Web Sitenizin Trafiğini Arttırmak İçin 60 Pratik SEO Bilgisi

Bir web siteniz ya da bloğunuz mu var? O kadar uğraşıyorsunuz, yazıp çiziyorsunuz ama ziyaretçi sayılarınıza her baktığınızda hayal kırıklığı yaşıyor, ‘harcadığım onca zamanın karşılığı bu olmamalı’ diye, emeklerinizin boşa gittiğini mi dü...

Web Sitenizin Trafiğini Arttırmak İçin 60 Pratik SEO Bilgisi (3 Aralık 2014)

Bir web siteniz ya da bloğunuz mu var? O kadar uğraşıyorsunuz, yazıp çiziyorsunuz ama ziyaretçi sayılarınıza her baktığınızda hayal kırıklığı yaşıyor, ‘harcadığım onca zamanın karşılığı bu olmamalı’ diye, emeklerinizin boşa gittiğini mi düşünüyorsunuz? Büyük olasılıkla “arama motoru optimizasyonu” sorununuz var! Bu ipuçları ile hem Google’ı hem de ziyaretçileri kazanabilir, web sitenizin trafiğini arttırabilirsiniz.

İnternet ve sosyal medya ile birlikte kendi hesaplarımızı, bloglarımızı, web sitelerimizi açtık. Gönlümüzce yazıp çizmeye, paylaşmaya başladık.

Artık sosyal medya sayesinde edebiyattan siyasal-toplumsal bilimlere, fotoğrafçılıktan yurttaş gazeteciliğine kadar pek çok alanda ürettiğimiz içerikleri güncel olarak yayınlayabiliyoruz.

Ancak blogları ayrıntılı incelediğimiz zaman ise çoğunun arama motoru optimizasyonu ve kullanıcı davranışları tarafında yeteri kadar iyi olmadıklarını görüyoruz.

Blog sahiplerinin bu alan için yapacağı küçük değişiklikler ile yeni ziyaretçileri bloglarına çekmesi mümkün olacaktır.

Web sitenizi Google’da üst sıralara taşımak için sizlere bazı SEO ipuçları vermek istiyoruz. Bu ipuçlarına uygun hareket etmeniz halinde sitenizle ilgili başarılı sonuçlar almanız çok kolaylaşacaktır. Aşağıdaki ipuçları belli bir düzen göre değil rastgele -akla geldiği gibi- sıralanmıştır. İpuçlarının belli bir önem sırası yoktur. Çok fazla açıklama yapılmamıştır, çünkü her biri ayrı bir makale konusudur.

SEO ipuçlarına geçmeden önce ise ‘içeriğin’ önemini bir kez daha anımsatmak istiyoruz.

ÖZGÜN ve KALİTELİ İÇERİK

Özgün ve kaliteli içerik, SEO ilkelerinin başında gelmektedir.

İçerik, bir web sitesinin olmazsa olmazlarından birisidir. Arama motorunu kullanan kişiler aradıkları bilgiye çubuğa yazdıkları arama kelime öbeğinin öne çıkardığı başlıklar içinde gezerek ulaşıyorlar. Evet ilk başta ‘title’ dediğimiz başlık bir ön bilgi veriyor. Hatta ‘description’ içerisinde bile bir ön bilgi paylaşıldığında, açılan sıralı sayfaların altında görebiliyoruz.

Ancak kullanıcı aradığı gerçek bilginin kendisine yararlı olup olmadığını siteye girdiğinde görüyor. Sitenin içine girerek aranılan bilginin anahtar kelime seçimiyle doğru orantılı bir içeriğe çıkardığını görünce kullanıcı açısından sorun yok. Ya böyle olmadığı durumlar? Siz de bazen içeriğini gördüğünüzde sinirlenmiyor musunuz? Bu nedenle özgün ve kaliteli içerik, bir web sayfası için oldukça önemlidir.

