Dünyadaki Zorunlu Göçlerin Yüzde 77’si Sadece 10 Ülkeden

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük göç dalgası yaşanıyor Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan siyasi krizler ve çatışmalar nedeniyle sadece geçen yıl 38 milyon kişi başka bir ülkeye kaçmak zorunda kaldı. Suriy...

Dünyadaki Zorunlu Göçlerin Yüzde 77’si Sadece 10 Ülkeden (14 Mayıs 2015)

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük göç dalgası yaşanıyor

Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan siyasi krizler ve çatışmalar nedeniyle sadece geçen yıl 38 milyon kişi başka bir ülkeye kaçmak zorunda kaldı.

Suriye ve Kolombiya gibi, savaş ve çatışma yaşayan ülkelerde yerlerinden edilen, evlerini yerlerini bırakıp başka bölgelere göç etmek zorunda kalan insanların sayısı 38 milyona ulaştı.

New York, London ve Pekin kentlerinin nüfuslarının toplamı kadar olan zorunlu iç göç mağdurlarının üçte birine yakını (11 milyon insan) geçen yıl yerlerinden edildi.

Cenevre'deki Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC), her gün ortalama 30 bin insanın evini bırakıp kaçmak zorunda kaldığını kaydetti.

Bu zorunlu göçün yüzde 77’si ise sadece 10 ülkede gerçekleşti. Son beş yıldır şiddetli iç çatışmaların yaşandığı Suriye ilk sırada. Bu ülkeden 7.6 milyon kişi kaçmak zorunda kaldı. Suriye’yi 6 milyon kişi ile hükümet güçleri ile 50 yıldır ülkede silahlı mücadele veren isyancı FARC gerillaları arasında çatışmaların yaşandığı Kolombiya izliyor. Suriye’nin komşusu bir başka Ortadoğu ülkesi Irak ise 3.4 milyon kişi ile üçüncü sırada.

Her iki ülkeye de komşu olan Türkiye üzerinden de 950 bin kişi başka bir ülkeye göç etmiş. Bu sayı ile Türkiye 10. sırada yer alıyor.

Aşağıdaki grafikte yer almasa da 11. sırada da Ukrayna var. Geçen yıl, Avrupa kıtası, son on yılı aşkın bir süredir ilk kez yoğun şekilde ülke içi zorunlu göç akımlarına sahne oldu. Ukrayna'da 646,500 kişi Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Kiev güçleri arasındaki çatışmalar yüzünden yerlerinden edildi.