Karda Kamp Keyfi

Kamp yapmak sadece yaz aylarına özgü bir aktivite değil! Gerekli önlemleri alır, doğru ekipman ve malzemelerinizi iyi seçerseniz kış mevsiminin güzelliğini doyasıya yaşayabilir, kışın da doğada uyumanın keyfini çıkarabilirsiniz… Uygun Kıyafetle...

Karda Kamp Keyfi (9 Aralık 2014)

Kamp yapmak sadece yaz aylarına özgü bir aktivite değil! Gerekli önlemleri alır, doğru ekipman ve malzemelerinizi iyi seçerseniz kış mevsiminin güzelliğini doyasıya yaşayabilir, kışın da doğada uyumanın keyfini çıkarabilirsiniz…

Uygun Kıyafetler Seçerek İşe Başlayın

Kışlık mont ve ayakkabılar tamam. Ama yeterli değil! Çoraptan eldivene kadar, giymek için yanınıza alacağınız her şey suya dayanıklı, ısıyı tutan cinste ve çabuk kuruma özelliğine sahip olmalı. İyi ve hafif bir termal içlik de hem içinizi ısıtacak, hem de kat kat giyinmekten kurtulmuş olacaksınız.

Doğru Uyku Tulumunu Bulun

-20 derecede bile üşümeden uyuyabilmeniz mümkün. İşin sırrı, doğru uyku tulumunu seçmek. Kamp yapacağınız yerin en düşük sıcaklığını dikkate alarak seçeceğiniz bir uyku tulumu ile soğukta rahat bir uyku çekebilirsiniz. Tulumun hangi malzemeden yapıldığına, su geçirmez oluşuna ve altına sereceğiniz matın kalınlığına dikkat edin. Soğuğu daha az geçirmesi için matla uyku tulumu arasına kalın bir battaniye de serebilirsiniz.

Sıcak Bir Uyku Çekmek İçin

Kuru Kalın. Yatmadan önce kuru elbiselerinizi giyin ve çadırınızın üzerindeki birikmiş karı temizleyin. Çadırınızın içinde oluşabilecek su buharı damlalarını küçük bir sünger yardımıyla toplayın.

Yalıtım sağlayın. Soğuk zeminden kendinizi koruyun. Mümkünse şişme matınızın altına köpük mat serin.

Vücut Isınızı Arttırın. Akşam yemeğini kalorisi yüksek yiyeceklerden oluşturun ve yatmadan önce çikolata veya enerji barı tarzı yiyecekler tüketin. Uyku tulumunuzun içerisine, içi sıcak su dolu bir pet şişe koyun.

Çadırınız Sağlam Olsun

Bazı çadırlar sadece yazın kullanılmak üzere üretilirken bazıları 4 mevsim koşullarına uygun olarak üretiliyor. Aşırı soğuk bir yerde olmayacaksanız bu dört mevsimlik çadırlar işinizi görebilir. Kış çadırınızın soğuğu geçirmeyecek malzemesi kadar, rüzgârdan etkilenmeyecek bir açıyla kurulması da önemli.

Çadır Kurulumu

Çadırınızı doğru yerde ve kötü hava şartlarından korunacak şekilde kurun.

Güvenli ve Sıcak Bir Çadır Yeri Bulun. Çadırınızı uçurum kenarlarına, çığ düşmesi olası yerlere veya kuru ağaç dallarının altına kurmaktan sakının. Mümkünse rüzgarın esmediği alçak bölgelere kurun. Resimde belirtildiği gibi alfa açısını kullanarak çığ düşmesi muhtemel bölgelere çadırınızı kurmayın. Eğer tepe ile açınız 20 dereceden büyük ise, bu bölgelere çadır kurmaktan sakının.

Zemini Sertleştirin. Eğer karlı bir zemine çadırınızı kuracaksanız, çadır kuracağınız alanın 2 katı kadar bir bölgedeki karları ezin.  Ezdiğiniz kar 30-60 dk. arasında, üzerinde rahatlıkla yürüyebilecek kadar sert bir hal alacaktır. Zemin sertleşirken, tuvalet yeri ve varsa su kaynağına gidiş patikaları üzerindeki karı da ezin.

