Google’a reklam boykotu büyüyor: Dev markalar YouTube’dan da çekiliyor

Dev markalar Google Adwords’ten sonra Youtube reklamlarını da durdurma kararı aldı. 250 şirketin aldığı bu kararın Google'a zararının 750 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Google ise reklam yayınlama sistemiyle ilgili artan şikayetler üzerine internet sitelerini dah...

Google’a reklam boykotu büyüyor: Dev markalar YouTube’dan da çekiliyor (28 Mart 2017)

Dev markalar Google Adwords’ten sonra Youtube reklamlarını da durdurma kararı aldı. 250 şirketin aldığı bu kararın Google'a zararının 750 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Google ise reklam yayınlama sistemiyle ilgili artan şikayetler üzerine internet sitelerini daha iyi kontrol edeceklerini ve bu konuda çalışan insan sayısını arttıracaklarını açıkladı.

Dünya devi şirketler Youtube reklamlarını durdurdu. Şirketler reklamlarının nefret söylemi veya terör ögelerini içeren içeriklerden önce yayımlanmasından rahatsız oldukları gerekçesiyle durdurma kararı aldı.

Şirketin yasa dışı içeriği reklamlarıyla fonladığının ortaya çıkmasıyla birlikte derinleşen krizin Google’a maliyetinin 750 milyon doları geçeceği ön görülüyor.

Son 2 ayda online reklam harcamalarının terör ve aşırılıkçı içerikle bağlantısını araştıran İngiliz The Times gazetesi, geçtiğimiz haftalarda Google’ın bu konuda büyük bir riskle karşı karşıya olduğunu yazmıştı. Büyük yankı bulan haberde Google’ın terör karşıtı yasal düzenlemeler çerçevesinde ceza alabileceği belirtiliyordu.

Çünkü IŞİD’ten Combat 18 gibi Nazi yanlısı örgütlere kadar birçok radikal grubun YouTube’da paylaştıkları videolarda, büyük markaların, üniversitelerin hatta yardım kuruluşlarının reklamları görünüyordu. Mercedes-Benz’den Waitrose’a hatta Marie Curie’ye önemli isimler, YouTube’da paylaşılan bu içeriğin fonlanmasına her şeyden bihaber katkıda bulunuyorlardı. Milyon izleme sayısını geçen bazı videoların on binlerce doları bu şekilde kazandığı tahmin ediliyor.

Haberin yayınlanmasıyla birlikte Google’ın üst düzey yöneticilerinin özür mesajlarını şirketlerden ve hükümet tarafından gelen kınama mesajları takip etti. Google’ın vergi mükellefleri tarafından fonlanan bu reklamları neden ırkçı ve terörist içerikler için kullandığını açıklaması istendi. Ardından markalar bir bir Google ile reklam ilişkilerini kestiklerini açıkladı.

Dev markalar reklamlarını çekti

Aralarında Argos, Audi, Aviva, Heinz, Honda, HSBC, ITV, L’Oreal, McDonalds, RBS, Toyota, Volkswagen, The Guardian ve Starbucks’ın da bulunduğu 250 şirket İngiltere’de Youtube ile çalışmayı bıraktı.

Google önlem almaya başladı

Google konuyla ilgili yaptığı açıklamada reklam politikasını daha sertleştireceğini ve gözden geçireceğini açıkladı. Google’dan yapılan açıklamada nefret söylemi ve aşırı davranışlar içeren videoları yükleyen kişilerin Youtube ortaklık programından istifade edememeleri için de çalışmalar yapılacağı belirtildi.

Kontrolün reklam verende olduğunu söyleyen Google, sürecin fazla karmaşık olması nedeniyle reklam verenlerin bu kontrolü kullanamadığını söylüyordu. Hatayı üstlenen Google, bu kontrolleri olabildiğince basitleştirecek ve sadeleştirecek. Açıklamada ayrıca geliştirilecek yeni algoritma ile sakıncalı içeriklerin tespitinin kolaylaşacağı belirtildi. 

750 milyon dolar zarar

Ancak vakanın Google’a faturası çok daha ağır olabilir. Yeni bir analizse Google’ın YouTube reklam veren boykotundan yaklaşık 750 milyon dolar kaybedeceğini ön görüyor. ABD’de reklam harcamalarının yüzde 7.5’ini yapan en büyük 20 reklam vereninden beşi YouTube boykotuna katıldı.

10.2 milyar dolar reklam geliri beklentisi riske girdi

Youtube’un bu yıl 10.2 milyar dolarlık reklam geliri elde etmesi bekleniyor.  Nomura Instinet analistlerinin yazdığı rapora göre reklam verenler her zaman reklamlarının hangi içerikten önce yayımlandığını kontrol etmek istiyor.  Araştırmada, “Reklam verenler her zaman reklam yerleştirme üzerinde daha fazla güç talep ederler” ifadesi yer alıyor.

Markalar daha önce Google Adwords sisteminden de çekilmişti

Geçtiğimiz hafta İngiltere’de Marks & Spencer, McDonalds ve RBS gibi çok sayıda marka Google tarafından yönetilen reklam servislerini kullanmama kararı almıştı.

Firmaların bu kararı almasında yine aynı gerekçe, reklamlarının aşırılık içeren görüntülerin yanında gösterilme ihtimali etkili olmuştu. Şirketlerin tamamı açıklamalarında “marka güvenliği” vurgusunu yapmışlardı.

DİJİTAL REKLAMLARDA YAPAY ZEKA YETERSİZ KALIYOR

Tartışmalar Youtube ve Facebook gibi kullanıcıların içerik yüklediği ortamlara markaların verdiği reklamların yapay zeka algoritmaları ile otomatik olarak atanmasından kaynaklanıyor.

Dijital reklamcılık pazarını domine eden Google ve Facebook yüklenen şiddet, terörizm desteği gibi aşırılık içeren videoları kontrol eden programlar kullansa da tamamını engellemeyi başaramıyor.

Times gazetesinin haberine göre yüzlerce şirketin, üniversitelerin, yardım derneklerinin dijital reklamları IŞİD ve Nazi yanlısı Combat 18 gibi grupların sempatizanları tarafından yüklenen videoların yanında yer aldı.

Bu da reklam verenler, reklam ajansları ve medya kuruluşları arasında Google ve Facebook sahip olduğu güçle eşdeğer oranda sorumluluk almadığı şikayetlerinin alevlenmesine yol açtı.