Popüler Olmanın Yolu Sosyal Medyadan mı Geçiyor?

Bir gün herkes 15 dakikalığına ‘fenomen’ olacak! Günümüzde “internet” hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Pek çok alanda kullanılan internetin yaşantımıza sağladığı kolaylıklar saymakla bitmeyeceği gibi hayatımıza kattığı bazı olumsuz yansımaları ...

Popüler Olmanın Yolu Sosyal Medyadan mı Geçiyor? (14 Mart 2013)

Bir gün herkes 15 dakikalığına ‘fenomen’ olacak!

Günümüzde “internet” hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Pek çok alanda kullanılan internetin yaşantımıza sağladığı kolaylıklar saymakla bitmeyeceği gibi hayatımıza kattığı bazı olumsuz yansımaları da göz ardı etmemek gerekiyor.

Ülkemiz teknolojik gelişmeleri ve bu yöndeki trendleri çok çabuk benimseyen ülkelerin başında geliyor. Son yıllarda internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte özellikle büyük şehirlerde neredeyse her evde birden fazla bilgisayar bulunabiliyor. Akıllı cep telefonlarında da hemen hemen sınırsız olan internet kullanımıyla birlikte uzun saatler boyunca internette vakit geçirilebiliyor.

Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca “Çevresindeki kişilerle zor iletişim kuran, sosyal hayatında kendini ifade etmekte zorlanan ve çeşitli paylaşımlardan çekinen bireyler, sanal ortamlarda kendilerini daha kolay ifade edebiliyorlar” diye belirtiyor.

Kendini gösterme alma isteği ile birlikte kişinin, daha önceki paylaşımlarından aldığı reaksiyonun ödüllendirici etkisi ön plana çıkıyor. Kendisinin sanal alemde daha güçlü ve derin bir kopyasını oluşturma ve bunu yine sosyal medyadan beslenerek geliştirebilme fırsatı, diğerleriyle yarışma dürtüsü, reklam yapma (popüler olma, taraftar toplama, düşüncesini yayma) gibi durumlar da sebep olabiliyor. Ayrıca uzun süredir görüşülemeyen, ayrı şehirlerde olan tanıdık ya da arkadaşları yıllar sonra çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde takip edebilmek de bu sürekli ilginin nedenini açıklayabiliyor…

Beğenilme ihtiyacı sosyal medya paylaşımlarını artırıyor

Beğenilme ihtiyacı ile sosyal medya arasındaki ilişkisinin güçlü olduğu belirtiliyor. Paylaşımların arkadaşlar tarafından onaylanması ve olumlu reaksiyon alması kişiyi bu yönde daha aktif davranmaya itmektedir. Kişinin özel yaşamıyla ilgili detayları paylaşması ve gittiği mekanı duyurması sosyal medyayı kanıksama, mahremiyet sınırlarının silikleşip genişlemesi, özgürlüklerin artması, aktif ve güçlü biri olduğuna dair imaj oluşturma çabası, diğer kişilerin bu konudaki merakları ve paylaşımlara verdiği yanıtlarla yani yapılan eylemin ödüllendirici etkisiyle ilişkilidir” diye devam ediyor.

 Merak unsuru da ön planda…

Sürekli olarak paylaşımları takip etme isteği, toplum gündemi haricinde kendi sosyal çevresiyle olan gündemi takip etme ihtiyacı da merak unsurunu ön plana çıkartıyor.

Sosyal medyada, herkesin her konuyla ilgili söyleyebileceği bir görüşü bulunuyor. Bireyler, arkadaş gruplarıyla bir araya geldiklerinde sohbet halindeyken bile bulunduğu ortamı check-in yaparak aslında o ortamın çok uzağında ve kendi sanal dünyasında konu yaratmak için çabaladığı görülebiliyor.

İnternette ve özellikle ünlü olan kişilerin de her an takip edilebildiği sosyal mecralarda yine bir merak güdüsü ortaya çıkıyor. Kendini ünlü kişilerle özdeşleştirme, ünlü kişilere direkt mesaj iletebilme, onların hayatlarını ve paylaşımlarını görebilmek de zamanla bağımlılık oluşturabiliyor.

Kaynak: HTHayat.com