‘Gezi Ruhu’ Bu Kez Amasya’da

Amasya kent merkezinde Borsa İlköğretim Okulu’nun karşısındaki Banklar Parkı’nda 137 ağacın kesilerek yerine akaryakıt istasyonu yapılmak istenmesi üzerine halk sabaha kadar parkta nöbet tuttu Amasya’da üzerine akaryakıt istasyonu yapılması planlanan 3,5 dönümlük alandaki a...

‘Gezi Ruhu’ Bu Kez Amasya’da (4 Haziran 2014)

Amasya kent merkezinde Borsa İlköğretim Okulu’nun karşısındaki Banklar Parkı’nda 137 ağacın kesilerek yerine akaryakıt istasyonu yapılmak istenmesi üzerine halk sabaha kadar parkta nöbet tuttu

Amasya’da üzerine akaryakıt istasyonu yapılması planlanan 3,5 dönümlük alandaki ağaçların kesilmesi sonrası duruma tepki gösteren mahalle sakinleri direnişe başladı.

Amasya merkezde, ağaçların kesildiğini gören vatandaşlar, yapılmak istenen akaryakıt istasyonunun hem mahalle için tehlike oluşturduğunu hem de yeşillik alanın dinlenmek için kullanıldığını belirterek duruma tepki gösterdi. Borsa İlkokulu’na 50 metrelik mesafede bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’na (TCDD) ait 3,5 dönümlük arsanın, bir petrol şirketine satıldığı ve oradan da ihale ile 49 yıllığına başka bir şirkete kiraya verildiği iddia edildi.

Haftanın 7 günü vatandaşlar tarafından kullanılan ve içerisinde yaklaşık 137 ağaç bulunan arsayı 49 yıllığına kiraladığı öne sürülen şirket, arsanın çevresini kapattı.

Şirket, ellerinde motorlu testere ile adamlarını göndererek arsadaki ağaçları kesmeye başlayınca ortalık bir anda karıştı. Motorlu testerelerin sesini duyan vatandaşlar yıllardır piknik alanı olarak kullandığı arsaya doluştu. Bir anda ortalığın gerilmesi ile birlikte ihbar üzerine olay yerine çok sayıda polis sevk edildi. Açıklamalar karşısında bir türlü ikna olmayan vatandaşlar, arsa etrafındaki sacdan yapılmış duvarı yıktı. Alanın etrafını kapatan metal barikatları yıkan gençleri önlemeye çalışan bir polis memuru durumu kontrol etmek için havaya ateş etti. Bunun üzerine vatandaşlarla polis arasında gerginlik yaşandı. Bunun üzerine vatandaşlarla polis arasında gerginlik yaşandı. Mahalle sakinleri amaçlarının yıllardır piknik yaptıkları alandaki ağaçların kesilmesini önlemek olduğunu belirtti.

‘Bir ağaç bir evlat demek’

Eğitim Sen Amasya Şubesi yöneticileri ve TEMA Vakfı üyeleri de olay yerine geldi. Olay yerinde açıklama yapan Amasya Barosu avukatlarından Umut Yolcu, “Yarın Amasya Baro başkanlığını biz hemen bir dilekçe vereceğiz. Birincisi burada tehlike sorumluluğu söz konusu. Burası kesinlikle ve kesinlikle halk için. Vatandaş için şurada oturan insanlar için burada kesinlikle istasyon yapılamaz” diye konuştu.

Amasya TEMA Vakfı Başkanı Fazlı Özveren ise 30 yılda yetişen ağaçların 15 dakikada kesildiğini ve bunun insan öldürmekten farkı olmadığını söyledi. Özveren, “Burayı bu hale getirenler 2 gün sonra ağaç gölgesinde oturmayı düşünmeyecekler mi? Şu anda görüyoruz ki yetişmiş ve halkımızın günlük olarak piknik yaptığı, oturup kahvaltısını yaptığı, eğlendiği bir alanı yok ettiler. Ben, Amasya adına üzülüyorum.” dedi.

Alanda toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar bir platform kurmayı kararlaştırdı.

Sabaha kadar yeni ağaç kesimlerinin yapılmaması için parkta nöbet tutan Amasyalılar bir yandan da kesilen ağaçların yerine yeni fidanlar diktiler.