Ahırkapı’da Hıdırellez Coşkusu

KAMÄ°L ERYAZAR Baharın baÅŸlangıcı Hıdırellez altı yıl aradan sonra yine Ahırkapı’da coÅŸkuyla kutlandı Ä°stanbul’da uzun bir süredir, kitlesel terör saldırıları, vd. nedenlerle geniÅŸ katılımla gerçekleÅŸtirilemeyen Hıdırellez Åženlikleri önceki yÄ...

Ahırkapı’da Hıdırellez Coşkusu (6 Mayıs 2017)

KAMÄ°L ERYAZAR

Baharın baÅŸlangıcı Hıdırellez altı yıl aradan sonra yine Ahırkapı’da coÅŸkuyla kutlandı

Ä°stanbul’da uzun bir süredir, kitlesel terör saldırıları, vd. nedenlerle geniÅŸ katılımla gerçekleÅŸtirilemeyen Hıdırellez Åženlikleri önceki yıllarda olduÄŸu gibi bu yıl da Ä°stanbul Ahırkapı’da coÅŸkuyla gerçekleÅŸtirildi.

Bolluk ve bereketin simgesi, baharın müjdecisi olan Hıdrellez Bayramı bu yıl bütün neÅŸesiyle geri döndü.

Ä°stanbul’daki kentsel dönüÅŸümden etkilenen Ahırkapı’nın giderek bir oteller bölgesine dönüÅŸmesinden dolayı kutlamanın Ahırkapı’da yapılması büyük bir önem taşıyordu.

Saat 19.00 da Sultanahmet Meydanı’nda oluÅŸturulan kortejin yürüyüÅŸle baÅŸlayan kutlama organizasyonu, Ahırkapı Müzisyenler DerneÄŸi ve Kumbara Kafe/Sanat tarafından düzenlendi.

GeniÅŸ güvenlik önlemleri altında Ahırkapı semtindeki Keresteci Hakkı Sokak ve Åžadırvan Sokak’ta gerçekleÅŸtirilen ÅŸenliÄŸe ilgi çok büyüktü. Hatta dar sokaklarda yoÄŸun kalabalıktan dolayı zaman zaman izdiham yaÅŸandı.

Ä°stanbullular, uzun ve sert geçen bir kışın ardından bahara kavuÅŸmanın sevinciyle ve de stresli bir referandum sürecinin ardından gece yarısına kadar doyasıya eÄŸlenerek kurtlarını döktüler.

HIDIRELLEZ GELENEĞİ

Hıdırellez kutlamaları her ne kadar gelenek olarak görülse de baharın geliÅŸini müjdelediÄŸi için aynı Nevruz bayramı gibi bir bayram olarak da kutlanıyor.

Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak bilinen bu bayramın nedeni Hızır ve Ä°lyas'ın yeryüzünde buluÅŸtukları. Rivayete göre Hızır Ä°lyas'la buluÅŸtuÄŸu günün gecesi yaÅŸam suyundan içerek ölümsüzlüÄŸe ulaşır ve bahar aylarında insanların arasında dolaÅŸarak bolluk, bereket ve saÄŸlık dağıtır. Ayrıca bu gece dua kapılarının sonuna kadar açıldığına inanılıyor. Güncel olarak kullandığımız Miladi takvime göre bu tarih 6 ve 5 Mayıs arasında deÄŸiÅŸiyor.

Hıdırellez'in UNESCO'nun 'Ä°nsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar baÅŸlatıldı. Bunun anlamı Hıdırellez'in tüm insanlığın kutlayabileceÄŸi bir bayram olarak kutlanmasını saÄŸlamak.

5 Mayıs Hıristiyan inancında baharın uyanışı olarak kabul edilirken, Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St. Georges Günü olarak kutluyor.