Kadın yazılımcılar daha başarılı

Açık kaynaklı proje üreticileri tarafından kullanılan popüler depolama servisi GitHub'ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, platformu kullanan kadınlar tarafından yazılan kodlar, erkeklerin yazdıklarına oranla daha çok onay görüyor. Anc...

Kadın yazılımcılar daha başarılı (16 Şubat 2016)

Açık kaynaklı proje üreticileri tarafından kullanılan popüler depolama servisi GitHub'ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, platformu kullanan kadınlar tarafından yazılan kodlar, erkeklerin yazdıklarına oranla daha çok onay görüyor.

Ancak bu sonucun, platformda cinsiyetlerini açıkça belli eden kadın yazılıcımlar hesaba katıldığında değişmesi, yazılım sektöründe kadınlara yönelik ön yargıyı ortaya koyuyor.

Dünyadaki en büyük açık kaynaklı proje depolama servislerinden biri olan Github'ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, platformdaki kadın yazılımcılar tarafından yazılan kodlar, erkeklere oranla daha fazla onay alıyor.

ABD’li araştırmacılar,  Github adlı açık kaynaklı program paylaşım servisini kullanan 12 milyon kişiden cinsiyetleri profillerinde belli olan 1,4 milyona yakın kullanıcıyı inceledikten sonra kadınların yaptığı kodlamanın yüzde 78,6 oranında kabul gördüğünü ortaya çıkardı. Erkeklerin kodlamasıyla yüzde 74,6 oranında kabul gördü.

Sonuçta kadınlar tarafından önerilen kodlama değişikliklerinin kabul oranının erkeklerinkinden daha yüksek olduğu görüldü.

Bu oran kadınlarda yüzde 78,6 iken, erkeklerde 74,6.

CİNSİYET AYRIMCILIĞI YAPILIYOR

Ayrıca öneriyi yapan kişinin profilinde cinsiyetinin kadın olduğunu belli edecek bilgi olması halinde, onay oranının 9 puan kadar düştüğü belirlendi.

Araştırmacılar, kimliğini açık bir şekilde platformda belirten kadınlar ile profilinde cinsiyetiyle ilgili herhangi bir bilgi olmayan kadınları ayırdığında, sonuç erkeklerin lehine dönüyor. Araştırmacılara göre bu, yazılım dünyasında kadınlara yönelik ön yargıyı kanıtlayan bir bulgu. 

Araştırmacılar buradan şu sonuca varıyor: "Github'ı kullanan kadınlar genel olarak daha yetkin olmasına karşın onlara karşı bir önyargı olduğu belli."

2015 rakamlarına göre, Facebook'un teknoloji personelinin sadece yüzde 16'sını, Google'ın ise yüzde 18'ini kadınlar oluşturuyor.

Ancak bu araştırmanın sonuçlarının kadınlar açısından cesaret verici olduğu ve önümüzdeki yıllarda kadınların teknoloji alanındaki işlere daha fazla ilgi göstermesinin ve daha fazla istihdamının beklendiği belirtiliyor.