Yıllar Yorgun Ben Yorgun…

Gün içinde kendinizi ‘kronik yorgun’ hissetmenizin dokuz nedeni Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsunuz ya da henüz günün ortasında enerjiniz mi bitiyor? Bunun sebebi geçici bir yorgunluk olabilir fakat bitkinliğinizin arkasında bu nedenlerden biri de olabilir… 1- Yetersiz uyku ...

Yıllar Yorgun Ben Yorgun… (23 Ekim 2014)

Gün içinde kendinizi ‘kronik yorgun’ hissetmenizin dokuz nedeni

Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsunuz ya da henüz günün ortasında enerjiniz mi bitiyor? Bunun sebebi geçici bir yorgunluk olabilir fakat bitkinliğinizin arkasında bu nedenlerden biri de olabilir…

1- Yetersiz uyku

Güzel bir gece uykusu sadece dinlenmenizi sağlamıyor. Gece uykusu sırasında vücut iyi-kötü kolesterolü dengelemek, kas ve kemikleri güçlendirmek ve vücudun yağ depolaması gibi önemli işlevlerde bulunuyor. İyi bir uyku çekememek aynı zamanda depresyona da sebep oluyor…

2- ‘Abur cubur’u fazla kaçırmak

Aslında hızlı bir enerji depolama yöntemi sanılsa da uzun vadede tam da bunun zıttı oluyor. Bilimsel araştırmalar fast food alışkanlığının bünyeyi yavaşlattığını ortaya çıkarıyor…

3- Yeteri kadar su içmemek

Pek çok insan dehidrasyon sebebiyle enerjilerinin tükendiğini fark etmiyor. Fakat her şeyin olduğu gibi fazla su da sağlıklı değil. Bunun için ufak bir de test mevcut. Tuvalete girdiğinizde idrarınız koyu sarı ya da çok açık renkte ise daha fazla su içmeniz için vücudunuz size sinyal gönderiyor demektir…

4- B vitamini eksikliği

Vücuttaki glukozun enerjiye döndürülebilmesi için B vitaminine ihtiyaç duyulur… Sabah ve akşam alınacak B vitaminleri vücudu zinde tutmaya katkı sağlar.

5- Depresyon

Depresif kişi kendisini yorgun, üzgün, tembel, sinirli, motivasyonsuz ve apatik hissedebilir. Klinik depresyon, normal üzüntü hissinden daha yoğun, sürekli ve kişinin günlük işlerini etkileyecek düzeydeki çökkün bir duygusal durumu ifade eder. Olumsuz duygu ve düşüncelerinizden uzaklaşmaya, hayata tutunmaya çalışın. Başaramıyorsanız, bir psikiyatristten destek alın.

6- Enfeksiyon

Farkında olmadan mikrop kapmış olabilirsiniz! Elleriniz sıkça yıkamayı ve kişisel hijyeninize dikkat etmeyi unutmayın.

7- Hareketsizlik

Sabah yapılacak kısa süreli egzersizler ya da ufak bir yürüyüş güne zinde başlamanıza yardımcı olur. Gün içinde hareketsiz kalmak vücut direncinizi ve enerjinizi düşürür.

8- Hormonal sorunlar

Yavaş çalışan tiroid ve adrenal bezleri büyük bir enerji kaybına neden olur. Bu konuda doktorunuza danışmak en iyi seçenektir…

9- İnsülin direnci

Diyabet hastalığının habercisi de olan insülin direnci vücutta güç kaybına neden olur. Temel olarak vücuttaki şekerin enerjiye çevrilememesi durumudur…