‘Çocuklar İçin’ albümü çıkan Fazıl Say’dan anne-babalara tavsiyeler

Fazıl Say’ın Ada Müzik’ten çıkan yeni albümü ‘Çocuklar İçin’ raflardaki yerini aldı. Albümde; Ahmed Adnan Saygun, İlhan Baran, Muhiddin Dürrüoğlu ve Fazıl Say’ın eserleri yer alıyor, eserlerin hikâyeleri...

‘Çocuklar İçin’ albümü çıkan Fazıl Say’dan anne-babalara tavsiyeler (24 Nisan 2016)

Fazıl Say’ın Ada Müzik’ten çıkan yeni albümü ‘Çocuklar İçin’ raflardaki yerini aldı. Albümde; Ahmed Adnan Saygun, İlhan Baran, Muhiddin Dürrüoğlu ve Fazıl Say’ın eserleri yer alıyor, eserlerin hikâyelerini oyuncu, seslendirme sanatçısı Selen Öztürk anlatıyor.

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın yeni albümü "Çocuklar İçin" 5 Nisan'da raflardaki yerini aldı. Sanatçı, çocuklar için müziğin önemini Hürriyet gazetesinden Güliz Arslan’a verdiği mülakatta anlattı ve anne-babalara tavsiyelerde bulundu.

Çocukların müzikle ne kadar erken yaşta tanışırlarsa o kadar iyi olduğunu söyleyen sanatçı, çocuk için müziğin önemini de şöyle açıkladı:

“Müzik, insanı barışçıl kılar. Müzik sayesinde kültürlerle barışık biri olursunuz. Doğu-Batı arasında bir kimlik arayışınız olmaz, “Ben insanım, hepsinin dilini konuşuyorum” dersiniz. Çünkü müzikle her şeyi anlatabilirsiniz. Evrenselliği de buradan gelir. Ben beş yaşındayken hocam Mithat Fenmen derse doğaçlamayla başlardı; “Bugün ne gördün, bana piyanoyla anlat” derdi. Müthiş bir kendini ifade yöntemidir müzik. Böylece ses düşünceye dönüşüyor. Müziği anlamak bu zaten.”

'Bugünün çocukları için Facebook konçertosu mu bestelemek lazım?'

“Dönemin çocukları bahçede oyunlar oynayan çocuklar değiller. Hepsi tabletle, telefonla, televizyonla, bilgisayarla ilgileniyor. Bugün bana çocuklar için bir beste siparişi verseniz, nasıl bir şey çıkar ortaya bilmiyorum; Instagram üzerine bir şey mi olur, Facebook konçertosu gibi bir şey mi? Dönemin ruhuna hitap edilecekse o kanala girilir, girilmez diye bir şey yok. Ama giriyorsak da onları biraz oradan çıkarmak gerekir.”

FAZIL SAY’DAN ANNE-BABALARA TAVSİYELER

1) Doğduğu günden itibaren müzik hayatının bir parçası olsun. Ben hep müzik dinlenen bir evde büyüdüm, birçok oyuncak enstrümanım vardı.

2) Enstrüman çalmak düşünselliği ve konsantrasyonu artırır. Enstrüman çalmaya teşvik edin ama zorlamayın. Hatta çocuğu müzikle ilgili hiçbir şey için zorlamayın. Müziği tamamen bir oyun olarak görsün.

3) Neyle ilgilenmek istiyorsa o yönde teşvik edin. Eski eşim de ben de müzisyeniz ama kızımız müziğe pek ilgi göstermedi, atlarla ilgiliydi. Binici oldu. ’Fazıl Say’ın kızı mutlaka müziğe yeteneklidir, o yönde desteklenmelidir’ diye bir şey yok yani. O atı seçti,. Çocuklar kendi yolunu bulur.

4) Yeteneği ve ilgisi varsa bunları köreltmeyin. Teşvik edici olun. Nice yetenekli çocuk imkân bulamadığı için harcanıyor.

5) Çocuklar neyi bulursa onu dinler. Hep çizgi film izletirseniz, sadece çizgi film müziklerini bilecektir. İyi müzikle tanışması için onu yönlendirin.

6) Farklı tarzlarını dinlemesinde sakınca yok. Ben çocukken evde daha çok klasik müzik vardı ama Âşık Veysel, Arif Sağ da dinlenirdi. mümkün olduğunca yozlaşmış, ticari müzikten uzak durmasını sağlayın.

Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.