Google Hakkında Hiç Bilinmeyen Gerçekler

Her gün onlarca kez bilgisine başvurduğumuz, ansiklopedi ve kütüphanelerin pabucunu dama atan 18 yaşındaki teknoloji devi arama motoru Google ile ilgili çok ilginç bilgiler… Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu v...

Google Hakkında Hiç Bilinmeyen Gerçekler (27 Eylül 2016)

Her gün onlarca kez bilgisine başvurduğumuz, ansiklopedi ve kütüphanelerin pabucunu dama atan 18 yaşındaki teknoloji devi arama motoru Google ile ilgili çok ilginç bilgiler…

Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar.

Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmi sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" (Kötü olma) dır. 2006 yılında, halen şirket merkezi konumunda olan Mountain View, California'ya taşınmıştır.

Google'ın dünya çapında veri merkezlerinde bir milyondan fazla sunucuda çalıştığı, bir milyardan fazla arama isteğini işlediği ve kullanıcıları tarafından oluşturulan verinin gün başına yirmi dört petabayt olduğu tahmin edilmektedir. Kuruluşundan bugüne dek gerçekleşen büyüme hızı, şirketin temel web arama motorunun ötesinde ürünler, satın almalar ve ortaklıklar zincirinin meydana gelmesini sağladı.

Google'ın ana sayfasının sadeliğinin arkasında, şirketin kurucuları Sergey Brin ve Larry Page'in HTML yazmayı bilmemesinin yattığını biliyor muydunuz? İkilinin tek isteği hızlı çalışan bir arayüz’dü ve Google, bugün benzer hızlı arayüzü milyonlarca kullanıcıya sunuyor.

İşte her gün kullandığınız, sorularınızı bıkmaksızın yanıtlayan ve 18yaşına basan Google hakkında muhtemelen bilmediğiniz bazı gerçekler:

– İnsanoğlunun kayıtlı tarih içindeki tüm yazılı çalışmaları, 50 petabayt ediyor. Google'ın günde işlediği veri miktarı ise 20 petabayt.

– İnterneti kullanan herkes, Google'ı da en az bir kez kullanıyor.

– Google ana sayfasını 88 farklı dilde görebilirsiniz. Bu dillere Urdu, Latin ve Klingon da dahil.

– Google'ın indekslediği 50 milyar web sayfasını insan gücüyle aramak, dakikada 1 sayfa arasaydınız 95.116 yıl sürerdi.

– Google'ın aramalarınızı düzelten "Böyle mi demek istemiştiniz" işlevi, arama trafiğini anında ikiye katlamıştı.

– Google, yüzde 20'nin altında kullanım oranına sahip bir işlevi sunmak istemiyor.

– "Gelişmiş Tercihler" bölümündeki arama tercihlerinin hayatta kalabilmeleri için kullanıcıların en az yüzde 5'i tarafından kullanılması gerekiyor.

– Google'ın günlük 750 milyon ziyaretçisi var. Günlük arama sayısı ise 4 milyonu buluyor.