Meksika’da 5 Hafta Önce Kaybolan 43 Öğrencinin Topluca Katledildiği Ortaya Çıktı

Meksika’nın güneybatı eyaleti Guerrero’nun Iguale kentinde geçen Eylül ayında kaybolan 43 öğretmenlik okulu öğrencisine toplu katliam uygulandığı açıklandı Guerrero eyaletinde 26 Eylül’de gösteri düzenleyen öğrenciler...

Meksika’da 5 Hafta Önce Kaybolan 43 Öğrencinin Topluca Katledildiği Ortaya Çıktı (8 Kasım 2014)

Meksika’nın güneybatı eyaleti Guerrero’nun Iguale kentinde geçen Eylül ayında kaybolan 43 öğretmenlik okulu öğrencisine toplu katliam uygulandığı açıklandı

Guerrero eyaletinde 26 Eylül’de gösteri düzenleyen öğrencilerle polis arasında çatışma çıkmış, olayda 6 kişi yaşamını yitirmiş, 43 öğrenci ise ortadan kaybolmuştu.

Başsavcı Jesus Murillo düzenlediği basın toplantısında, İguala kentini kontrolü altında tutan ve kendilerine ’Guerreros Unidos’ (Savaşçılar Birliği) adı veren bir uyuşturucu çetesinin 26 Eylül tarihinde 43 öğretmen adayı öğrenciyi bir kamyona doldurarak kent çöplüğüne götürdüğü ve burada işkence uygulayarak hepsini kurşuna dizdiğini duyurdu. Savcılık işkence ardından toplu halde kurşuna dizilen öğrencilerin daha sonra cesetlerinin yakıldığını ifade etti.

Meksika basını çete üyeleri ile İguala kentinin Belediye Başkanı Jose Luis Abarca arasında bazı konularda anlaşmazlıklar olduğunu hatırlatarak 43 gencin bu ihtilafa kurban gidebileceğine dikkat çekti. 43 öğrencinin kaybolmasının ardından kayıplara karışan eski belediye başkanı Jose Luis Abarca ve eşi Maria de Los Angeles Pineda, 4 Kasım’da ülkenin başkenti Meksiko’da yakalanmıştı. Meksika hükümeti yakılan cesetlerle ilgili DNA testi uygulayacaklarını vurgulayarak uluslararası camiadan yardım istedi. Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieta ise, uyuşturucu çeteleri ile savaşmak ve ülkedeki şiddeti bitirmek için tüm partilerin katılacağı ulusal bir koalisyonun kurulacağına işaret ederek yaşananların dünyadaki Meksika imajına büyük zarar vermeye başladığını söyledi.

YENİ PROTESTOLAR DÜZENLENDİ

Meksika'nın Guerrero eyaletinde eylül sonunda 43 öğrencinin kaçırılmasıyla ilgili gözaltına alınan üç şüphelinin öğrencileri öldürdüklerini itiraf etmelerinin ardından, yeni protestolar düzenlendi.

Başkent Meksiko'da toplanan bir grup, ellerinde meşaleler ve soruşturmayı yürüten Başsavcı Jesus Murillo'nun dünkü basın toplantısındaki sözlerini kastederek ''Yeter, yoruldum'' pankartları taşıyarak yetkililerden adalet talep etti.

Meksiko Ulusal Özerk Üniversitesi öğrencisi Yomali Lopez, Başsavcı Murillo'nun ''Soruşturmayı yürütmekten yoruldum'' sözlerini eleştirerek ''Bu olayı aydınlığa kavuşturmak onun işi. Her ay 15 bin dolar maaş alırken, o nasıl bu işten yorulabilir'' dedi.

Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun suç oranının düşürülmesine yönelik etkin mücadele sözünü hatırlatan protestocular, ''Defol git Pena'' diye bağırdı.

Göstericilerden Angelica Garcia ise Meksika halkının kızgın değil ancak hayal kırıklığı yaşadığını ifade ederek bu durumun ülkenin değişmesi gerektiğinin işareti olduğunu kaydetti.

Bazı göstericiler Ulusal Saray'ın kapılarını ateşe verdi, ateş kısa sürede söndürüldü.

Meksika halkının büyük bölümü, Pena yönetiminin karşılaştığı en önemli krizlerden biri olan kayıp öğrenciler olayı ülke kamuoyunu meşgul ederken devlet başkanının yarın başlayacak Çin gezisine gitmesini eleştiriyor.

Başsavcı Jesus Murillo, dün düzenlediği basın toplantısında, soruşturmada elde edilen bulgular kapsamında Cocula bölgesinde çok sayıda ceset bulunduğunu açıklamış, bölgenin, öğrencilerin en son görüldükleri güneybatıdaki Iguala kentine 13 kilometre uzaklıkta olduğuna işaret ederek cesetlerin büyük ihtimalle kayıp öğrencilere ait olduğunu söylemişti.

Başsavcı Murillo, gözaltına alınan Guerreros Unidos veya ''Birleşik Savaşçılar'' olarak bilinen uyuşturucu çetesinin üç üyesinin, öğrencileri öldürdüklerini itiraf ettikleri görüntüyü de basın mensuplarına göstermişti.