FACEBOOK = BBG !

Geçtiğimiz günlerde Facebook’un kullanıcılarını internet üzerinde 200’den fazla izsürücü ile takip ettiği ortaya çıktı. Dünyada her 7 kişiden biri ve internet kullanan her iki kişiden birisi Facebook kullanıcısı. Facebook 950 milyon üzerinde kullanıcısının hesab...

FACEBOOK = BBG ! (23 Eylül 2012)

Geçtiğimiz günlerde Facebook’un kullanıcılarını internet üzerinde 200’den fazla izsürücü ile takip ettiği ortaya çıktı.

Dünyada her 7 kişiden biri ve internet kullanan her iki kişiden birisi Facebook kullanıcısı. Facebook 950 milyon üzerinde kullanıcısının hesabı ile devasa bir web sitesi ve görünür işlevi insanları internet üzerinde dijital bilgiler paylaşmalarını sağlayarak birbirine bağlamak.

Ancak Facebook son zamanlarda barındırdığı, kullanıcının İnternet aktivitesini takip eden casus eklentiler barındırması ile gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde bir teşhis edici ağ yazılım gereci ile yapılan testlerde Facebook’un kullanıcıların internet aktivitesini takip eden 200’den fazla izsürücüye sahip olduğu ortaya çıktı. İzsürücü, “bir web sayfasının çevrim içi aktiviteyi kaydetmek, profillemek ve paylaşmak amacıyla bulunduğu istek” olarak tanımlanıyor. İzsürücüler çerezler, Javascript kodları, 1-piksellik işaretler olabiliyor.

FBI da takipte
Mayıs ayında FBI, Microsoft, Facebook, ve Google’ın da dahil olduğu internet şirketlerine hükümet gözetimi için “arka kapı” inşa etmelerini önermişti. FBI’ın hazırladığı yasa tasarısına göre yazılımlara, sosyal ağ sitelerini, anlık mesajlaşmaları, e-postaları izlemeyi sağlayan bir kod eklenecekti.

Ancak FBI’ın internet ilgisi tabii ki yeni değil. 1990’lı yılların ikinci yarısında akademisyenlerce yürütülen Sayısal Kütüphaneler projesinin finansörlerinden bir tanesi de FBI idi. Nitekim bu proje için geliştirilen arama motoru, 1998’de Google olmuştu.

Dijital sömürgeleşmeye ve dijital casusuluğa karşı özgür yazılım
Özgür yazılımlarda, yazılımın kaynak kodu açık olacağı için yazılımda casusluk, vb. kullanıcının istemeyeceği faaliyetler için “arka kapı” bırakılması çok zorlaşıyor. Açık kaynak kod, yine bu işe özel yazılımlar ile bu tarz işlevler için kolaylıkla test edilebilir çünkü. Zaten özgür yazılımın temel ilkeleri açıklık ve paylaşmak.

Özgür yazılım özellikle gelişmekte olan ülkelerde yazılım endüstrisinin tekellerin markajından ve baskısından kurtularak gelişmesi için büyük olanak sağlarken daha nitelikli ve daha ucuz yazılım anlamına da geliyor. Ancak casus yazılımların her yerde cirit attığı günümüzde, özgür yazılım sadece “güvenlik” açısından bile kapalı ve ticari yazılımlara göre tercih edilebilir durumda.