Büyük Ödülü Reddetti: “Kimin onurlandırılacağına karar vermek hükümetin görevi değil”

"21. Yüzyılda Kapital" adlı kitabıyla büyük ses getiren Fransız Ekonomist Thomas Piketty, layık görüldüğü Fransa'nın en yüksek devlet madalyalarından "Lejyon Donöre" ödülünü reddetti. Piketty Fransa'...

Büyük Ödülü Reddetti: “Kimin onurlandırılacağına karar vermek hükümetin görevi değil” (2 Ocak 2015)

"21. Yüzyılda Kapital" adlı kitabıyla büyük ses getiren Fransız Ekonomist Thomas Piketty, layık görüldüğü Fransa'nın en yüksek devlet madalyalarından "Lejyon Donöre" ödülünü reddetti.

Piketty Fransa'nın en üst düzey ödülü olan ve Fransız devleti tarafından verilen Legion d'Honneur'ı (Onur Nişanı) reddetti. Piketty, ödülü reddetmesinin gerekçesini ise Ajans Frans Press (AFP) ye açıkladı.

Kimilerine göre ‘ekonominin rock starı’ 43 yaşındaki Fransız Profesör Piketty açıklamasında "Bu ödülü reddettim çünkü kimin onurlu olduğunu belirleme yetkisinin devlette olmadığını düşünüyorum. Fransız devleti Fransa ve Avrupa'daki büyümeye odaklanırsa daha iyi olur" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande tarafından verilen ödüle bu sene Thomas Piketty ile birlikte, 2014 Nobel Ekonomi ödülünü kazanan Jean Tirole ile Nobel Edebiyat ödülünü alan Patrick Modiano layık görülmüştü.

Bir zamanlar Fransız Sosyalist Parti'ye yakınlığı ile bilinen Piketty son dönemde Hollande'a sert eleştiriler getirmişti.

Piketty'nin 21. Yüzyıl'da Kapital kitabı Amazon listelerinde halen üst sıraları zorluyor. Ekonomist Paul Krugman Piketty için çığır açıcı bir ekonomist yakıştırmasını yapmıştı. Piketty Kasım ayı sonunda Çin dönüşündeki Türkiye ziyaretinde Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, “Sizden kat kat zengin Japonya’dan daha fazla dolar milyarderine sahipsiniz. Bazılarının zenginleşmesi elbet kötü değil ama büyümenin daha eşit dağılması gerekir” demişti.

Piketty'nin ‘21. Yüzyıl'da Kapital’ adlı kitabının çevirisi ülkemizde geçen yıl İş Bankası’nın Kültür Yayınları arasında çıkmıştı.

LEGİON D’HONNEUR ÖDÜLÜ

Legion d’Honneur madalyası, Napoléon Bonaparte’ın, Birinci konsolos iken,19 Mayıs 1802 tarihinde imzaladığı bir kanun ile oluşturulmuştur.

1804 yılı Mayıs ayında Fransa İmparatoru olan Napoléon Bonaparte, bunu takip eden Haziran ayından itibaren, kişileri bu madalya ile ödüllendirmeye başlamıştır.

Bu madalya, o günden itibaren, Fransa’daki tüm yönetim rejimlerinde takılmaya devam etmiştir.

Légion d’Honneur, Fransız madalyaları arasında en tanınmış olanıdır.

Legion d’Honneur’ nişanını bugüne kadar Türkiye’den alanlar arasında Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli, Nebahat Akkoç, Ekrem Akurgal, Celal Atik, Behiç Erkin, Nilüfer Göle, Hicri Fişek, Ümit Boyner, Ara Güler, Sakıp Sabancı, İnan Kıraç, Oya Eczacıbaşı ve Güler Sabancı gibi iş, sanat ve edebiyat dünyasından isimler bulunuyor.

KİMLER HANGİ ÖDÜLLERİ REDDETMİŞTİ?

İki yıl önce de ünlü Fransız çizer Jacques Tardi yine Légion d’Honneur ödülü reddetmiş ve ‘özgür bir adam olarak kalmak istiyorum’ demişti.

Hayatı boyunca tüm resmi ödülleri almayı reddeden Fransız yazar Jean-Paul Sartre, 1964'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü de geri çevirdi.

Dünyanın en zeki insanı olan 44 yaşındaki Rus Dr.Grigory Perelman, 2010 yılında dünyanın en zor matematik sorularından birini çözmesi üzerine kendisine sunulan 1 milyon dolarlık ödülü reddetti.

12 Mayıs 1992'de, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'nün verildiği açıklanan Nelson Mandela, partisi Afrika Ulusal Konseyi (ANC) aracılığıyla ödülü kabul etmediği duyurdu. Yapılan açıklamada, Mandela'nın bütün hayatını demokrasi özgürlük için mücadeleye adadığı, bu nedenle ödülü reddettiği belirtildi.

Rahmetli Halk Ozanı Neşet Ertaş da, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine verilmek istenen devlet sanatçısı unvanını ‘ben halkın sanatçısıyım’ diyerek kabul etmemişti.