Makalenin sonunda bu konuda hazırlanmış bir infografik de yayınlıyoruz.

Web sitenizi Google’da üst sıralara yükseltmek için önerdiğimiz 60 ipucu:

1- Temalarınızı kontrol edin

Blog temalarınızı olabildiğince sade ve yalın tutun. Kullanıcılar çok karışık ve kötü renklerden oluşan bloglara karşı ön yargılı olmaktadırlar. Bu durum ziyaretçilerinizin sitede kalma oranını azaltarak SEO yönünden zarar görmenizi sağlar.

2- RSS

RSS sisteminin etkin olduğunu kontrol edin ve mutlaka içerisine blog adresinizi ekleyin. Bu şekilde otomatik olarak RSS’leri çeken sitelerden backlink kazanma şansı elde edersiniz.

Bu backlinkler bloğunuzun daha hızlı indeks almasını sağlar.

3- Yazıların tamamını ana sayfaya eklemeyin

Blog için hazırladığınız yazıların tamamını ana sayfaya eklemeyin. Bu hem duplicate content (kopya içerik) sıkıntısı yaşatır, hem de kullanıcıları sıkabilir.

4- Yazı tiplerini, biçimlendirmelerini kontrol edin

Kullanıcıların sadakati blog sahipleri için çok önemlidir. Bu nedenden dolayı hazırladığınız içeriklerin kolay okunmasını sağlayın. Yapacağınız yazı tipi değişikliği, biçim etiketleri değişiklikleri ziyaretçileri bloğunuz da daha fazla tutacaktır.

5- Link paylaşımı yapın

Sizin gibi blog yazanlarla iletişime geçerek birbirlerinizin linklerini paylaşın. Böylece kendi aranızda ağ oluşmuştur olursunuz. Bu hem backlink hem de reklam olacaktır.

6- Menüleri dikkatli hazırlayın

Blog menü detaylarını dikkatli hazırlayın. Kullanıcılara aradıklarını tam sunmak her zaman sizi bir adım öne taşıyacaktır.

7- Hızlı hosting kullanın

Google site açılış hızına çok önem vermektedir. Bu bakımdan hem Google hem de ziyaretçiler için bu duruma ekstra önem verip kaliteli ve kesintisiz hosting sağlayıcıları ile çalışmalısınız.

8- Özgün yazılar yazın

Son kullanıcıya yönelik yapılan çalışmalar her zaman Google gözünde önemlidir. Bu neden dolayı sizde hem sadık ziyaretçi kazanmak hem de Google’u kazanmak için özgün yazın.

9- Sosyal medyayı etkin kullanın

Facebook, Twitter, YouTube, Google +, Instagram vb sosyal medya sitelerini etkin kullanın. Bu alanlarda oluşturacağınız etkileşimler size büyük yarar sağlayacaktır. Hem yeni ziyaretçi hem de Google açısından. Sosyal medyayı kullanırken seçici olun. Örneğin iş bloğunuz varsa Linkedin size daha çok ziyaretçi yollar, eğlenceli bir bloğunuz varsa da Facebook!

10- Yorumlara dikkat edin

Pek çok blog yazarı yorumları otomatik onaylıyor. Siz bu duruma dikkat edin ve mutlaka her yorumu okuyarak onay verin. Spamciler bloğunuza bulaşırsa onları uzak tutmak için eklentiler kullanın.

11- Link yapınıza dikkat edin

Google www.blogadresiniz.com/?p=645 şeklinde oluşan link yapılarını sevmemektedir. Bu nedenden dolayı link yapılarını mutlaka değiştiriniz. Başlığı link yapınızda belirtmeniz size bir artı kacaktır.

Yukarıda yazıldığı gibi önerdiğimiz tüm ipuçlarının tümü hem Google hem de ziyaretçileriniz için önem taşımaktadır. Sadece bu önerilere bile dikkat etmeniz bloğunuzun olumlu etkilenmesini sağlayacaktır.

