Türkiye’nin ilk Dijital Gazetecilik Akademisi NewsLabTurkey yayına başlıyor

The Guardian Foundation tarafından desteklenen NewsLabTurkey, webinar ve benzeri yöntemlerle gazetecilik akademisyenlerini ve alanlarında uzman gazetecileri dijital alanda yeni yetişen ve kendini geliştiren gazetecilerle buluşturmaya başlayacak. Dijital hikâye anlatıcılığı, ver...

Türkiye’nin ilk Dijital Gazetecilik Akademisi NewsLabTurkey yayına başlıyor (27 Eylül 2018)

The Guardian Foundation tarafından desteklenen NewsLabTurkey, webinar ve benzeri yöntemlerle gazetecilik akademisyenlerini ve alanlarında uzman gazetecileri dijital alanda yeni yetişen ve kendini geliştiren gazetecilerle buluşturmaya başlayacak.

Dijital hikâye anlatıcılığı, veri gazeteciliği, bilgi güvenliği, sosyal ağ yönetimi ve dijital gelir modelleri gibi alanlarda gazetecilere yönelik içerikler üretecek olan NewsLabTurkey, 1 Ekim 2018 Pazartesi günü yayına başlıyor.

The Guardian Foundation ve İsveç Başkonsolosluğu tarafından desteklenen NewsLabTurkey, Türkiye gazetecilik endüstrisindeki kurumsal ve bireysel aktörlere ve geleceğin gazetecilerine, gazetecilik pratikleri konusunda eğitim vermeyi ve onları alandaki gelişmelerden haberdar etmeyi amaçlıyor.

NewsLabTurkey, newslabturkey.org  adresi üzerinden yayın yapacak.

Yeni gazetecilik teknolojileri

Proje dahilinde, dünyada süregelen gazetecilik tartışmaları, yeni geliştirilen gazetecilik teknolojileri, gazetecilik endüstrisinde gelişmekte olan finans modelleri gibi başlıklar yer alıyor.

Sitenin genel yayın yönetmenliğini Norveç Arktik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sarphan Uzunoğlu, yazı işleri müdürlüğünü ise Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği Başkanı Mehmet Şafak Sarı yapacak.

Doç. Dr. Sarphan Uzunoğlu, amaçlarının, Türkiye gazetecilik endüstrisinde ve akademide yaşanan gazeteciliğin teknolojiye ve yeni trendlere adaptasyonu krizine çözümler üretmek, gazeteciler ve gazeteci adayları için bir başvuru kaynağı yaratmak olduğunu söylüyor: “Teknolojiye adapte olmuş, hikaye anlatmayı bilen yeni kuşak gazeteciler yetiştirmeyi, sektördeki gazetecileri ise daha donanımlı hâle getirmeyi hedefliyoruz”

‘Gazetecilere dijital yeni medya teknolojilerini öğretmeyi amaçlıyoruz’

Uzunoğlu, Twitter hesabından da proje ile ilgili açıklamalar yaptı:

“Her şeyden önce bu proje @storybench veya @JournoResource gibi projelerle aynı kategoride. Amacımız, "bakın dünyada şöyle bir şey var" demenin ötesine geçip, dijital bir akademi oluşturarak hedef kitlemiz olan gazetecilere o teknolojiyi kullanmayı öğretmek.

Projenin meselesi Türkiye'nin gazetecilik sektöründe ne olduğu değil, ne olması gerektiği ve bunu nasıl hayata geçirebileceğimiz. Şu ya da bu sebeple gazetecilik bölümlerinde müfredata hızla eklemlenemeyen tüm teknolojiler @newslabturkey'de olacak.

Dünyanın farklı ülkelerindeki haber odalarında gözlem yapma imkanı bulmuş biri olarak gözlemim, haber odalarımızın pratik bağlamdaki en temel eksiğinin yeni medya teknolojilerinin kullanımı konusundaki yetersizlik olduğu. Bu eksikliği giderebileceğimizi düşünüyorum.

TGS Akademi'de ulaştığımız gazeteciler ve gazeteci adayları eğitimlerin kısıtlı zamanda kalmasından yakınıyorlardı. @newslabturkey ile dijital kaynakla bu sorunu çözüyoruz. 2018'in sonuna dek metin ve podcast'lerle ana kaynağı oluşturacağız.”

Proje, ayrıca gazetecilere yönelik haftalık bir e-bülteni de içeriyor. Ahmet Alphan Sabancı tarafından hazırlanacak olan bültende, dünyada gazetecilik ve yeni medya alanında tartışılan meseleler ve yeni teknolojiler birer bilgi notu hâlinde okurlara sunulacak.

Yayın kurulunda kimler var?

Yayın kurulunda, The Guardian için haber üretmiş gazeteci Kareem Shaheen’in yanı sıra Orhan Şener, Arda Çetin, Duygu Uzunoğlu, Kenan Dursun, Can Ertuna, Sergül Taşdemir, Nihan Bora, Şevket Uyanık ve Ramazan Subaşı gibi akademi, sivil toplum, dijital güvenlik, gazetecilik ve yayıncılık alanından kişiler bulunuyor.