Wi-Fi sinyalleri ile insanların duyguları algılanabilecek

KAMİL ERYAZAR Kablosuz internet sinyalleri ile insanların kalp atışları, nefes alıp vermeleri gibi verilerden, heyecanlı, mutlu, kızgın ya da üzgün oldukları saptanabilecek. Daha çok bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz beyin okuma (zihin ya da düş...

Wi-Fi sinyalleri ile insanların duyguları algılanabilecek (10 Ekim 2016)

KAMİL ERYAZAR

Kablosuz internet sinyalleri ile insanların kalp atışları, nefes alıp vermeleri gibi verilerden, heyecanlı, mutlu, kızgın ya da üzgün oldukları saptanabilecek.

Daha çok bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz beyin okuma (zihin ya da düşünce okuma) teknikleri bugüne kadar birçok nörobilim insanının üzerinde çalıştığı bir alandı. Ancak bu konuda son yıllara kadar somut bir gelişme sağlanamadı.

Yüz ifadeleri her zaman güvenilir değildir. Yüzü gülümseyen bir insan içindeki hayal kırıklığı ve üzüntüleri gizleyebilir.

Peki teknoloji insanın o anda gerçekten neler hissettiğini saptayabilir mi?

Hayaldi gerçek oldu

MIT Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) araştırmacıları, "EQ-Radio" kablosuz internet sinyalleri kullanarak, bir kişinin duygularını algılayabilen bir cihaz geliştirdiler.

Genç araştırmacılar, insanın gövdesinde herhangi bir sensör olmadan sadece yansıyan kablosuz internet sinyalleri üzerinden geliştiren EQ Radyo sistemiyle, insanın solunum ve kalp ritimlerindeki ince değişiklikleri ölçerek, üzüntü, kızgınlık, heyecan ve mutluluk gibi duygularını yüzde 87 oranıyla doğru tespit edebildiklerini açıkladılar.

Çığır açacak buluş birçok alanda kullanılabilecek

Proje lideri Prof. Dina Katabi, geliştirdikleri sistemin eğlence, tüketici davranışları ve sağlık hizmetlerinde kullanılmasını öngördüklerini söylüyor. Ayrıca insanın o andaki ruhsal durumunu izleyerek, akıllı evlerde ısıtmayı ayarlayabilecek ya da biraz temiz hava almayı önerebilecek. Film stüdyoları ve reklam ajansları, gerçek zamanlı olarak izleyicilerin tepkileri de test edebilecekler.

Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik testleri önceden teşhis edecek gelecek teknolojilerin önünü açacak buluş ile ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

;

Nöroteknoloji: Beyin okuma çağı başlıyor

Öte yandan, ABD'de beyin okuma teknolojinde patent başvurularında görülmedik ölçüde bir artış yaşandığı belirtiliyor.

Reklam ölçümlerinde önemli bir yenilik

Bu başvurular, beyinden geçenleri anlama yöntemlerinden tüketicileri hangi reklamların heyecanlandırdığını bulmaya ve depresyonu azaltan cihazlara birçok alanı kapsıyor.

Merkezi California'da bulunan piyasa araştırma şirketi SharpBrains'in raporuna göre, 2000-2009 yılları arasında ABD'de 400'ün altında nöro-teknoloji patenti verildi.

Bu sayı 2010'da ikiye katlanarak 800'e çıktı.

2014'te ise bu alandaki patent sayısı 1600'a çıktı.

Rapora göre, mucitlere verilen patent sayısı tıbbi şirketlere verilenlerden daha fazla.

Nöroteknoloji patentlerinde lider, tüketici araştırma devi Nielsen

SharpBrains'in İcra Kurulu Başkanı Alvaro Fernandez, bu teknolojinin tıbbi amaçlar dışındaki kullanımında görülen artışa dikkat çekerek"Bu durum, gündelik hayatta teknolojinin beyinle iletişim halinde olacağı bir nöroteknoloji çağının başlangıcına işaret ediyor" dedi.

Fernandez, "Nöroteknoloji tıbbın ötesine geçti. Başka alanlarda faaliyet gösteren ve genellikle göz önünde olmayan şirketler iş ve yaşam kalitemizi artıracak teknolojiler geliştiriyor" dedi.