Yakında Çikolatayı Sadece Rüyalarımızda Göreceğiz!

Bu haber çikolata sevenlerin ağzının tadını kaçıracak! Kakao ve fındık üretimi düşüyor, fiyatlar hızla yükseliyor. 2020 yılında çikolata kıtlığı olabileceği söyleniyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanılan rekolte d&uu...

Yakında Çikolatayı Sadece Rüyalarımızda Göreceğiz! (27 Ocak 2015)

Bu haber çikolata sevenlerin ağzının tadını kaçıracak!

Kakao ve fındık üretimi düşüyor, fiyatlar hızla yükseliyor. 2020 yılında çikolata kıtlığı olabileceği söyleniyor.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanılan rekolte düşüklüğü ve spekülatif piyasa koşulları kakao ve fındık fiyatlarını uçurdu.

Dünyanın en büyük çikolata üreticileri, kakao üretiminin talebi karşılamaya yetmediği ve 2020'den itibaren üretim açığının giderek artacağı uyarısında bulundu. Fındık da aynı nedenle tarihi fiyat rekorlarını kırmaya başladı.

Dünyada çikolata tüketiminin artması, kakao üretiminin talebi karşılayamamasına neden oluyor. Çikolata üreticileri, artan tüketim hızı nedeniyle talebi karşılamakta yetersiz kalabileceklerini açıkladı.

Mars ve Barry Callebaut firmaları, sundukları verilerle dünyanın, son 50 yılın en büyük çikolata kıtlığıyla karşılaşabileceğini, kakao üreticilerinin tüketilenden daha az üretim yaptığını belirtti.

Verilere göre, 2013 yılında dünyada üretilen miktardan 70 bin metrik ton daha fazla kakao tüketildi. 2020 yılına gelindiğinde, aradaki fark 14 kat artarak 1 milyon metrik tona ulaşabilir. 2030 yılına gelindiğinde ise tüketilen ve üretilen kakao miktarı arasındaki farkın 2 milyon metrik tona ulaşma riski bulunuyor.

Küresel Isınma Üretimi Yüzde 30-40 Azalattı

Washington Post'ta yer alan habere göre, kakao üretiminin azalmasındaki en büyük neden başta Fildişi Sahilleri ve Gana olmak üzere Batı Afrika'yı esir alan kurak iklim.

Uluslararası Kakao Örgütü'nün verilerine göre, kurak iklimin yanı sıra kakao bitkisini etkileyen mantar hastalıkları 'küresel üretimin yüzde 30-40 azalmasına' neden oldu.

Tüketim hızla artıyor

Kakao üretimi azalırken, ekonomisi hızla büyüyen Çin başta olmak üzere ülkelerin çikolata tüketimi de hızla artıyor.

Çikolataya Çin'in 20 katı harcayan Batı Avrupa kakao sevdasından vazgeçmezken, bitter çikolataya ilgi de hızla yükseliyor. Bu durum, kakao tüketimini daha da artırıyor. Bitter çikolata, ortalama yüzde 10 kakao içeren diğer çikolata çeşitlerine kıyasla yüzde 70 kakao barındırıyor.

FINDIK TARİHİ REKORUNU KIRDI

Ordu'da sezon başı 10 liradan alıcı bulan kabuklu fındığın kilogramı, serbest piyasada 17 liraya kadar çıktı.

Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ine yakını sağlayan Türkiye’de, Karadeniz bölgesini olumsuz etkileyen olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşanılan rekolte düşüklüğü ve diğer yandan talebin de artması nedeniyle fiyatları tavan yaptırdı.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düşük fındık rekoltesi nedeniyle fiyatların her geçen gün artış gösterdiğini belirterek, "Ordu'da kilogramı 17 liraya yükselen fındık fiyatı daha önce görülmemiş bir şey. Bu fiyatla yeni bir rekora daha ulaşılmış oldu" dedi. Fındık fiyatının arz talep durumuna göre her geçen gün artış gösterdiğine işaret eden Enginyurt, ilerleyen aylarda fiyatın 20 lirayı bulabileceğini söyledi. Enginyurt, geçen yılın mart ayında yaşanan zirai donun rekolteyi düşürmesiyle fiyatların bu seviyelerine ulaştığını anlatarak, "Üretici fiyattan memnun, ancak elinde paraya çevirecek ürün yok" diye konuştu.

Çikolatanın Tadı Kaçacak!

Kakao ve fındık fiyatlarındaki bu hızlı artıştan en çok çikolata endüstrisi etkilenecek. Özellikle uluslararası çikolata üreticileri sektörde kriz yaşanabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor ve çikolata fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olacağını söylüyorlar.

Sonuçta çikolata severlerin önümüzdeki aylarda ağızlarının tadı biraz kaçacak gibi görünüyor.