2014 Nobel Edebiyat Ödülü Fransız Yazar Patrick Modiano’ya Verildi

Nobel Edebiyat ödülünün bu yılki sahibi Fransa’nın en önemli roman yazarlarından biri olan Patrick Modiano oldu. Ä°sveç Kraliyet Bilimler Akademisi Sekreteri Peter Englund, 69 yaşındaki Patrick Modiano’nun ülkesinde çok ünlü olduÄŸunu ancak baÅŸka ülkelerde fazla tanınmadıÄ...

2014 Nobel Edebiyat Ödülü Fransız Yazar Patrick Modiano’ya Verildi (9 Ekim 2014)

Nobel Edebiyat ödülünün bu yılki sahibi Fransa’nın en önemli roman yazarlarından biri olan Patrick Modiano oldu.

Ä°sveç Kraliyet Bilimler Akademisi Sekreteri Peter Englund, 69 yaşındaki Patrick Modiano’nun ülkesinde çok ünlü olduÄŸunu ancak baÅŸka ülkelerde fazla tanınmadığını söyledi.

Modiano’nun çocuk kitapları, film senaryoları yazdığını belirten Englund, Fransız yazarın asıl uÄŸraÅŸ alanının ise roman olduÄŸunu ifade etti.

Fransız yazarın en ünlü romanı “Missing Person” olarak biliniyor. Romanda, hafızasını kaybeden bir detektifin hikayesi anlatılıyor. 2014 Nobel Edebiyat Ödülü için Philip Roth, Ngugi wa Thiong’o ve Haruki Murakami gibi dünyaca ünlü yazarların isimleri ön plana çıkıyordu.

Fransız yazar Patrick Modiano, ödülle birlikte verilen 1,1 milyon doların da  (yaklaşık 2.5 milyon TL) sahibi oldu.

Paris’te yaşayan ve bugüne dek az sayıda röportaj veren Modiano, ödülünü Alfred Nobel’in ölüm tarihi olan 10 Aralık’ta düzenlenecek törenle alacak.

Modiano’nun “Babam ve Ben”, “Bir Sirk Geçiyor”, “En Uzağından UnutuÅŸun”, “Bir Gençlik”, “Kötü Bir Ä°lkbahar”, “Yıkıntı Çiçekleri” adlı eserleri Türkçe’ye çevrilmiÅŸti.

Geçen yıl Nobel’i alan yazar Alice Munro olmuştu.

Türk yazar Orhan Pamuk da 2006 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştü.