İstanbul için erguvan vakti

Yazı ve FotoÄŸraflar: Kamil Eryazar Baharın habercisi, ÅŸairlerin ilham kaynağı, Ä°stanbul çiçeÄŸi olarak bilinen erguvan aÄŸaçları çiçek açtı. Baharın gelmesiyle birlikte baÅŸta Emirgan Korusu ve Yıldız Parkı olmak üzere son yıllarda yollarÄ...

İstanbul için erguvan vakti (15 Nisan 2018)

Yazı ve Fotoğraflar: Kamil Eryazar

Baharın habercisi, ÅŸairlerin ilham kaynağı, Ä°stanbul çiçeÄŸi olarak bilinen erguvan aÄŸaçları çiçek açtı.

Baharın gelmesiyle birlikte baÅŸta Emirgan Korusu ve Yıldız Parkı olmak üzere son yıllarda yolları da rengarenk laleler süslüyor ve Lale Festivali düzenleniyor. Oysa Ä°stanbul’un bahar özgü dünyaca ünlü efsanevi bir doÄŸal güzelliÄŸi daha var: Erguvan aÄŸaçları.

Japonlar ve New Yorklular için kiraz aÄŸaçları neyse Ä°stanbul için de erguvan odur.

BoÄŸaz’ın iki yakasını pembeye boyayan erguvanlar BoÄŸaz’ın güzelliÄŸine ayrı bir güzellik daha katıyor. Pembe çiçek açan zarif dallarıyla sadece Ä°stanbulluları deÄŸil kente gelen turistleri de heyecanlandıran erguvanlar, Mayıs ayının ortalarına kadar Ä°stanbul’u süsleyecek.

Ä°lkbahar aylarında çiçeklenen erguvan aÄŸaçları Ä°stanbul’u bir renk cümbüÅŸüne çeviriyor. Erguvan aÄŸacının tomurcukları mor, lila ve pembe arası tonlarda özgün bir renge sahip.

Erguvan, edebiyatımızın ve tüm diÄŸer sanatlarımızın sözü ve rengi olmuÅŸtur. Sevgilinin yanağı olmuÅŸtur.

Ä°stanbul’un rengi, baharın simgesi

Tarihte erguvanla Ä°stanbul’u özdeÅŸleÅŸtiren pek çok kanıt var. ÖrneÄŸin, kesintisiz iki bin küsur yıldır kent kültürünü yaÅŸatan Ä°stanbul’un erguvan zamanı kurulduÄŸu söylenir. Bir baÅŸka rivayet, Bizans’ı simgeleyen rengin erguvan moru olduÄŸu. GeçmiÅŸte bir çeÅŸit midye kabuÄŸundan üretilen erguvan moru, bir zenginlik ve iktidar sembolü olarak Bizans imparatorlarının pelerinlerini süslemiÅŸ. Bizans’ın ileri gelenleri, soyluluklarını vurgulamak için kanlarının bile erguvan rengi aktığını söylemiÅŸ. Bizans’tan çok daha önceleri Ä°stanbul’a gelen denizciler, hastalıkları kovmak için erguvan yapraklarını kaynatıp içerlermiÅŸ.

Geçen yıllarda yeni halk otobüslerinin rengini belirlemek için düzenlenen ankette ‘erguvan’ seçilmiÅŸ ve sefere çıkan otobüsler bu renge boyanmışlardı.

Yudum yudum Ä°stanbul

Erguvanın Osmanlı kültüründe de özel bir yeri var. Osmanlı’da 15. yüzyılda baÅŸlayan erguvan ÅŸenlikleri, ‘erguvan cemiyeti’, ‘erguvan faslı’, ‘erguvan bayramı’ gibi isimlerle anılmış. Ayrıca Osmanlı’da erguvanın güçlü dalları baston yapımında kullanılmış. Mor, lila ve pembe arası çok özgün bir renge sahip erguvan çiçeklerinin eski Ä°stanbul mutfağında salatalara renk ve lezzet kattığı da biliniyor.

‘Adına bayram yapılacak bir çiçek’

Erguvanın güzelliÄŸine duyulan hayranlığı edebiyatımızda da görüyoruz. Edip Cansever ÅŸiirlerinde Ä°stanbul’u görkemli bir erguvan imparatorluÄŸuna benzetir. Orhan Veli’ye göre insanı deli eden bir dünyadır. Necip Fazıl’a göre memleketin gerçek renkleridir. Ahmet Hamdi Tanpınar, eserlerinde bu narin aÄŸaçtan, “adına bayram yapılacak kadar nadide bir çiçektir erguvan’’ diye bahseder. Her kalemin tanımı farklı olsa da o hep hayran olunandır.

Erguvan âşıkları

BoÄŸaziçi, erguvan aÄŸaçlarının pembe çiçekli elbisesini giymesiyle muhteÅŸem bir tabloya bürünür. Ä°stanbul florasının doÄŸal türlerinden olan bu aÄŸacın, ilkbahar aylarında açan eflatun, pembe ve lila tonlardaki yaprakları, adeta bir çiçek topunu andırır. Yaprakları salkım salkım olan erguvan, sonbahar aylarında fasulye benzeri tohumlar bırakır. Oysa yapraksız hali çalıyı andıran cılız bir aÄŸaçtır. Tohumlar sonbaharda ve kurumadan topraÄŸa düÅŸerse, ilkbaharda can bulur.

