UNESCO’dan Ahmet Şık’a Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü

  Uluslararası medya çalışanları tarafından oluşan jüri, bu yıl UNESCO Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü ödülü için araştırmacı gazeteci Ahmet Şık’ı seçti. Yarışma Jürisi Ahmet Şık’a bu ödülü, ifade özgürlüğünün güçlü savunucusu olarak...

UNESCO’dan Ahmet Şık’a Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü (11 Nisan 2014)

 

Uluslararası medya çalışanları tarafından oluşan jüri, bu yıl UNESCO Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü ödülü için araştırmacı gazeteci Ahmet Şık’ı seçti.

Yarışma Jürisi Ahmet Şık’a bu ödülü, ifade özgürlüğünün güçlü savunucusu olarak kariyerini insan hakları ihlalleri ve yolsuzluklara karşı mücadeleye adadığı için verildiğini belirtti.

Şık’a ödülü 2 Mayıs Cuma günü UNESCO’nun  Paris Genel Merkezi’nde Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilecek törende verilecek. 25 bin dolarlık para ödülü, Guillermo Cano Isaza ve Helingin Sanomat Vakıfları tarafından finanse ediliyor.

Ayrıca 5 ve 6 Mayıs tarihlerinde Paris’te basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği ile gazetecilere uygulanan baskılara karşı mücadele konulu bir konferans düzenlenecek.

UNESCO / Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü ödülü UNESCO Yürütme Kurulu tarafından 1997 yılında kurulmuştur.

AHMET ŞIK KİMDİR?

1970 yılında Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Mesleğe, üniversitenin birinci sınıfında iken Milliyet gazetesinde stajyer muhabir olarak başladı. 1991 ve 2007 yılları arasında Cumhuriyet, Evrensel ve Yeni Yüzyıl gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir, Reuters haber ajansında da foto muhabir olarak çalıştı.

2005 yılında Radikal gazetesinde çalışırken, Doğan Grubu’na alacak davası açtığı için işten çıkarıldı. Sonrasında çalışmaya başladığı Aktüel dergisinden de açtığı dava gerekçe gösterilerek işine son verildi.

Hrant Dink suikastı sonrasında Nokta dergisinde yayımlanan “Asker İç Güvenlikten Elini Çekmeli” başlıklı röportaj ve “Hayata Dönüş” operasyonlarının yıldönümünde Bayrampaşa Cezaevi’nin kadın koğuşunda sağ kurtulan Münevver Köz ile yapılan “Bayrampaşa’da O gün” başlıklı söyleşi nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden yargılandı. 8 Mart 2007’de medyanın askerler tarafından fişlendiğinin iddia edildiği “Askerin medya notları!” başlıklı habere imza attı.

Radikal gazetesinden çalışma arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı Kontrgerilla ve Ergenekon’u Anlama Kılavuzu ve Ergenekon’da Kim Kimdir? kitaplarında “Ergenekon Soruşturması’nın gizliliğini ihlal ettiği” iddiasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan 13 Mayıs 2011’de beraat etti.

3 Mart 2011 tarihinde, Ergenekon Soruşturması kapsamında evinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki odasında yapılan arama sonrasında gözaltına alındı. Gözaltında iki gün kaldıktan sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Avukatı Bülent Utku, Şık’ın son zamanlarda hazırladığı ve İmamın Ordusu ismini vermeyi düşündüğü Fethullah Gülen’in emniyetteki örgütlenmesini anlatan kitabı nedeniyle gözaltına alındığını düşündüğünü dile getirdi. 6 Mart 2011’de “Ergenekon terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklanarak gazeteci Nedim Şener ile birlikte Metris Cezaevi’ne gönderildi. 12 Mart 2012 tarihinde Nedim Şener’le birlikte tahliye oldu.

Geçen yıl Haziran ayında Gezi Parkı’ndaki direnişi izlerken başına isabet eden gaz kapsülü ile yaralandı.