Sosyal medya paylaşımlarını analiz ederek, terör saldırıları ve kitlesel olayları önceden öngörmeye çalışıyorlar

ABD'de yaklaşık iki yıl önce kurulan Predata adlı şirket, internetteki on binlerce paylaşımı takip ederek, terörist saldırıları ya da kitlesel ayaklanma gibi jeopolitik riskleri önceden tahmin etmeye çalışıyor Merkezi ABD’nin başkenti Washington’d...

Sosyal medya paylaşımlarını analiz ederek, terör saldırıları ve kitlesel olayları önceden öngörmeye çalışıyorlar (8 Nisan 2016)

ABD'de yaklaşık iki yıl önce kurulan Predata adlı şirket, internetteki on binlerce paylaşımı takip ederek, terörist saldırıları ya da kitlesel ayaklanma gibi jeopolitik riskleri önceden tahmin etmeye çalışıyor

Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da yer alan Predata adlı şirket, internet üzerinden topladığı verilerle jeopolitik risklerin önceden belirleyebiliyor. Predata’ya göre farklı online ortamlardaki veri paylaşımları aracılığıyla muhtemel bir saldırıyı tahmin etmek mümkün.

10 yıldan fazla bir süre ABD’nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nda (CIA) görev yapmış James Shinn tarafından kurulan şirket, Wikipedia, YouTube, Facebook ve Twitter gibi platformlardaki mevcut hareketliliği geçmiş istatistiklerle karşılaştırıyor. Sonrasında ise dünyanın farklı bölgelerinde oluşabilecek politik ayaklanma ya da terörist saldırı gibi olayların haritası çıkarılıyor.

Bloomberg News’de yer alan habere göre Predata, her gün bin Twitter paylaşımını, 10 bin Wikipedia sayfasını, 50 bin Youtube videosunu ve onlarca gazeteyi takip ediyor. Şirket, 200 ülkede 300 farklı konuyu ele alıyor.

James Shinn, diğer analiz şirketlerinin aksine Predata’nın tüm risk endekslerini özel yazılımlar yardımıyla hesapladıklarını, yani analistlerin varsayımlarını kullanmadıklarını söylüyor.

GÜNEY AFRİKA’DAKİ MADEN KRİZİ ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ

Shinn, bu teknolojiyi 2014 yılında Princeton Üniversitesi’nde öğretim üyesi olduğu dönemde geliştirdi. Yeni prototip, aynı dönemde danışmanlık yaptığı Kensho Technologies’in CEO’su, Daniel Nadler ile birlikte denendi. Güney Afrika’daki işçi sendikaları arasındaki konuşmalar izlendi ve altın fiyatlarının yükselmesine yol açan madencilerin grevi öncesi Wikipedia’da konuyla ilgili paylaşımların artış gösterdiği tespit edildi.

Shinn, öğrencisi Andrew Choi’dan daha karmaşık bir algoritma oluşturmasını istedi. Proje, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Yönetim Ofisi tarafından desteklendi. Şu anda Predata’nın Teknoloji Direktörlüğü’nü yürüten Choi, insanların internetteki davranışlarıyla ilgili çok sayıda veriyiincelediklerini, sonrasında “erken uyarı” niteliği taşıyan modeller geliştirdiklerini söyledi.

PARİS VE BRÜKSEL SALDIRILARI TAHMİN EDİLEBİLDİ Mİ?

Predata, 22 Mart’taki Brüksel saldırılarını öngöremedi. Çünkü Belçika, benzer şekilde saldırılarla çok fazla karşı karşıya kalmadı. Shinn’e göre risk analizi yapan yazılımın en az beş benzer olaya ihtiyacı var.

Ancak Fransa’da 13 Kasım’da 130’dan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların olma olasılığı yüzde 61 olarak tahmin edilmişti. Predata’ya göre Fransa aynı şiddette olmasa bile daha önce benzer şekilde 13 saldırıyla karşı karşıya kalmıştı.

Predata ekibi, o dönem iki temel alana odaklanmıştı: Wikipedia’da Fransızca olarak yapılan IŞİD ve Fransız ordusunun Suriye operasyonları hakkındaki paylaşımlar.

Choi, 13 Kasım tarihi yaklaşırken online dalgalanmaları gösteren endeksin artış gösterdiğini söylüyor.

Predata, 27 Aralık tarihinde de Kuzey Kore’nin 45 gün içerisinde kitle imha silahlarıyla ilgili bir olaya karışabileceğini öngörmüştü. Yaklaşık iki hafta sonra 6 Ocak’ta, Kuzey Kore yönetimi dördüncü nükleer testi gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Business HT