Yarım Yüzyıldan Şiirler

Usta Şair Ataol Behramoğlu yazın yaşamında 50. yılını kutluyor Toplumcu kuşağın manifesto niteliğindeki şiirlerinin büyük ustası, şair, yazar, düşünür ve çevirmen Ataol Behramoğlu yazın hayatının 50’nci yılında. Edebiyattaki yarım yüz...

Yarım Yüzyıldan Şiirler (15 Ocak 2015)

Usta Şair Ataol Behramoğlu yazın yaşamında 50. yılını kutluyor

Toplumcu kuşağın manifesto niteliğindeki şiirlerinin büyük ustası, şair, yazar, düşünür ve çevirmen Ataol Behramoğlu yazın hayatının 50’nci yılında. Edebiyattaki yarım yüzyılı çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu sırada Tekin Yayınevi tarafından kendi sesinden şiirlerin yer aldığı ‘Yarım Yüzyıldan Şiirler’ seçkisi yayımlandı.

Usta Şair, Hürriyet gazetesinden İhsan Yılmaz’a verdiği mülakatta, ‘Şiire kendi manifestonuzla başladınız ve ‘Bir Gün Mutlaka’ bu manifestonun somutlaşmış haliydi. Neydi o manifesto ve gücünü nereden alıyordu?’ sorusunu kısaca şöyle yanıtlamış: “Kendimi şiirle dile getirmek benim için bir varoluş sorunudur. Bir mucize olan yaşamı; geçmişi, geleceği ve özellikle de şimdiki zamanıyla dile getirebilmek… Konu ne olursa olsun, okur ya da dinleyici, hakiki olanın varlığını duyumsamalı; yaşananın, yaşanmakta olan ve yaşanmak istenenin kalp atışlarını bir arada duyabilmelidir.”

Kendi şiiriniz dışında çeviriler, dergiler, eğitmenlikle hayatınızı tamamen edebiyata adamış durumdasınız. Memnun musunuz bu durumdan?

– Hiç kuşkusuz, evet. Ama hiçbir zaman da dar anlamıyla edebiyatçı olmadım. Bana göre, aslolan, bütünüyle insan olabilmektir… Müzik ve resim başta olmak üzere sanatın bütün dallarıyla ilgiliyim. Resim sanatının sadece tutkulu bir izleyicisiyim. Dünyanın hangi ülkesinde olursam olayım, yaptığım, yapmak istediğim ilk şeylerden biri, klasik ve modern resim ürünlerinin sergilendiği müzeleri gezmektir… Müzikle ise, çocukluğumdan bu yana, yapmaya çalışarak da ilgiliyim… Çok eski yıllardan bugüne biraz bağlama, şimdilerde yine depreşen piyano merakı gibi şeyler… Başta bizimkiler olmak üzere ‘otantik’ halk türkülerine hayranım ve söylemeyi de severim. Alaturkanın, klasik Batı müziğinin ezgi güzelliği olan parçaları, en sevdiklerimdir. Tiyatro, dilbilim, felsefe ve başkaca bilim alanları meraklarım arasındadır.

50. YIL ETKİNLİKLERİ

Edebiyattaki 50’nci yılımın kutlamaları kapsamında, 31 Ocak Cumartesi akşamı Beşiktaş Belediyesi Fulya Kültür Merkezi’nde büyük bir kutlama gecesi gerçekleşecek. Beşiktaş Belediyesi ve Tekin Yayınevi’nin ortak çabasıyla düzenlenen programda, değerli edebiyatçılar ve yakın dostlarım şiirim ile kişiliğimi anlatan konuşmalar yapacak. Seçkin sanatçılar şiirlerimden örnekler sunacak, şiirlerimi bestelemiş ya da seslendirmiş seçkin müzisyenler ve gruplar gecede yer alacak. Bir de belgesel film hazırlanıyor… 17 Ocak Cumartesi akşamı, kitap fuarı için gideceğim Adana’da Haluk Çetin’le yer alacağız. 12 Nisan Pazar günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde yine müzisyen, yazar ve sanatçı dostların katılımıyla bir program düzenlenecek. İzmir’de, Ankara’da, Eskişehir’de, Edirne’de, doğum yerim Çatalca’da da etkinlikler tasarlıyoruz…

Kaynak: Hürriyet / Fotoğraf: Murat Şaka