12- Yaşlı Domain

Yaşlı bir domain kullanmak artı puandır ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Örneğin Borsa ile ilgili bir domain aldınız, domain yaşı 12, bu domain normal koşullar altında sizin sıralamada yükselmenizde etkilidir. Ancak aldığınız domain daha önce başka işlerde ya da içeriklerde kullanılmışsa yarardan çok zarar getirir, peki kullanmak istediğimiz domain’in geçmişini nasıl öğreneceğiz bunun için internet geçmişini tutan bir arşiv sitesi var. Bu site zaman zaman sitelere uğrayıp screenshot alıyor. Bu siteden faydalanabilirsiniz, domain geçmişini sorgulayın.

13- Hızlı ve Uptime oranı yüksek sunucu

Barındırma hizmeti aldığınız sunucunun sürekli açık ve hızlı olması gereklidir. Bu SEO ipucu olmaktan çok bir gerekliliktir. Açık olmayan bir siteyi Google indeksleyemez, yavaş bir site ise Google’un gözünde gerçekten çok önemli değer kaybeder. Site hızınızı ölçmek için Google site hızı ölçme aracını kullanabilirsiniz. Sol tarafta site hızını gösteren parametreler ve öneriler bulunmakta o önerileri değerlendirmelisiniz…

14- C-class İp Unique İP Dedicated İp

Sitenizin Kendine has bir ip adresinin olması Sitenizin SEO gücünü artırır. Çünkü birçok hosting firması host ettikleri siteleri aynı ip’de barındırabiliyor. Bu da farklı içeriklerin aynı ip’de görülmesi demektir. Bu durum Google’un hoşuna gitmez. Çünkü o ip’de yasaklı bir site olabilir, spam yapmış bir site olabilir. Spam yapan ya da fltreye girmiş site sizin de olumsuz etkilenmenize neden olabilir. Bu noktada önlem almak için sitenizi ‘unique ip’ de barındırmalısınız. Google’da SEO hosting diye arama yapabilirsiniz. Mevcut sitenizin c class hostingde barınıp barınmadığını şurada kontrol edebilirsiniz: c class ölçme

15- Resim Alt Tag’ları

Resimlerin alt tag’ları o resmin ne ile ilgili olduğunu anlatır. Çok çok önemlidir. Çünkü sitenizin hitleri, iyi yapılandırılmış alt tag’lar ile çok artacaktır. SEO ipuçlarının en önemlilerinden biridir.

16- Sitedeki Sorguların Azlığı

Sitenizin üzerinde gereksiz ne kadar sorgu varsa hepsini kaldırmalısınız. Gereksiz javascript kodlarını kullanmayın, basit kodlarla yapılacak işleri javascript’lerle, eklentilerle halletmeye çalışmayın sorgu ne kadar azsa site o kadar hızlanacaktır.

17- Temiz Kodlanmış Script

Google örümcekleri sitenizi gezerken, kısa sürede siteyi gezebilmelidir. Kodlar yarım bırakılmamalı, gereksiz yerlere yönlendirilmemelidir. Ayrıca CSS’i iyi ayarlanmış kodları temiz bir site SERP mücadelesine 1 adım önde başlar. ‘Google sitemi nasıl görüyor?’ sorunun cevabını öğrenmek için şuraya bakınız.

18- Kaliteli Özgün İçerik

“Kaliteli içerik kraldır” diye bir söz vardır. Her zaman için birincil değişkenimiz kaliteli içeriktir. Kaliteli içerik yoksa üst sıralara çıkmanız ve orada kalmanız mümkün değildir. Uzun makaleler yazın, insanlara bilgi versinler. Şimdi birçoğumuzun aklına ‘spam ve kopya içerik yapan bir sürü site üst sıralara nasıl çıkıyor o zaman?’ sorusu gelebilir. Bu bir süreç olayıdır ve önemli olan oraya çıkmak değil, orada kalmaktır. Üst sıralarda olup da sonradan ortadan kaybolan sitelerin olduğu bilinmektedir.