Ä°stanbul fidanlıklarında erguvan fidesinin tane fiyatı, boyuna göre 50 ila 150 TL arasında deÄŸiÅŸiyor. Erguvanlar baÅŸlangıçta yavaÅŸ büyüseler de sonraları büyümeleri hızlanıyor. Altı metre boya ve dört metre geniÅŸliÄŸe kadar ulaÅŸabiliyorlar. Yüzünü denize çevirmiÅŸ, güneÅŸe bakan, hafif eÄŸimli yamaçlar ve küçük tepeler en sevdikleri yaÅŸam alanları.

Farklı farklı türleri olan erguvan aÄŸaçlarının gözdesi Ä°stanbul’la özdeÅŸleÅŸen pembe-mor olan tür. Ä°stanbul’da en yaygın olarak görüldüÄŸü bölge, BoÄŸaz’ın Kandilli ile PaÅŸabahçe arasında kalan sahil ÅŸeridi. Son yapılan sayımlara göre BoÄŸaz’ın her iki kıyısında iki bine yakın erguvan aÄŸacı yaşıyor.

Lale Festivali var da neden Erguvan Festivali yok?

Asırlardır Ä°stanbul’un simgesi olan bu nadide aÄŸacın eÅŸsiz güzelliÄŸinin farkına varan doÄŸa tutkunları günümüzde çeÅŸitli etkinlikler düzenliyor. Ä°lkbahar aylarında fidan dikme günleri düzenliyor, deniz yoluyla ya da yürüyerek erguvan turlarına çıkıyor, BoÄŸaziçi kıyılarında adım adım erguvanların izini sürüp fotoÄŸraflıyorlar. Ceplerine tohum doldurup, gezdikleri semtlere serpecek, internette mail grubu kurup yıl boyunca tartışacak kadar çok seviyorlar bu aÄŸacı. Ortak hayalleri, ÅŸehrin erguvanlarını çoÄŸaltmak, Japonların kiraz aÄŸacı ÅŸenlikleri gibi Ä°stanbul’u erguvanla özdeÅŸleÅŸtirecek festivaller düzenlenmek.

Aynı döneme denk geldiÄŸi için, “Lale ve Erguvan Festivali” Ä°stanbul’a daha çok yakışır.

Ä°stanbul’daki en iyi erguvan noktaları

Laleler, mimozalar, papatyalar, orkideler… Ä°stanbul çiçekleriyle güzel. Ama ÅŸimdi ÅŸehri bir renk cümbüÅŸüne çevirme sırası erguvanlarda. Erguvan dostlarının söylediklerine bakılırsa, erguvanların eÅŸsiz güzelliÄŸinin izlenebileceÄŸi sekiz merkez var Ä°stanbul’da: Tarabya sırtları, Rumeli Hisarı, Üsküdar Fethi PaÅŸa Korosu, Beykoz’un Çubuklu Tepeleri, Vaniköy ve Kandilli Sırtları, AÅŸiyan YokuÅŸu, Piyer Loti ve Mihrabat Korusu.

Ayrıca Haliç, Moda ve Salacak kıyılarında; Fenerbahçe parklarında; Yıldız, Emirgan ve Hidiv Koruları’nda; Yeniköy, Çubuklu ve Kanlıca’da erguvanlar yoÄŸun olarak izlenebilir.

Ä°stanbul’da erguvanların izini sürerken dostlarınıza anlatabileceÄŸiniz ilginç bilgilere ihtiyacınız olacak. ÖrneÄŸin, Ä°stanbul’un en yaÅŸlı erguvanlarından birinin BaÄŸlarbaşı’ndaki ValidebaÄŸ Korosu’nda bulunduÄŸunu bilmelisiniz. Ä°stanbul’un en uzun erguvan örneklerini görmek için NiÅŸantaşı’nın kapı komÅŸusu Maçka’ya uzanmalısınız. Nadir bulunan beyaz erguvanların adresi ise Üsküdar kıyıları. Kandilli tepelerindeki yüz yıllık erguvanlar, fotoÄŸraf tutkunları için bulunmaz bir malzeme.

Erguvan, güzel olduÄŸu kadar da nazlı bir aÄŸaç. Kimi erguvan türlerinin çiçeklenmesi için beÅŸ – altı yıl beklemek gerekebiliyor. Åžiddetli yaÄŸmur ve rüzgârla karşılaÅŸtığında ömrü sadece 15 gün sürebiliyor. Özetle erguvan, baharın müjdecisi, canlılığın, yeniden doÄŸuÅŸun simgesi. Çalıyı andıran kuru dallardan fışkıran salkım saçak çiçekleriyle çevresine güzellikler saçan ve toprağı zenginleÅŸtirerek, etrafındaki bitkilerin geliÅŸmesine yardımcı olan özel bir aÄŸaç. Unutmayın, ilkbaharın ve erguvanın tadını çıkarmak için zamanınız kısa. Siz iyisi mi acele edin. Ä°stanbul’u yeniden keÅŸfetmenin, bu renk cümbüÅŸünün keyfine varmanın ÅŸimdi tam zamanı.

Son Söz: Ä°stanbul’da yaÅŸayanlar, zamanı geçmeden kendinize bir güzellik yapın ve BoÄŸaz turuna çıkıp bu görsel ÅŸöleni yaÅŸayın!