Dünya Ekonomisinde Resesyon Sinyalleri

Avrupa’da sanayi üretimi yüzde 1,8 geriledi. Dünyadaki birçok ülke ekonomisinden de yavaşlama işaretleri geliyor. Euro Bölgesi sanayi üretimi Ağustos ayında aylık bazda yüzde 1,8 geriledi. Ekonomistler yüzde 1,7’lik bir düşüş bekliyordu. Euro Bölgesi verisinde öne çıkan iki...

Dünya Ekonomisinde Resesyon Sinyalleri (14 Ekim 2014)

Avrupa’da sanayi üretimi yüzde 1,8 geriledi. Dünyadaki birçok ülke ekonomisinden de yavaşlama işaretleri geliyor.

Euro Bölgesi sanayi üretimi Ağustos ayında aylık bazda yüzde 1,8 geriledi. Ekonomistler yüzde 1,7’lik bir düşüş bekliyordu. Euro Bölgesi verisinde öne çıkan iki önemli nokta bulunuyor. İlk olarak Almanya kayıplarda yalnız gözüküyor ve ikinci olarak düşüş sermaye mallarında 2009 Ocak’tan bu yana görülen en büyük gerilemeden kaynaklanıyor. Bu iki faktör bir araya konulduğunda bunun Euro Bölgesi’ndeki bir şoktan ziyade gelişen piyasalarda sanayi ekipmanlara olan talebin düşmesinden kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Bu Euro Bölgesi’ndeki zayıf talebi gelişen piyasalardan gelen taleple dengelemek isteyen Almanya için iyi bir haber değil. Rusya’nın da bu grubun içinde olduğu belirtiliyor.

Küresel yavaşlama toparlanmayı tehdit ediyor

Dünyanın birçok yerinden gelen yavaşlama işaretleri hem finans piyasalarını sarsıyor hem de yıllarca zayıf ekonomi koşullarıyla mücadele etmenin ardından toparlanmayı canlandırmak için elinde sınırlı araç kalan politika yapıcıları şaşkına çeviriyor.

Almanya’da ihracatın yavaşlaması Euro Bölgesi’nin altı yıl içinde üçüncü kez resesyona girebileceğine dair endişeleri artırıyor, Çin’in yavaşlaması bölgedeki diğer ülkeler üzerinde baskı yaratıyor. Japonya ekonomisi ise uygulanan canlandırma politikalarına rağmen daraldı. Brezilya’dan Güney Afrika’ya kadar diğer güç merkezleri de sıkıntı içinde.

Wall Street Journal