‘Şu Çılgın Türkler’, Dünyada Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Ülke Seçildiler!

New York Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, Gezi Parkı olaylarının alevlendiği 31 Mayıs Cuma günü saat 16.00 ile 00.00 arasında gösterilerle ilgili 2 milyon tweet atıldı. Gezi Parkı eylemleri kapsamında cadde ve sokaklarda ne kadar hararetli protestolara yaşanıyo...

‘Şu Çılgın Türkler’, Dünyada Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Ülke Seçildiler! (3 Haziran 2013)

New York Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, Gezi Parkı olaylarının alevlendiği 31 Mayıs Cuma günü saat 16.00 ile 00.00 arasında gösterilerle ilgili 2 milyon tweet atıldı.

Gezi Parkı eylemleri kapsamında cadde ve sokaklarda ne kadar hararetli protestolara yaşanıyorsa, sosyal medyada da bir o kadar hararetli tartışmalar ve paylaşımlar gerçekleştiriliyor. Bu doğrultuda, New York Üniversitesi Sosyal Medya ve Siyasi Katılım laboratuvarı, eylemin yoğunlaştığı günlerde Türkiye’nin Twitter haritasını çıkardı.

6 SAATTE 2 MİLYON TWEET

Özellikle eylemin başladığı günden bu yana Twitter kullanımında ciddi artışların yaşandığı Türkiye’de, sadece 31 Mayıs Cuma günü saat 16.00 ile 00.00 arasında gösterilerle ilgili 2 milyon tweet atıldı. Dünya genelinde trend başlıkların zirvesine yerleşen eylemle ilgili hashtag’ler oldukça kısa bir süre zarfında onbinlerce kez paylaşıldı.  #direngeziparkı etiketinin 950 bin tweet’le diğerlerine göre başı çektiği sıralamada, #occupygezi (170 bin tweet) ve #geziparki (50 bin tweet) ile hemen ardından geldi.

‘TÜRKLERİN SOSYAL MEDYA KULLANIMI BENZERSİZ’

Gece yarısına kadar aralıksız devam eden bu tablo, saatler 00.00’ı gösterdikten sonra da pek değişmedi ve her dakika 3 bin tweet atılmaya devam edildi. Araştırmayı yayınlayan New York Üniversitesi’nin dikkat çektiği önemli bir nokta daha bulunuyor. Buna göre, Türklerin sosyal medya kullanımının diğer benzer olaylarda vatandaşların sosyal medya faaliyetlerine kıyasla da yüksek olduğu ifade ediliyor. Türklerin gösterilerle ilgili Twitter kullanımının “olağanüstü” ve “benzersiz” olduğu ifade edilen raporda, atılan tweet’lerin yüzde 90’ının Türkiye kaynaklı olduğu ifade edildi.

Raporda yer alan birtakım ifadeler ise oldukça dikkar çekici. Sosyal medya kullanımının bu kadar yaygın olmasının sebebini Türk medyasının olayları aktarmaktaki eksikliğine bağlayan araştırmacılar, bazı yayın organlarına yapılan baskı ve şikayetlere de değindi.

M. GÖKÇEK, TWITTER’I BIRAKTI!

Bu arada, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başbakan Erdoğan’ın “baş belası” ilan ettiği Twitter’ı bıraktığını açıkladı. Karar, Gökçek’in takipçileri tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Kaynak: Radikal