Yurttaş Gazeteciliğinde Yeni Bir Alternatif: Twitter’dan Canlı Yayın

Twitter bir süre önce satın aldığı Periscope canlı yayın uygulamasını kullanıma sunduğunu bloğundan duyurdu. Böylece bir süredir rekabetin yaşandığı canlı yayın platformlarına bir yenisi daha eklenmiş oldu. Şimdilik sadece iOS sürümü bulunan uyg...

Yurttaş Gazeteciliğinde Yeni Bir Alternatif: Twitter’dan Canlı Yayın (27 Mart 2015)

Twitter bir süre önce satın aldığı Periscope canlı yayın uygulamasını kullanıma sunduğunu bloğundan duyurdu. Böylece bir süredir rekabetin yaşandığı canlı yayın platformlarına bir yenisi daha eklenmiş oldu. Şimdilik sadece iOS sürümü bulunan uygulama, internetin olduğu her yerden canlı yayın yapmayı sağlıyor.

Periscope aynı zamanda Twitter ile entegrasyon sağlayan bir uygulama. Yani kayıt edilen videolar Twitter üzerinden de rahatlıkla paylaşılabiliyor. Twitter, uygulamayı Ocak ayında 50 ile 100 milyon dolar arası ödeyerek satın almış ve kendi sistemine entegre etmek için çalışmalara başlamıştı.

Uygulama üzerinde kayıt edilen videolar belli kişilerin görmesi için kişiye özel hale getirilebiliyor. Ayrıca kimin bu videoları göreceğini kullanıcı belirleyebiliyor. İsteyen kullanıcılar için Twitter entegrasyonu da bulunan uygulama ücretsiz olarak iTunes üzerinden indirilebiliyor.

Kısa bir süre önce Meerkat isimli bir başka uygulama da canlı yayın alanına giriş yapmıştı. Twitter entegrasyonunda sorun yaşayan Meerkat da Periscope ile benzer özellikler sunuyor. Periscope'un Meerkat ile rekabet edebilmek için piyasaya sürüldüğü düşünülüyor. Sektörde birçok canlı yayın uygulaması bulunuyor. Bunların büyük bir çoğunluğunun da sosyal medya entegrasyonu mevcut.

Periscope uygulamasına Twitter üyeliğiniz ile kayıt olduktan sonra takipçileriniz ile yaşadığınız anı canlı bir şekilde paylaşabileceksiniz. Periscope, canlı yayınınıza yorum yapma, beğeni düzeyini gösterme, yeniden oynatma ve çeşitli ifadeler gönderme gibi ekstra içerikler sunuyor.

‘Işınlanmaya yakın bir şey yaratmak istedik’

Twitter’ın bloğunda Periscope’u yaratan takımın ağzından yer alan açıklamada, “Bir yılı aşkın bir süre önce başkasının gözünden dünyayı keşfetme fikrine hayran olduk. Ukrayna'da bir protestocunun gözüyle görmek nasıl olurdu? Ya da Kapadokya'da sıcak hava balonundan gün doğumunu izlemek? Bu çılgınca gelebilir, ama biz ışınlanmaya yakın bir şey yaratmak istedik. Olayları ve yerleri keşfetmenin birçok yolu varken, biz bir yeri o anda canlı video aracılığıyla yaşamaktan daha iyi bir yol olmadığına inandık. Bir resim bin kelimeye değer olabilir, ancak canlı bir video seni alıp anında o yere götürüp çevreyi gösterebilir” deniliyor.

Meerkat’a olan ilgi Periscope için Twitter’ı hızlandırdı

Twitter’ın Periscope’u satın alıp hizmete sunmaya hazırlandığı sırada aynı işlevi gören Meerkat adlı bir uygulama da kullanıcıların hizmetine sunuldu.

İlk aşamada sadece iOS sürümü ile devreye giren uygulama Twitter basit kullanımı ve arayüzü ile kullanıcılarından oldukça ilgi gördü.

