Alternatif Tarımın En Güzel Örneği: Topraksız Çilek Yetiştiriciliği

Katlı sera sisteminde topraksız yetişen çilekler görenleri hayran bırakıyor Çilek, hem sanayiye elverişli hem de taze olarak tüketilebilen çok lezzetli ve hoş kokulu bir meyve türüdür. Bol miktarda A, B, C vitaminleri, kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineral maddeler içerir. Çilek ta...

Alternatif Tarımın En Güzel Örneği: Topraksız Çilek Yetiştiriciliği (22 Nisan 2014)

Katlı sera sisteminde topraksız yetişen çilekler görenleri hayran bırakıyor

Çilek, hem sanayiye elverişli hem de taze olarak tüketilebilen çok lezzetli ve hoş kokulu bir meyve türüdür. Bol miktarda A, B, C vitaminleri, kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineral maddeler içerir.

Çilek taze olarak sofrada yararlanılmasının yanında çileğin pastası, reçeli, marmelatı, kompostosu, dondurma, şıra, şarap, şampanya ile likörü de yapılmaktadır. Çilek tüketici tarafından arzulanan bir meyve olduğu için derin dondurma yoluyla uzun süre saklanarak tüketilebilir.

Normal çilek tünellerindeki üretimin aksine sera içine kat kat döşenen olukların saksı haline getirilmesi ile yapılan katlı üretimde, toprak yerine Hindistan cevizi kabukları kullanılıyor.

Çileğin toprakla teması yok, bal arısı ile üretim gerçekleşiyor. Dışarıdan hiçbir zararlının girmesi mümkün değil. Bu yöntemle tertemiz, kaliteli ve hoş kokulu, aroması yüksek çilek üretiliyor. Ayrıca üretilen çileğin raf ömrü de uzun oluyor.

Topraksız tarım uygulamalarında hava koşullarına bağlı kalınmıyor. İş gücünden tasarruf sağlanarak topraksız olduğundan yetiştirilen ürüne hastalık bulaşmıyor. Bundan dolayı bu tip ürün yetiştiriciliği iyi tarım uygulaması sınıfına giriyor.

Topraksız çilek yetiştiriciliği, ülkemizde en çok Mersin’in Anamur ve Silifke ilçeleri ile Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yapılmaktadır.