toplum kuruluşlarıyla oluşturulan Adil Seçim Platformu, seçim takvimi açıklandığı günden itibaren yanıt aradı. İsteyen herkesin cep telefonuna indirebildiği bir mobil uygulama geliştirildi. Teknolojik altyapı oluşturdu. Sandıklardan çıkan oyların adil bir şekilde sonuçlara yansıtılması için yarın akşam Ankara’daki iki merkezde yoğun bir çalışma yürütülecek.

Adil Seçim Platformu, 415 bin sandık kurulu üyesi ve 195 bin müşahit görevlendirmesi yaptığını belirterek seçimler için kurulan 181.869 sandığın yüzde 99,6’sının, seçmen sayısı itibariyle 59 milyon seçmenin yüzde 99,9’unun oyunun denetimini sağlayacağını ifade etmişti.

Yarın akşam seçim sonuçları açıklanmaya başlandıktan sonra tüm gelişmeleri anında https://twitter.com/adilsecimnet Twitter hesabından takip edebilirsiniz.