Akıllı Telefonların Pil Ömrünü Uzatmanın Yöntemleri

Akıllı telefonların büyük ekranları,  güçlü işlemcileri ve indirilip kullanılan uygulamalar nedeniyle pil ömürleri kısa sürüyor. Özellikle iPhone kullanıcıları bu sorunu daha çok yaşıyorlar. iOS 8’den sonra konu daha da can alıcı hale geldi. İşte telefonunuzun sizi yar...

Akıllı Telefonların Pil Ömrünü Uzatmanın Yöntemleri (11 Ekim 2014)

Akıllı telefonların büyük ekranları,  güçlü işlemcileri ve indirilip kullanılan uygulamalar nedeniyle pil ömürleri kısa sürüyor. Özellikle iPhone kullanıcıları bu sorunu daha çok yaşıyorlar. iOS 8’den sonra konu daha da can alıcı hale geldi. İşte telefonunuzun sizi yarı yolda bırakmaması için pil ömrünü uzatma konusunda dikkat etmeniz gerekenler…

Türkiye’de 40 milyona yakın akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor. İster Android’li olsun, ister iOS, Windows Phone ya da bir başkası, akıllı telefonlarımız ceplerimizde taşıdığımız, her konuda bize yardımcı olabilen mini bilgisayarlar. Fotoğraf ve video kamera, televizyon, navigasyon, vd. Ancak büyük ekran ve güçlü mobil işlemcileri bir araya getiren bu cihazlar, pil tüketimi konusunda hiç de tutumlu değiller.

Pili değiştirilebilen akıllı cep telefonlarının her geçen gün azaldığını da hesaba katarsak, yarı yolda kalmamak için belki onu daha az kurcalamanız gerekli. Bunun yanında telefonunuzun pilinden uzun süre en iyi performansı alabilmek için bazı kurallara dikkat etmeniz gerekiyor.

Pil ömrünü uzatmanın yolu öncelikle doğru şarj etmekten geçiyor.

TAM ŞARJ EDİN

“Pilinizi tam olarak şarj edip tam olarak boşaltmazsanız, kapasitesini unutur.” Pil hafızası, bir efsane değil, gerçek ancak nikel piller için geçerli. Lityum iyon pillere ise biraz daha farklı davranmanız gerekiyor. Lityum pilleri her fırsatta tam anlamıyla şarj etmeniz yerinde olacaktır.

Telefon uyarı verdiğinde şarja takılmalı ve tam dolmadan çıkarılmamalıdır. Ayda bir defa tamamen pil boşaltılıp tam şarj edilmelidir.

Lityum iyon pilden en fazlasını almak için pil seviyesini yüzde 50′nin üzerinde tutmalısınız. Yüzde 100′den yüzde 0′a düşürmek pilinize herhangi bir fayda sağlamayacağı gibi bunu sıkça tekrarlarsanız ona zarar da verebilirsiniz.

BİR PİL TASARRUF UYGULAMASI KULLANIN

Kullandığınız telefona bağlı olarak pilden tasarruf etmenize yardımcı olacak güvenli bir uygulama yüklemeniz, pil ömrünüzü bir miktar uzatabilir.

Tüm akıllı telefonlar için batarya kullanımını kontrol eden güvenilir yardımcı uygulamalar kullanılarak süre uzatılabilir. Uygulama mağazalarında bu tür birçok uygulama bulabilirsiniz. Örneğin popüler bir uygulama olan Juice Defender, Wi-Fi, bluetooth ve diğer bağlantıları zamana ve konumunuza göre kapatabiliyor.

PİL DOLUNCA ŞARJDAN ÇEKİN

Pilin dolduğunu gösteren yeşil uyarı ışığı yandıktan sonra telefonunuzu şarjda bırakmayın. Örneğin gece yatarken şarja takıp sabah almak gibi uzun süreli şarj işlemleri pil ömrünü kısaltmaktadır.

ŞARJ EDERKEN MÜNKÜNSE TELEFONUNUZU KAPATIN

Telefonunuzu kapalı konumda şarj etmek hem şarj süresini kısaltacak hem de pil ömrünü uzatacaktır.

SERİN TUTUN

Telefonunuzun çok ısınmasına izin vermeyin!

Telefonunuzun yoğun işlemler sırasında ısınması normal. Ancak buna neyin sebep olmadığını bilmiyorsanız, görev yöneticisini açarak arka planda şüphelendiğiniz uygulamaları kapatın. Telefonunuz herhangi bir nedenle çok ısınıyorsa, pilinizin ömrü bundan zarar görecek demektir.

Lityum iyon pillerin kötü şarj alışkanlıklarından daha da kötü bir düşmanı var: ısı. Piliniz ısındığında, onu ister kullanın, ister kullanmayın, ömrü normalden çok daha çabuk tükenecektir.

Ortalama 0 santigrat derecede yılda ömrünün yüzde 6′sını tüketen lityum iyon piller, 25 derecede yüzde 20′sini, 40 derecede ise yüzde 35′ini feda edecektir.

Tabi ki telefonunuzu buzdolabında saklayın demiyoruz, ancak onu örneğin sıcak bir otomobilin içinde uzun süre bırakmayın.

