Simitten Sonra Bu Kez de Kuru Fasulye Şoku!

Haber ‘pilav üstü az kuru’ sevenleri üzecek türden… Simit gibi yaygın geleneksel yiyeceklerimizden olan, şimdiye kadarki ekonomik fiyatı nedeniyle yoksul halkın karnını doyurmasında sofralarda önemli bir yeri olan kuru fasulye de simit gibi zam rekoruna koşuyor. Son zamlarla kilos...

Simitten Sonra Bu Kez de Kuru Fasulye Şoku! (6 Ocak 2014)

Haber ‘pilav üstü az kuru’ sevenleri üzecek türden…

Simit gibi yaygın geleneksel yiyeceklerimizden olan, şimdiye kadarki ekonomik fiyatı nedeniyle yoksul halkın karnını doyurmasında sofralarda önemli bir yeri olan kuru fasulye de simit gibi zam rekoruna koşuyor.

Son zamlarla kilosu 10-12 liraya tırmanan kuru fasulye, ortalama kilogram fiyatı 16 lira olan karkas ete yaklaştı.

Mevsim etkileri yurtdışından kuru fasulye ithalatını azalttı, yurt içinde de yeterince üretimi olmayan kuru fasulye fiyatları yaklaşık yüzde 60 arttı.

Özellikle Arjantin’de normalin üstünde yaşanan kuraklığın ve Çin’deki aşırı yağışların ithal edilen kuru fasulye oranını düşürdüğü gözlendi.

Kuru fasulyenin fiyatı ete yaklaşıyor!

Son zamlarla kilosu 10-12 liraya tırmanan kuru fasulye, ortalama kilogram fiyatı 16 lira olan karkas ete yaklaştı.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de yılda yaklaşık 90 bin ton kuru fasulye üretilirken, ortalama 130 bin ton tüketim gerçekleştiğini söyledi.

İhtiyaç tam olarak karşılanamadığı için kuru fasulye ithalatı gerçekleştirildiğini belirten Yetkin, son 3 ayda Arjantin’de yaşanan kuraklık, Çin’deki aşırı yağışlar ve Türkiye’de üretim seviyesinin düşmesi sebebiyle fiyatların arttığını bildirdi.

Kilosu ortalama 3.5-4 liraya satılan kuru fasulyenin, son aylarda toptan satış fiyatında kilosunun 8-9 liraya yükseldiğine dikkati çeken Yetkin, en önemli kuru fasulye üreticilerinden Arjantin ve Çin’deki olumsuzluk sebebiyle diğer bir üretici olan Kırgızistan’a başvurulduğunu anlattı. Fiyatlardaki artışta, düşük üretimin rolü olduğuna işaret eden Yetkin, “Yaşanan gelişmeler üzerine çiftçiler; destek primi aldıkları için mısır, buğday ve ayçiçeği üretmeyi tercih etti. Kuru fasulye üretim rakamları hızla düştü. Çiftçiler, kuru fasulye üretimi konusunda teşvik edilmeli” diye konuştu.

17 liraya çıkabilir

Yetkin, “Ülkenin kuru fasulye ihtiyacı karşılanmadığı için ithal ediliyor ve üretim alanı giderek daralıyor. Üretim alanı daraldığı için de arz talep noktasında fiyatlar dalgalanıyor. Böyle giderse kuru fasulyenin fiyatı daha da artabilir hatta 17 liraya kadar çıkabilir. Bu durum tamamen arz talep dengesi ile ilgili olduğu için fiyat artışları kaçınılmaz görülüyor” diye konuştu. Yetkin, aracıların üretmeden stoklayarak el koyduğunu ve ürünleri pahalı sattığını söyledi. Bakliyat sektöründe stokçuluğun hakim olduğunu savunan Yetkin, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kuru fasulyede de alıcı olsa, piyasayı dengeleyebilir” dedi.

Dünyada en çok üretilen baklagil kuru fasulye

Kuru fasulye, dünyada kuru baklagiller arasında en fazla üretilen ürün ve baklagil üretiminin 3’te 1’ini oluşturuyor. Daha çok Asya ve Amerika ülkelerinde yapılan kuru fasulyenin, dünya baklagil ticaretinde ağırlıklı bir yeri bulunuyor.

Türkiye, kuru fasulyede hem ithalatçı, hem de ihracatçı ülke konumunda..

Türkiye, Mısır, Yunanistan, Almanya, Cezayir, Belçika, Yugoslavya ve Fransa’ya ihracat yaparken, Çin, İran, Arjantin, Kanada ve Mısır’dan kuru fasulye ithal ediyor…

(AA,  FAO)