19- İçeriklerde ‘bold’, ‘italik’ vb kullanmak

İyi yazılmış makale konusuna değinmeye devam edeceğiz. Yazılarımızın doğru yazılması, yazım yanlışlarının olmaması, cümle kurgularının anlaşılır olması ve anlatım bozukluğu içermemesi çok önemlidir. Çünkü ‘Semantik Web’ sürekli gelişiyor. Google bu konuda şu an çok çok iyi… İçeriklerimizde önemli ya da dikkat çekmek istediğimiz kelimeleri bold yapabiliriz. Bir yerden alıntı yaptıysak italik yapabiliriz. Güncellenen bir bilgimiz varsa üstünü çizebiliriz.

20- Pr bilinenin aksine çok önemli değil!

Pagerank konusundaki tartışmalar yıllardır sürüyor. PR değerinin hâlâ önemli olduğunu düşünüyoruz ancak bilinmesi gerekenler de var. Yani “hangi sitenin pr’si” sorusu önemli, yani backlink alacağımız sitenin pr’si yüksek olabilir. Ki şu an piyasada PR9 backlink bulmak bile mümkün! Ama içi boş siteler, yıllanmamış otoriter olmayan saçma sapan içeriği olan siteler, bu sitelerden link almak yararlı değil zararlıdır. Ancak içerikdaş iki sitenin özellikleri benzerse pr’si 0 dahi olsa katkısı büyük olacaktır. Eğer aynı içerikli iki site varsa ve siz kararsızsanız tabi ki pr’si olandan backlink almalısınız.

21- Her sayfaya ayrı title kullanın

Sitelerimiz sayfalardan oluşur her sayfaya ayrı title kullanmak elimizi çok güçlendirecektir. Tek title yerine, dinamik oluşturulmuş title’ lar gücünüzü perçinler.

22- İçeriklerinizdeki anahtar kelimelere link verin bunun için eklentiler kullanabilirsiniz

İçeriğinizde geçen kelimelere link verebilirsiniz. Ancak bunu abartmanızı tavsiye etmiyoruz. Kabaca bir tahminle %2-3 civarında linkleme yapabilirsiniz. Yani 300 kelimelik bir makale de 2-3 kelimeyi linkleyebilirsiniz.

23- Domain anahtar kelime uyumu

Anahtar kelimenin domain içinde geçmesi son derece önemlidir. Bu yargı herkes tarafından kabul görmüş temel SEO parametrelerinden biridir. Dikkat edilmesi gerekir. Anahtar kelimeniz Domain içinde geçiyorsa ve tam keyword ise başarı oranınız artacaktır. En azından anahtar kelime domainin başında geçmelidir.

24- Sitenizde kullandığınız flash ve ajax’ların sağlam ve işe yarar olduğundan emin olun

Çalışmayan hiç bir şeyin sitede olmaması gerekir. Anasayfada gereksiz flashlar kullanılmamalı. Flashlar açılmak istendiğinde ayrı bir sayfaya yönlendirilmelidirler.

25- Uzantınızın .php, .html ya da .asp olması SEO açısından nötrdür

Tartışma konularından biri de budur. “Sitemin uzantısı nasıl olsun?” Bu konuyla Google’un çok ilgilendiği söylenemez. 5 farklı personeliniz var diyelim ve her biri ayrı görünüyor. Siz onları görünümleri ile mi değerlendirirsiniz yoksa yaptıkları işle mi değerlendirirsiniz? Hangisinin performansı yüksekse sizin için o personel daha değerlidir.

26- Site içeriğiniz sabitse içine blog kurmalısınız

Örneğin PVC firması iseniz, çevre ve pvc ile ilgili gelişmeleri anlatan bir blog yazarak sitenizi güncel tutabilirsiniz. (Bu blogdan anasayfanıza linkler çıkabilirsiniz) Burada belirttiğimiz ayrı bir blog değil mevcut PVC sitenizin içine açılacak bir sayfadır.