Video akışını (stream) başlat ya da bir video akışını (stream) planla seçeneğinden birini seçiyorsunuz. Video yayını başladığında Twitter takipçilerinize uyarı gidiyor. Video yayını yaptıkça uygulama içindeki puanınız artıyor. Web üzerinden Meerkat yayınlarını herkes izleyebiliyor. Uygulama ücretsiz.

Katıldığı herhangi bir etkinliği, izlediği bir manzarayı ya da yaptığı herhangi bir işi takipçileriyle paylaşmak isteyen herkes uygulamaya ilgi gösterdi. Meerkat, seçmenlerine sesini duyurmak isteyen politikacıların da ilgisini çekti Amerika’daki bazı protesto gösterilerinde de kullanıldı. Meerkat’in yaklaşık 300 bin kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor.

Meerkat, yayınları kaydetmiyor, video akışı anlık yapılıyor. Yayınları webde başka bir sayfaya da yerleştiremiyorsunuz. Uygulamanın sonraki versiyonlarında kayıt özelliğinin gelmesi bekleniyor.

Meerkat ilk olarak, interaktif yayıncılık sektörünün dünyadaki en önemli etkinliklerinden olan South By South West (SXSW) 2015 konferansında tanındı. 2007 yılında Twitter bu etkinlikte beğeni toplamıştı, 2009 yılında da Foursquare aynı başarıyı gösterdi. Bunun üzerine her iki uygulama da dünya çapında bilinirliğe ulaştı. Meerkat de bu yılki SXSW’de büyük ilgi gördü. Katılımcılar, izledikleri etkinlikleri anlık olarak cep telefonlarından paylaştı. Ancak asıl ilgiyi Twitter’ın engellemesiyle gördü.

Periscope adlı benzer bir video servisini duyuran Twitter, Meerkat’i kendisine rakip olarak gördü. Twitter, uygulamanın social graph’e erişimini engelledi. Meerkat’e giriş yapan kullanıcılar Twitter’daki takipçi bilgilerini otomatik olarak uygulamaya aktaramıyordu. Ama bu sayede, “Twitter’ın istemediği uygulama” unvanını aldı ve dünya çapında bilinirliğe ulaştı. 

Yurttaş gazeteciliğine de alternatif bir yayın aracı geldi

İnternet teknolojisindeki gelişmeler ve sosyal medya ile birlikte ortaya çıkan ‘yeni medya’ olgusu haber yayın ve akışını büyük ölçüde değiştirdi. Geleneksel medya dönemindeki ‘tekelcilik’ kırıldı. Artık dünyanın herhangi bir yerinde gelişen olaylar anında milyarlarca insana ulaşıyor. Üstelik de ‘sansür’ engeline takılmadan!

Günümüzde kablosuz yayınlarında önce 3G sonra da 4G canlı yayın, uydu aracılığı ile yapılan yayınların yerini almaya başlamıştır. Video görüntüleri hızlı mobil data hatları üzerinden televizyon ya da internet server’larına gönderilerek izlenmektedir.

Livestream, ustream.tv, justin.tv gibi siteler internet üzerinden ücretsiz canlı yayın hizmeti sundukları gibi YouTube üzerinde açılan kanallardan da canlı yayını aktarmak mümkün oluyor. Sahip olmanız gereken tek şey, web kamerayla donatılmış bir bilgisayar ya da akıllı telefon ile internet bağlantısı.

Bu internet siteleri doğrusal canlı yayın ve VOD yayını yapma olanaklarını sunuyorlar. Başka bir deyişle bu siteler, birer internet televizyonu yayın portalı ve birer web televizyonları havuzu işlevi görüyorlar.  Web TV yayını yapmak isteyenlere alan veriyorlar. Ücretli ve ücretsiz üyelik seçenekleri bulunmaktadır. Bedelsiz üyelikte dahi yayıncıya sınırsız sayıda ücretsiz kanal açma hakkı verilmektedir.