Çadırınızı Sabitleyin. Çadırın köşelerini ve çadır iplerini sabitlemek için kar kazıkları kullanın (kar kazığınız yok ise, taş, iri dal parçaları, içine kar doldurulmuş plastik poşet vb. malzemeler kullanabilirsiniz). Çadır kazıklarını kurmak için, kazığı koyacağınız yerdeki karı 30 cm kadar kazın. Kazığınızı yerleştirin ve üzerine tekrar kar doldurun. Kar sertleşecek ve kazığınızı sabitleyecektir.

Rüzgardan Korunun. Çadırınızı, en az rüzgar tutan tarafı rüzgar yönüne gelecek şekilde kurun. Çadırların rüzgara dayanıklılığı ancak iyi sabitlenmişlerse artar. Çadır iplerini "Truckers bağı" ile kazıklara sabitlerseniz, istediğiniz zaman iplerin gerginliğini ayarlayabilirsiniz. Mümkünse çadırınız ağzını rüzgar yönüne 90 derece olacak şekilde çadırınız kurun. Böylece çadırınızın ağzında kar birikmeyecektir. Kar birikintilerini önlemek için rüzgar yönüne doğru kar duvarı örebilirsiniz. Ancak kar duvarınız ne kadar yüksek olacaksa, o yükseklik kadar çadırınızdan uzakta kurulmalıdır.

Kamp Ateşi

Çıtır çıtır yanan odunların çevresinde oturup sohbet etmek gibisi yok! Ama kışın doğru ateşi yakabilmek büyük önem taşıyor. Uzun süre verimli bir şekilde yanabilecek kamp ateşi yakmak için gerekli malzemelerin yanınızda olduğuna emin olun.

Isınma Planınızı Yapın

Kalın kıyafetler, uygun uyku tulumu ve kamp ateşi tamam… Ama beklenmedik soğuk anlar için ekstra yardımcılara ihtiyaç duyabilirsiniz. Uyku tulumunuzun veya kıyafetlerinizin içine yerleştireceğiniz bu küçük ısıtıcılar kış kamplarında oldukça kullanışlı olabiliyor.

Yemek Zamanı

Gürül gürül yanan bir ocağınız yoksa yemeğinizi sıcak tutmak her zamankinden daha zor olur. Yemeklerinizde ısı tasarrufu yapmak için kış kamplarında tahta çatal-kaşık kullanmayı tercih edebilirsiniz. Plastiğe kıyasla daha kullanışlı ve uzun ömürlü olan tahta mutfak ekipmanı hem ellerinizi hem yiyeceklerinizi daha sıcak tutmanıza yardımcı olacak.

Malzemelerinizi Donmaktan Koruyun

Botlar ve Eldivenler.  Botlarınızı ve eldivenlerinizi gece yatmadan önce bir torbaya koyun, torbayı da uyku tulumunuzun ayakucunun altına koyun. Bu ısı akışı, malzemelerinizin donmasını engelleyecektir.

Su Temini. Pompalı bir su filtresi kullanıyorsanız, kış kamplarınızda bunları yanınızda taşımayın. Çünkü soğukta kolayca kırılabilirler. Bunların yerine su temizleme tableti kullanabilir veya karı eriterek su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Karı erittikten sonra elde ettiğiniz suyu temizlemenize gerek yok, çünkü kar içerisinde bağırsak bakterileri barınamaz.

Ocak. Mümkünse saatçi benzini (kerosen) kullanan ocakları kullanın. Düşük sıcaklıklarda kerosen diğerlerine göre daha rahat yanar. İçme suyunuzu da karı eriterek elde edecekseniz, yanınızda ekstra yakıt götürmenizde fayda vardır.

Piller. Alkalin piller su bazlı elektrolitler barındırdığı için sıfırın altındaki derecelerde donabilmektedirler. Bu nedenle alkalin pilleri ya ceplerinizde taşıyın, ya da daha düşük derecelerde çalışan lityum piller edinin.