27- Kalitesiz linkler almayın! 15 tane kalitesiz link yerine kaliteli 2 adet link daha iyidir. Bunu tüm SEO bloglarında okuyoruz ancak hayata geçirmiyoruz, bu çok önemli…

28- Keyword Density yani anahtar kelime yoğunluğu çok önemli. Sitenin her yerini anahtar kelimelerle doldurursanız filtreye girersiniz. Yüzde 3 yeterli bir rakamdır.

29- Doğal içerikler, sadece çok aranan başlıkları ayrı ayrı makalelerde kullanmak yerine uzun bir makalede alt başlıklar halinde kullanmak gereklidir. (Okuduğunuz bu makaleyi örnek kabul edebilirsiniz.)

30- Zengin sinippet’lerin kullanımı

Zengin snippet’ler ve microdata’lara artık Google çok önem veriyor ve sizi microdata’lar kullanmanız için teşvik ediyor. Örneğin bu konuda microdata oluşturucu bu siteden yararlanabilirsiniz. Mikrodataların kullanımı ile ilgili temel kaynağa ise şema sitesinden ulaşabilirsiniz. Bu sitede hangi mikrokod ne işe yarar anlatılmış, kendinizi, işinizi ve adresini tanımlayabilirsiniz. Ayrıca zengin snippet’lerle ilgili Google’ a da kulak verelim: zengin snippetler

31- Kullanılması kolay bir site tasarlayın. Her şeye bir-iki tıkta ulaşılabilsin

Eskiden kullanıcı siteden çıkmasın diye yoğun bir linkleme yapılır, kullanıcı oradan oraya dolaştırılırdı. Bilgi az, link çoktu. Ancak bu siteler çok çabuk filtreye giriyor. Link yapısı filtreye girmek için neden midir? Evet nedendir. Çünkü temel kural kullanıcı odaklı site yapmaktır.

32- Link alışverişi

Link alıp vermekte çok cimri olmayın. Yani sitenizde işe yarayabileceğini düşündüğünüz, sizin içeriğinizi destekleyen sitelere link vermekten korkmayın. Ancak bu konuda cimriyseniz en azından otoriter sitelere link verin Mercedes arabanız varsa ve onunla ilgili bir blog tutuyorsanız Mercedes resmi sitesine link verebilirsiniz.

33- Özgün ve tümüyle benzersiz içerikler kullanın, bir tanesini de kopya gireyim diye düşünmeyin!

Kalite indeksinizi sürekli yükseltmeye çalışın. Bir yıl oldu bir şey olmaz şu yazıyı da kopya ekleyeyim demeyin. Çünkü o yazıyı daha sonrakiler izleyecektir. O nedenle kopya içerik kullanmayın. Alıntı yapabilirsiniz ama yazıdaki kelime sayısının toplamının yüzde 10′unu geçmemeli.

34- Resim Optimizasyonu

Sitenizde çok büyük resimler, çok büyük flashlar kullanmayın resimlerinizi optimize edin.

Resim optimizesi birçok site için çok önemlidir. Resimlerin yoğun kullanıldığı siteler geç açılabilir. Geç açılan bir site istemiyoruz. O nedenle resimleri ya küçültüp ekleyin ya da çeşitli eklentiler kullanın wordpress için resim optimizasyonu yapan eklentiler bulunmakta wordpress sitesi olanlar bu eklentileri deneyebilirler. Çok büyük resimler trafik hacminizi çabuk tüketmenize neden olacaktır.

35- RSS bağlantıları kullanın, sitenize abone olunması için ziyaretçilerinizi teşvik edin.

Abone bağı sitenizi ayakta tutan etkenlerdendir. Yazılarınızı Google geç fark etse bile aboneleriniz anında fark eder ve yazınızı okurlar bu durum o yazının güçlenmesini sağlar.

