Dünyanın en büyük teleskopu uzaydaki yaşam belirtilerini araştıracak

Dünyanın en geniş radyo-teleskopu Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin dağlık bölgesinde hizmete girdi. Çinli bilim insanları, 500 metre çapındaki teleskopun uzaydan ilk sinyalleri aldığını söyledi. Çin'de yapımı tamamlanan,...

Dünyanın en büyük teleskopu uzaydaki yaşam belirtilerini araştıracak (25 Eylül 2016)

Dünyanın en geniş radyo-teleskopu Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin dağlık bölgesinde hizmete girdi. Çinli bilim insanları, 500 metre çapındaki teleskopun uzaydan ilk sinyalleri aldığını söyledi.

Çin'de yapımı tamamlanan, 30 futbol sahası büyüklüğündeki dünyanın en büyük radyo teleskobu FAST'ta testlere başlandı.

Pingtang ilçesine bağlı bir karst vadisinde düzenlenen törene çok sayıda astronot katıldı. 2011 yılında projesine başlanan Tek Açıklıklı Küre Teleskop (FAST) yaklaşık 180 milyon dolara mal oldu. Teleskopun üç yılda tamamlanacak ayarlardan sonra hizmet vermeye başlayacağı belirtiliyor.

Son denemelerden birinde, teleskop bin 351 ışık yılı uzaklıktaki bir gökcisminden çok yüksek seviyeli elektromanyetik dalgalar aldı. Teleskop, yıldızlararası molekülleri ve iletişim sinyallerini de araştıracak.

Teleskobun performansını teminat altına almak için bölgede yaşayan 8 binden fazla kişi başka yerlere yerleştirildi. Bölgeyi ziyaret edenlerin cep telefonlarını kapatmaları gerekiyor.

Baş mühendis Wang Qiming, tamamen Çinli bilim insanlarınca tasarlanan teleskobun, gelecek 20 yıl boyunca dünya çapında lider konumda olacağını söyledi. Ulusal Astronomik Gözlemevi Başkanı Yan Jun, Çin'in gelecek 10 yıl içinde dünya standartlarında başka teleskop projeleri daha gerçekleştireceğini duyurdu.

Çin, bilime yapılan yatırım ve yayımlanan bilimsel makaleler açısından ABD'nin ardından ikinci sırada.

FAST Projesi'nin başkan yardımcısı Prof. Peng Bo, BBC'ye "Çok heyecan verici. Gözlemler için yıllarca yurt dışına gittik. Şimdi en büyük teleskopa sahibiz. İnsanlar bunu kullanmak için sabırsızlanıyor" dedi.

Radyo teleskoplar elektromanyetik dalgaları yakalayıp kuvvetlendiren çanak antenlerden oluşmuş alıcılar olarak tanımlanıyor.

FAST, uzay galaksilerde doğal hidrojen arayacak ve zayıf pulsar (anlık radyo dalgası yayan nötron yıldızları) sinyallerini algılayacak ve uzayda yaşam araştırmalarına yardım edecek.

Xinhua – BBC