Medya

Facebook ve Instagram’ı geride bıraktı, ABD ile Çin arasında krize yol açtı

Dünya çapında milyonlarca insan tarafından kullanılan ve Türkiye'nin de en popüler sosyal medya uygulamaları arasında yer alan TikTok, Ekim ayında Facebook, Instagram ve Snapchat gibi en popüler uygulamaları bile geride bırakarak birinci sıraya yerleşti. ...

Facebook ve Instagram’ı geride bıraktı, ABD ile Çin arasında krize yol açtı (13 Kasım 2018)

Dünyayı saran yeni sosyal medya çılgınlığı Tik Tok, ABD ile Çin arasında krize yol açtı.

Dünya çapında milyonlarca insan tarafından kullanılan ve Türkiye’nin de en popüler sosyal medya uygulamaları arasında yer alan TikTok, Ekim ayında Facebook, Instagram ve Snapchat gibi en popüler uygulamaları bile geride bırakarak birinci sıraya yerleşti.

Tiktok Video Jenerik

TikTok videoları uzun süredir Facebook-Twitter-Instagram ve Youtube arasında sıkışıp kalmış olan Sosyal Medya kullanıcısına yeni bir soluk getirdi. Bu yükselişte TikTok‘un sahibi olan ByteDance‘ın 2017’de satın aldığı Music.ly uygulamasının da etkisi büyük. Şirket bu yıl ABD pazarına girerken iki uygulamayı TikTok‘un altında birleştirdi.

Bu birleşme sonucunda ise şu an App Store‘da ve Google Play‘de TikTok, Facebook‘un önünde zirvede yer alıyor. Sensor Tower‘ın yaptığı açıklamaya göre TikTok yüklemeleri geçen ay ABD’de Facebook, Instagram, Snapchat ve YouTube’dan daha yüksek oldu.

TikTok uygulaması son bir yılda o kadar hızla yayılıp popüler oldu ki, Kwai gibi taklitleri bile çok iş yapar oldu. Çoğu sosyal medya kullanıcısında tiryakilik haline geldi.

Son açıklanan verilere göre TikTok, Sosyal Medya uygulamaları arasında yüzde 42.4 gibi yüksek bir pazar payına sahip.
Tiktok Facebook Instagram ve Snapchat

Batı medyasını endişelendirdi: “TikTok, dünyayı işgal ediyor”

Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya paylaşım uygulaması olan TikTok, batı medyasında endişelere yol açtı. Öyle ki, New York Times tarafından yayınlanan bir makalede, “TikTok, dünyayı işgal ediyor” denildi.

New York Times, uygulamanın dünya çapında büyük bir hızla popüler olmasını ele alarak “İnsanların kendilerini ifade edebilmelerini demokratikleştiren bir uygulama, nasıl oluyor da anti-demokratik Çin’den çıkabiliyor” sorusunu soruyor.

NYT’nin bu sorusunu yanıtlayan, Çin Komünist Partisi’ne yakın yayın organlarından Global Times ise, batı medyasının Çin’in teknolojik gelişimini yanlış anladığını öne sürerek, ülkenin internet kullanımında daha da öne çıkacağını belirtti.

Tiktok Uygulaması

‘Bu yalnızca küçük bir örnek’

Yazıda, dünyanın en büyük 10 internet şirketinin dördünün Çin’den olduğu ve dünyanın ilk kuantum uydusunun da Çin’den fırlatıldığı hatırlatılarak, TikTok’un, Çin’in gelişen internet endüstrisinin yalnızca ‘küçük bir modeli’ olduğu ifade edildi.

Çinli iş insanı Zhang Yiming tarafından Eylül 2016’da kurulan ve dünyanın en çok indirilen uygulaması unvanını kazanan, asıl ismi ‘Dǒuyīn’ (抖音短视频) olan TikTok ile kullanıcılar, çektikleri kısa videoları diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor.

Videolar ayrıca, ‘trend’ olan çeşitli şarkılar veya dizi replikleri ile birlikte de çekilebiliyor.