Şirketlerin Siyasal Anketlere İlgisi Arttı!

Kamil Eryazar 30 Mart yerel seçimleri ile başlayan ve Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile de sürecek olan, son olarak da 2015’te yapılacak Genel Seçimler nedeniyle tam anlamıyla bir ‘seçim süreci’ne giren Türkiye’de iş dünyası tedirgin bir bekleyiş içerisinde. T...

Şirketlerin Siyasal Anketlere İlgisi Arttı! (11 Şubat 2014)

Kamil Eryazar

30 Mart yerel seçimleri ile başlayan ve Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile de sürecek olan, son olarak da 2015’te yapılacak Genel Seçimler nedeniyle tam anlamıyla bir ‘seçim süreci’ne giren Türkiye’de iş dünyası tedirgin bir bekleyiş içerisinde.

The Wall Street Journal Türkiye’ye konuşan anket şirketi yöneticilerinin verdikleri bilgilere göre, şirketler şimdi Konda’nın Barometresi’ne üye olarak kutuplaşma, boykot, kültürel farklar ve bunların yaratabileceği etkiler konusunda eğilimleri öğrenme çabasına giriyor. Türk özel sektörü, Sonar’a da seçim sonuçlarına yönelik anket yaptırmak için başvuruyor.

Aylık ekonomi dergisi Capital’in, CEO Club üyesi olan 139 CEO’nun katıldığı anketten yatırım ertelemesi çıkmıştı. 139 CEO Club üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen anketten çıkan sonuçlar, CEO’ların yüzde 61,2’sinin “2014’te ertelemeyi/durdurmayı düşündüğünüz yatırımınız var mı?” sorusuna “Evet” yanıtını verdiğini ortaya koymuştu.

İş dünyası 17 Aralık’tan sonra başlayan siyasal gerginlik süreci ve piyasalarda ortaya çıkan dalgalanmalar nedeniyle, daha bütçelerin mürekkebi kurumadan önlemler almaya başladı.

30 Mart yerel seçimleri ile başlayan ve Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile de sürecek olan, son olarak da 2015’te yapılacak Genel Seçimler nedeniyle tam anlamıyla bir ‘seçim süreci’ne giren Türkiye’de iş dünyasına tedirginlik hakim.

2013 yılına damga vuran Gezi olayları, dershanelerin kapatılması, 17 Aralık operasyonu gibi peş peşe yaşanan birçok gelişme Türkiye’de siyasi gerginliği tırmandırdı. “Kutuplaşma” ve “siyasi baskı” kavramları ve bunun yarattığı tedirginlik iş dünyasının en çok konuştuğu konular arasına girdi. Zaman zaman boykot çağrılarıyla, zaman zaman da geleceği görememe kaygısıyla bu gelişmelerin hedefi haline gelen iş dünyası, çözümü anket şirketlerine başvurmakta buldu.

Araştırma kuruluşlarının siyasal anketlerine abone olan büyük şirketler, siyasal ve toplumsal gelişmeleri yakından izliyorlar.