Sular altındaki İstanbul’dan insan manzaraları

Ä°stanbul dün gece baÅŸlayan ve sabah saatlerinde ÅŸiddetini arttıran yaÄŸmur, Ä°stanbullulara zor anlar yaÅŸattı. Yollarda biriken sular trafiÄŸin sıkışmasına neden olurken, toplu taşımada da aksamalar meydana geldi. UlaÅŸtırma Bakanı Ahmet Arslan, 'Bu bir afettir' açÄ...

Sular altındaki İstanbul’dan insan manzaraları (18 Temmuz 2017)

Ä°stanbul dün gece baÅŸlayan ve sabah saatlerinde ÅŸiddetini arttıran yaÄŸmur, Ä°stanbullulara zor anlar yaÅŸattı.

Yollarda biriken sular trafiÄŸin sıkışmasına neden olurken, toplu taşımada da aksamalar meydana geldi. UlaÅŸtırma Bakanı Ahmet Arslan, 'Bu bir afettir' açıklaması yaptı. Ä°stanbul'da en fazla yağışı alan Silivri'de evlerinde mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı. Ä°stanbul ValiliÄŸi, "Bugün ilimiz yoÄŸun yağış aldığından ulaşımda sıkıntı yaÅŸanmaması için zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiÄŸe çıkılmaması rica olunur" dedi. UlaÅŸtırma Bakanı Ahmet Arslan, "Bu bir doÄŸal afettir. Ulaşılamayan bir nokta yok. Ekipler çalışıyor" açıklaması yaptı. Silivri'de mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı.

2009 yılından bu yana metrekareye 65-110 kg yağışın düÅŸtüÄŸü Ä°stanbul’da yollar dereye döndü, pek çok ev ve iÅŸyerini su bastı. Saatteki hızı 70-80 km. ye ulaÅŸan rüzgar, felaketin boyutunu daha da arttırdı. Avrasya Tüneli tek taraflı olarak ulaşıma kapatıldı. Åžiddetli yağış trafiÄŸi de kilitledi çok sayıda araç yollarda mahsur kaldı. Su basan metro ve ÅŸehir hatları vapur ile Ä°DO ve BUDO seferleri yapılamadı. Hava ulaşımında da aksamalar oldu. ÅžiÅŸhane metrosunda elektrik kaçağı nedeniyle dumanlar yükseldi.

Ä°stanbul'a 1 günde son 32 yılın en yoÄŸun yağışı düÅŸtü. Günün ilk yarısında metrekareye, Silivri'de 128 kg, Üsküdar'da 108 kg, Beykoz'da 85, Sarıyer'de 80 kg yaÄŸmur yaÄŸdı. Ä°stanbul'da etkili olan ÅŸiddetli saÄŸanak yağış ile ilgili deÄŸerlendirmede bulunan meteoroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kahraman, havadaki nem miktarı deÄŸerlerinin tropikal deÄŸerlere yakın olduÄŸunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kahraman, "Ä°stanbul'da tüm günlük yağış rekorları eylül ve ekim aylarında gözlenmiÅŸtir. Bugünü ilginç kılan, eÄŸer rekor gelecek olursa, temmuzda bunun yaÅŸanması" dedi.

Çanakkale’de de ev ve iÅŸyerlerini su bastı. Çanakkale BoÄŸazı’nda Yunan bandıralı bir gemi karaya oturdu. Meteoroloji, TekirdaÄŸ ve Kırklareli illeri için ÅŸiddetli yağış uyarısında bulundu.

Ä°BB’DEN YAÄžIÅž AÇIKLAMASI

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB), kenti etkisi altına alarak günlük yaÅŸamı olumsuz etkileyen ÅŸiddetli yağışlarla ilgili açıklama yaptı. Ä°BB tarafından verilen bilgilere göre, Ä°stanbul'da en fazla yağış, metrekareye 118 kilogramla Silivri'nin Çanta bölgesine düÅŸerken, en az yağışın olduÄŸu yer ise metrekareye 27 kilogramın düÅŸtüÄŸü Terkos oldu.

Silivri'de GümüÅŸyaka’da da çok sayıda kiÅŸi evlerinde mahsur kaldı. Mahsur kalanlar itfaiye ekipleri tarafından botlarla ve iÅŸ makineleriyle kurtarıldı. Silivri’nin Çanta ve DeÄŸirmenköy bölgelerinde de su baskınlarının yaÅŸandığını belirten Silivri Belediye BaÅŸkanı Özcan Işıklar GümüÅŸyaka’da 200’ü aÅŸkın evi suların bastığını söyledi.

'1 saatten az sürede, 2 bin 563 ÅŸimÅŸek ve yıldırım gerçekleÅŸti'

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) tarafından yapılan yazılı açıklamada, ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Ä°stanbul il genelinde 18 Haziran 2017 Salı günü sabah 7.30-9.30 saatleri arasında 45-55 dakika süre ile etkili olan ÅŸiddetli yağış sonucu farklı bölgelerimizdeki meteoroloji istasyonlarımızdan kaydedilen yağış miktarları grafikte gösterilmiÅŸtir. Åžiddetli yağış esnasında dakikada 73 ÅŸimÅŸek ve yıldırım hadisesi ile yağış boyunca toplam 2 bin 563 adet ÅŸimÅŸek ve yıldırım hadisesi gözlemlenmiÅŸtir. Yıldırım düÅŸmesi nedeniyle meydana gelen 15 yangın olayına büyümeden müdahale edildi.”

KANDÄ°LLÄ°’YE GÖRE YOÄžUN YAÄžIÅžIN NEDENÄ° ‘SÜPER HÜCRELER’

BoÄŸaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem AraÅŸtırma Enstitüsü, Ä°stanbul’u bugün etkisine alan yağışa ‘süper hücre’ denen bir yapının neden olduÄŸunu açıkladı.

Konuya iliÅŸkin açıklamada bulunan Laboratuvar BaÅŸkanı Adil Tek, yağışlara neyin neden olduÄŸunu ÅŸu sözlerle anlattı: “Kuzeyden gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıkları birleÅŸince ‘süper hücre’ dediÄŸimiz yapılar oluÅŸuyor ve bu da bugün yaÅŸadığımız türden ÅŸiddetli yağışlara neden oluyor."

Son 106 yılın en yüksek deÄŸerleri

Son 106 yılın en yüksek 3. yaz yağış deÄŸeri olan yağışlara iliÅŸkin Tek, "Bu da son yıllarda görülen iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı yağış düzensizliklerine eklenen bir ekstrem olarak kayıtlara geçti. Bu yağış çok sık rastladığımız bir yağış biçimi deÄŸil" dedi.

Enstitünün meteoroloji laboratuvarının verdiÄŸi bilgiye göre, 18 Temmuz saat 12.00’ye kadar metrekare başına 91 kilogram yağış düÅŸtü.