TİTREŞİMİ KAPATIN

Yüksek ses yok ise titreşimi pasif duruma getirin. Bulunduğumuz ortamda duymamızı engelleyecek yüksek bir ses yok ise titreşimi kullanmamak pil ömrünü arttıran bir etkendir.

Telefonunuzun titreşim işlevi elektrik enerjisini kinetik enerjiye dönüştüren, hızla dönen bir motor tarafından sağlanmaktadır. Bir yetkilinin açıklamasına göre, kısa aralıklarla sağlanan titreşimler, sürekli titreşimden daha çok enerji harcar. Dolayısıyla titreşim işlevi sizin için çok önemli değilse onu kapatmanızı öneriyoruz.

EKRAN PARLAKLIĞINI AZALTIN

Ekran, telefonunuzun pilini en hızlı tüketen bileşenlerin başlarında geliyor. Parlaklığınızın yüksek olması ise pilin daha da hızlı tükenmesi demek. Bu nedenle ekran parlaklığını kısmanız size pil ömründen kazandıracak.

Ekran parlaklığını düşürün. Yeni nesil cihazların ekranlarının büyüklüğü dikkate alındığında pil ömrünü en çok etkileyen unsur yüksek kontrastlı ekran ışığıdır. Ekran parlaklığını düşük ayara getirmek bataryanızın uzun süre gitmesini sağlar.

WI-FI’Yi GEREKMEDİĞİNDE KAPATIN

Wi-Fi bağlantınız yokken Wi-Fi’ı açık tutuyorsanız, telefonunuz devamlı olarak mevcut Wi-Fi ağlarını arayacak ve açık olanlara bağlanmaya çalışacaktır. Bu ise pilinize ek bir yük bineceği anlamına geliyor. Aynı kural, bluetooth, 3G için de geçerli. Dolayısıyla bu bağlantıları kullanmadığınız zamanlarda kapatın.

GÜNCELLEMELERİ YÜKLEYİN

Akıllı telefonların işletim sistemleri kaynak kullanımını yazılımsal olarak etkilemektedir.

GEREKLİ OLMAYAN SERVİSLERİ KAPATIN

GPS özelliğini, kablosuz bağlantınızı, bluetooth özelliğini ve interneti kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutmalısınız. Bağlantılar kapalı iken telefonunuz daha az enerji tüketecektir.

UYGULAMALAR PİL CANAVARI

Akıllı telefonlar için geliştirilen uygulamalar hayatı kolaylaştırıp renklendirmekte ancak çok fazla enerji tüketmektedirler. Uygulamaları kullanırken batarya durumunuzu göz önünde bulundurun. Şarjınız azsa ve kablonuz da yanınızda yoksa bir anda telefonunuz kapanabilir, öylece orta kalabilirsiniz.

PİLİNİZİ NEYİN TÜKETTİĞİNE BAKIN

Pilinizin hızla bitmesinden herhangi bir uygulama veya Google hizmeti sorumlu olabilir.

Android’li cebinizde ayarlar menüsünde Pil kullanımı altında hangi uygulamanın ne kadar pil tükettiğini kontrol edebilirsiniz.

TELEFONUNUZUN PİL TASARRUFU MODUNU KULLANIN

Telefonların çoğu, pilden tasarruf etmeniz için çeşitli işlevlerle geliyorlar, Sony’deki Stamina modu gibi. Farklı üreticiler pilden tasarruf etmek için farklı yollar kullansalar da, bu modlar sayesinde pilinizin biraz daha uzun dayanmasını sağlayabilirsiniz.

CANLI DUVAR KAĞITLARI, vs. KULLANMAYIN

Görsel efektler, hareketi hesaplayabilmek için cebinizin işlemcisinden faydalanırlar. Statik bir duvar kağıdı ise piliniz ile çok daha iyi geçinecektir.

ARKA PLANDA UYGULAMA EŞİTLEMEYİ KAPATIN

Cebinizin siz onu kullanmazken arka planda veri gönderip alması, piliniz için ekstra yük demektir.

Özellikle 3G bağlantısında bu pilinizin daha hızlı tükenmesi anlamına geliyor.

KABLOSUZ ŞARJ ETMEYİN

Kablosuz şarj çok rahat da olsa bazı dezavantajları da var. Bugünkü kablosuz şarj cihazları, ısınmak gibi bir özelliğe sahipler. Bu ısı, pilinizi de ısıtacağından onun ömrünü olumsuz etkiler. Özellikle sıcaklığı yüksek yerlerde telefonunuzu standart adaptörünüzle şarj etmeniz, onun pil ömrü için daha iyi olacaktır.

SIFIRA DÜŞMEYİN

Cihazınızı kullanmak, pil ömrünün azalmasına yol açar ve bunu engellemenizin bir yolu yok. Ancak onu uzun süre kullanmamayı ve kaldırmayı düşünüyorsanız, bunu pilinizi tamamen bitirdikten sonra yapmayın: Pilinizi en az yüzde 40 doldurun.

Lityum iyon piller, her ay yüzde 5-10 şarj tüketirler ve tam olarak yüzde 0′a düştüklerinde kararsız hale gelebilirler. Bu ise şarj edilmelerini zorlaştırabilir ve hatta şarj edilmelerini tehlikeli bir hale getirebilir. Piliniz tam anlamıyla “dibe vurduğunda”, patlamayı önlemek üzere üzerindeki devreler yoluyla kendi kendini tamamen kapatabilir.