Google’dan Sansürcü Hükümetlere Karşı ‘Proxy’ Hizmeti

İnternet teknolojisi devi Google, kullanıcılarına baskıcı hükümetlerin uyguladıkları internet erişim engellerini etkisizleştirecek yeni bir hizmet sunmaya hazırlanıyor. Google, New York’ta düzenlediği Google Ideas (Google Fikirleri) zirvesinde baskıcı hükümetlerin görünmez du...

Google’dan Sansürcü Hükümetlere Karşı ‘Proxy’ Hizmeti (22 Ekim 2013)

İnternet teknolojisi devi Google, kullanıcılarına baskıcı hükümetlerin uyguladıkları internet erişim engellerini etkisizleştirecek yeni bir hizmet sunmaya hazırlanıyor.

Google, New York’ta düzenlediği Google Ideas (Google Fikirleri) zirvesinde baskıcı hükümetlerin görünmez duvarlarla internet sansürü uyguladığı ülkelerdeki kullanıcıların istedikleri internet sitelerine ulaşmalarını sağlamak için “uProxy” adlı yeni bir uygulama geliştirdiğini açıkladı.

Chrome ve Firefox ile birlikte çalışacak olan uProxy sayesinde tüm internet kullanıcıları ABD ya da İngiltere gibi daha özgür internet yasalarına sahip ülkelerdeki arkadaşlarının internet sunucularına bağlanıp interneti sanki bu ülkelerdeymiş gibi kullanabilecek.

‘Peer to Peer’

Yasaklı ülkelerde erişim engeli sorunu yaşayan kişiler, kolay kullanımlı uProxy ‘açık internet’ uzantısı ile ‘peer-to–peer’ adı verilen ağ sistemi sayesinde başka bir ‘özgür ülke’deki arkadaşları üzerinden istedikleri web sitelerine bağlanabilecekler.

Uygulama sayesinde sadece güvendikleri, arkadaş listelerinde olan bağlantılarının internetini kullanacak olan kişiler devletin gözetlemesinden de kurtulmuş olacaklar.

‘Arkadaş, arkadaşın sunucusudur!’

uProxy kullanıma açıldığında, zaten birbirlerini tanıyan ve Skype, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden iletişim kuran, sohbet eden iki kişi, bu kez çıkış bağlantılarını paylaşmış olacaklar. Kendi bağlantısını arkadaşıyla paylaşmayı sağlayacak uygulama, Chrome ve Firefox için bir tarayıcı uzantısı şeklinde çıkacak.

Henüz deneme aşamasında olan uProxy’nin yaratıcıları Washington Üniversitesi bilim insanları ve Brave New Software şirketi, uygulamanın beta versiyonunu denemekte olduklarını açıkladı.

Google bu uygulamayı genel kullanıma açtıklarında devletlerin sansür uygulamalarını aşmak için herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç olmayacağını, uProxy uygulamasının herkesin anlayabileceği, kullanıcı dostu bir şekilde tasarlandığını belirtti.

Google Ideas yöneticisi Jared Cojen uProxy ile ilgili Time dergisine verdiği röportajda “Dünyada milyarlarca insan kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip olmadıkları ortamlarda yaşıyor. Biz onlara bizim sahip olduğumuz internete ulaşma imkanını sunmak istiyoruz. Kullanıcılarımıza karşı sorumluluklarımız olduğundan bahsediyoruz. Kuzey Kore, İran, Suriye ve Küba gibi ülkelerdeki kullanıcılarımıza karşı da bir sorumluluğumuz var. Ve bu ülkelerde karşı karşıya olunan güçlükler çok daha büyük” dedi.

Baskıcı hükümetlerin erişim yasaklamalarını zorlaştıracağı sanılan bu uygulama benzeri, IP adresi gizlemeyi sağlayan Proxy sunucusu hizmetlerini daha önce de veren birtakım web siteleri vardı. Ancak uProxy’nin kullanımını daha kolay ve güvenilir olacağından yaygın tercih göreceği öngörülüyor.