36- Edu gov backlinkler

Hâlâ Google algoritması için kıymetli o nedenle yasal edu gov linkler bulmaya çalışın bu tür resmi sitelerin linklerinin satıldığı backlink paketlerine ise itibar etmeyin.

37- Bir sayfa içinde çok fazla anahtar kelime için çalışmayın. Tek bir noktaya odaklanın. Birden fazla anahtar kelime için çalışmak o sayfanın gücünü bölecektir. Bir sayfada kullanmanız gereken anahtar kelimeler sayfa adı ile aynı ya da yakın olmalı ki etkisi artsın.

38- Güvenilirlik

Arama motoru, sitenizde bir bilginin olduğuna inanıyorsa o bilgi sitenizde mutlaka olsun. Bu nedenle etiketlere dikkat edin, vermediğiniz bilgilerin başlıklarını kullanmayın.

39- Okuyucu yorumlarına önem verin tüm yorumları yanıtlayın

Okuyucu yorumları sitenin canlı olmasını ve öyle kalmasını sağlar, abone sayınızı artırır, sayfanız güçlenir anahtar kelimeleriniz artar, hitiniz artar.

40– Zengin Makaleler

Makaleleriniz içinde resim ve hatta mümkünse videolar kullanın, bu resimlerin özgün olmasına özen gösterin.

Özgün resim kullanmak zor biliyoruz. En azından resmi yeniden boyutlandırın belki bir köşesine minik bir ‘watermark’ basabilirsiniz. Videolar da konuyu destekler nitelikte olmalıdır.

41- Site haritası kullanın, gereksiz yerlerin indekslenmesini engelleyin

Site haritaları sitenizin iskeletidir. Google’a yol gösterir. Hızlı indekslenmenizi sağlar. Ancak gereksiz yerlerin indekslenmesini engellemelisiniz. Author sayfaları, profiller, iç yazışma linkleri,vb. sitemap’a alınmamalıdır. Böylece benzer linklerin oluşmasını engellemiş olursunuz.

42- Kaliteli Backlinkler edinin

Kaliteli backlink için gerekli unsurlar ana hatlarıyla şöyle sıralanabilir: İçerikdaş olmak, güncel olmak, indeks sayısı yüksek olmak, link çıkışı az olmak, pr sahibi olmak, spam ya da kopya yapmamış olmak. Anahtar kelime aldığımız linkte yukarıda olmak ya da bu kelimelerde linkler almış olmak, SEO ipuçları arasında belki de en önemlisidir. Doğru ve yerinde backlinkler.

44- Kalıcı linkler edinin, linklerin kalıcılığı trustrank’ınızı artırır

Aldığınız linkler minimum 3 ay yerinde kalmalıdır. Ancak 6 ay ve daha uzun süre alınan linkler çok daha etkilidir. Bu nedenle paravan bloglarla desteklenen siteler kalıcı link açısından son derece iyi konumdadırlar.

45- Videolar sitenizde yoğun olarak kullanılıyorsa bir video sitemap oluşturun. Bunu Google’a bildirin video sitemap oluşturma hakkında Google’dan bilgi alın.

46- Youtube video linkleri gerçekten değerli. Ancak Google Dailymotion, Vimeo, Metacafe, Yahoo gibi önemli video sitelerindeki linkleri de önemsiyor.

Farklı video sitelerinden video backlinkler alabilirsiniz. Dengeli doğal ve birikerek ilerleyen bir link alımı yapmalısınız. Videolara sitenizle ilgili olmalıdır.

47-  Google Webmaster Central hesabınızdaki “Gelişmiş resim araması”nı etkinleştirin.

48- Mümkünse sitenize ziyaretçilerin katkı yapmasını sağlayın

Onları sitenize yazmaları konusunda teşvik edin, promosyon çekilişleri yapın, hediyeler verin ya da en azından günceli yakalamaya çalışın.

