Dünya Genelinde 2015 Yılı Dijital, Sosyal Medya ve Mobil Pazarlama Değerlendirme Raporu

We Are Social sosyal pazarlama ajansı “2015’te Dijital, Sosyal ve Mobil” raporunu yayınladı. 376 sayfalık rapor 2014’ü kapsamlı bir şekilde değerlendirip 2015 için öngörüler sunuyor. 2014, dijital alanda büyümeyle ilgili rekorlarla ...

Dünya Genelinde 2015 Yılı Dijital, Sosyal Medya ve Mobil Pazarlama Değerlendirme Raporu (28 Ocak 2015)

We Are Social sosyal pazarlama ajansı “2015’te Dijital, Sosyal ve Mobil” raporunu yayınladı. 376 sayfalık rapor 2014’ü kapsamlı bir şekilde değerlendirip 2015 için öngörüler sunuyor.

2014, dijital alanda büyümeyle ilgili rekorlarla dolu bir yıl oldu. We Are Social’ın yeni raporu ise 2015 yılında çok daha etkileyici rakamlarla karşılaşacağımızı gösteriyor.

376 sayfalık kapsamlı raporda internetin yıllar içinde nasıl değiştiğine dair detaylı bilgiler veriliyor. Raporu inceleyenler dünya çapındaki istatistiklerden sadece belli bir bölgeye ilişkin verileri de görebiliyor.

Ajansın verilerine göre yayınlanan son rapordan beri eklenen yarım milyar insanla birlikte artık 3 milyar kişi online ve son 12 ayda 185 milyon yeni kullanıcıyla birlikte şimdi dünyanın yarısı mobil telefon kullanıyor.

2014’te mobilde sosyal medya kullanımı ise yüzde 23 oranında artış göstermiş. Raporda internet, mobil ve sosyal medya kullanımının ülkelere göre dağılımını gösteren bir slaytta diğer alanlara göre Doğu Asya ülkelerindeki kullanıcılarda önemli bir artış olduğu göze çarpıyor.

240 üzerinde ülkenin istatistiklerini içeren ve dünyanın 30 büyük ekonomisinin verilerini ayrıntılı olarak değerlendiren rapor en güncel dijital istatistik ve verilerin kapsamlı bir incelemesini sunuyor.

Önce 2014’te yaşananları hatırlayalım:

Sosyal medya kullanıcılarının sayısı 2 milyarı aştı (Ağustos)

Mobil telefonlar yüzde 50’nin üzerinde bir yaygınlığa ulaştı (Eylül)

Küresel internet kullanıcılarının sayısı 3 milyarı geçti (Kasım)

Mobil bağlantıların sayısı dünya nüfusundan fazla oldu (Aralık)

 Rapora göre ise bu rakamlarda kesinlikle bir yavaşlama beklenmiyor.

 2015 raporunun öne çıkan başlıklar ise şöyle:  

  • İnternet

Ocak 2015’te dünya nüfusunun yüzde 42’sinin internet erişimi oldu, geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 35’ti. Şu an dünyada farklı cihazlarla internet erişimi olan 3 milyar kişi var. Ancak internet erişiminin dağılımı eşit değil. Örneğin, Bermuda, Bahreyn ve İzlanda ülkelerinde nüfusun neredeyse tamamının internet erişimi varken rapora göre Kuzey Kore ve Güney Sudan’da bu oran yüzde 0.1’in altında.

Ortalama bir internet kullanıcısının internette geçirdiği günlük zaman ise 25 dakika ve 4 saat arasında değişiyor. En yüksek kullanım ortalaması ise Güneydoğu Asya’da gerçekleşiyor.           

    • Mobil internet

Global web trafiğinde mobilin payı yüzde 39’a çıktı. İnternet sitelerinin üçte birinin internet sayfaları mobil telefonlarda da hizmet veriyor.

    • Sosyal Medya                      

Sosyal medya kullanımı da dünyada giderek artıyor. Artık dünya nüfusunun yüzde 29’u sosyal medyada… Her ülkedeki en aktif sosyal medya kanallarının toplamında aylık aktif kullanıcı rakamları, bir sene içinde yüzde 12 artarak 2.08 milyara ulaşmış.

Sosyal medya kanallarında ise 1,366 milyar kullanıcısıyla Facebook hala ağırlığını koruyor. Toplam Facebook kullanıcılarının yüzde 83’ü mobil cihazlarıyla Facebook’a bağlanıyor.           

    • Mobilde sosyal medya

Geçtiğimiz 12 ay içinde her ay 100 milyon kişi Whats App, WeChat, Facebook Messenger ve Viber’e dahil oldu. En fazla kullanılan 5 global platformun 3’ünü hızlı mesajlaşma servisleri ve chat uygulamaları oluşturuyor.  

    • Mobil cihazlar

Mobil cihaz kullanımı yüzde 51 oranında artış gösterdi ve şu anda 3,65 milyar kişinin mobil cihazı var. Mobil bağlantı üyeliklerinin toplam sayısı ise 7,09 milyara ulaşarak dünya nüfusunu geçti.

    • e-Ticaret / Online alışveriş

e-Ticaret’te liderlik koltuğunda İngiltere oturuyor. Verilere göre ülke nüfusunun 3’te 2’si geçtiğimiz ay online alışveriş yaptı. İngiltere’yi sırasıyla Almanya, Güney Kore ve ABD izliyor.

Mobil alışveriş sayılarında da bir hareketlenme olduğu göze çarpıyor. Özellikle Güney Kore’nin yüzde 37’sinin geçtiğimiz ay mobil telefonları aracılığıyla alışveriş yapması bu konuda Doğu Asya’yı ön plana çıkarıyor. Çin’de ise bu oran yüzde 27.

Verileri detaylı şekilde incelemek için: 

* Ülke bazında internet, sosyal medya ve mobil verilerini incelemek isteyenler buradan indirebilir. 

* We Are Social tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan raporlara ise buradan ulaşabilirsiniz. 

* Diğer taraftan karşılaştırma yapmak için geçtiğimiz yılın raporunu da şu adresten inceleyebilirsiniz. 

Kaynak: bilgiçağı.com