Üst Üste Tükenen Yaşamlar

Kamil Eryazar Büyük kent merkezlerinde yaşayan insanlar, nüfus yoğunluğu, arazi darlığı ve belki biraz da akıl kıtlığı nedeniyle doğadan uzak, çok katlı beton yapılara sıkışıp kalıyorlar. Haydi iş merkezleri neyse de, kentlerin boğazını sıkan, konut kılığına girmiş v...

Üst Üste Tükenen Yaşamlar (25 Ekim 2013)

Kamil Eryazar

Büyük kent merkezlerinde yaşayan insanlar, nüfus yoğunluğu, arazi darlığı ve belki biraz da akıl kıtlığı nedeniyle doğadan uzak, çok katlı beton yapılara sıkışıp kalıyorlar.

Haydi iş merkezleri neyse de, kentlerin boğazını sıkan, konut kılığına girmiş ve ‘residance’ gibi uyduruk adlandırılmış bu sevimsiz lego-yapılarda onca para vererek, kule tipi bir sıkıştırılmış hücresel yaşam seçimi hangi akla hizmettir? Parasal varlıkla, yaşamsal yokluk tercihi!

Üstelik devlet tarafından da ‘kentsel dönüşüm’ ve ‘toplu konut’ adı altında bu yanlış kentleşme projeleri desteklenmekte, insanlar betonlaşmış yalnız yaşam biçimlerine mahkum edilmektedir.

Konu ile ilgili kentbilimciler, mimarlar, toplumbilimciler, psikologlar, herkes saatlerce konuşabilir. Ancak bazen tek bir fotoğraf karesi tüm bunları karşılamaya yetebilir.

İşte Hong Kong’ta yaşayan Alman fotoğrafçı Michael Wolf’ın çektiği fotoğraflar da bu konunun anlatımında çok etkileyici örnekler sunuyor. Wolf, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özel yönetim bölgesi Hong Kong’taki yüksek binaları fotoğrafladığı özel projesinin adını “yoğunluğun mimarisi” olarak koymuş.