49- Link alırken önbellek tarihlerine bakın, önbellek tarihi eski linkler daha kıymetlidir. Alexa sitede kalış sürelerini gösterir ancak bunu yapan bir sürü program olduğundan, page authority ve domain authority link almak için önemli kıstaslarınız olsun ayrıca hiti yüksek ve özgün bir sitenin linkleri değerlidir.

50-Sunucu Hataları

Sürekli sunucu hatalarını takip edin, sunucu hatalarını temizleyin. Bunun için Google Webmaster Tools kullanabilirsiniz. Kıymetli bir siteniz varsa bunu sürekli yapın, günlük kontrol olarak listenize alın, hata kaynaklarını bulmaya çalışın.

51- Dizinler ve sosyal imlemeler dizinlere kaydolun ancak çöp dizinleri es geçin. DMOZ en kaliteli dizindir eğer mümkünse kaydolun. Mesela oyun siteleri Dmoz’a kaydedilmez. (telif hakkı sorunu vb nedenlerle)

52- Makale sonları: Her makalenin sonuna makale ile ilgili başka bir link koyun ya da bunu yapan eklentileri kullanın ancak manuel yapmanız çok daha iyidir. Diğer makaleniz konuyla ilgili olursa daha çok okunursunuz.

53- robot.txt dosyası kullanın. Neyi engelleyip, neyi engellemediğinizi iyi bilin. (hayati derecede önemlidir) Her sitenin robots dosyası kendine has olmalıdır.

54- Google Analyitcs verilerinden faydalanın. Arama terimlerini inceleyin ve sitenize gelen arama kelimelerine göre sitenizin içeriğini yapılandırın.

55- Marka Algısı

Siteniz bir emlaktır, bir markadır! Sitenizin marka bilinirliğini artırın. Sitenizin bir tarzı olsun, sitede size has bir farklılık olsun, sürekli güncellenen, öznel bir site çok ziyaret edilir.

56- Google’ un algoritmasının temeli olan link tiplerini uygun bir şekilde kullanın rel, author, canonical, nofollow vb.

57- Kategorilerinizi doğru seçin

Kategori seçerken anahtar kelime aracını kullanın en çok tıklanan kelimeleri bulun ve sitenizle uyumlu halde kullanın sadece çok tıklandığı için sitenizle alakasız bir kelime kullanmayın.

58- Linkler in nereden gelip nereye gittiğini belirtin. Bunun için Breadcumbs (WordPress için) kullanabilirsiniz. Yoast SEO eklentisini kullanıyorsanız bu işi sizin için başka eklentiye gerek kalmadan yapacaktır.

59- Favicon ve Logo kullanın

Favicon ve logolar daha iyi tanınmanıza neden olurlar. Eğer kendiniz yapamıyorsanız nette bol miktarda online favicon oluşturucu bulabilirsiniz.

60- ctrl+d

Sitenizi sık kullanılanlara eklemeleri için ziyaretçilerinizi teşvik edin ama asla onları sıkmayın hoş bir gif’i sitenin sağ üstüne koyup onların dikkatini çekebilirsiniz.

SONUÇ: Yaptığınız tüm iş ve işlemler doğal olmalı, doğal görünmeli. Aldığınız linkler, sosyal medya paylaşımlarınız, içerik girişleriniz yükselen bir grafik çizmeli inişli çıkışlı hareketler pek hoşa gitmez. Bildiğiniz alanlarda yazın, insanlara bilgi verin, ziyaretçilerinizi önemseyin. Kurumsal algı oluşturun. Size kolay ulaşacakları bir iletişim formu kullanın. Kendinizden bahsetmekten çekinmeyin.

Yukarıdaki 60 SEO ipucu asla sihirli değnek değildir. Ancak yukarıda yazılanları tam anlamıyla uyguladığınızda başarılı olacağınızdan emin olabilirsiniz.