Twitter’da Birinci, Facebook’ta İkinciyiz!

Türkiye Twitter’da dünyada en çok tweet sildiren ülke olurken, Facebook’ta da yine en çok sansür talebinde bulunan ikinci ülke oldu. Twitter’ın, 2014 yılının ikinci yarısına ait Şeffaflık Raporu’nu yayınlarken çok dikkat ...

Twitter’da Birinci, Facebook’ta İkinciyiz! (11 Şubat 2015)

Türkiye Twitter’da dünyada en çok tweet sildiren ülke olurken, Facebook’ta da yine en çok sansür talebinde bulunan ikinci ülke oldu.

Twitter’ın, 2014 yılının ikinci yarısına ait Şeffaflık Raporu’nu yayınlarken çok dikkat çekici bir rakam ortaya çıkmıştı. Twitter’dan en fazla içerik kaldırma talebi Türkiye’ye aitti. Twitter’a toplam 1982 içerik kaldırma talebi gelirken bunların 1820’si Türkiye’den istenmişti. Gizlenen Twitter hesabının sayısı ise 62 olduğu açıklanmıştı.

1 Temmuz ve 31 Aralık 2014 tarihleri arasını kapsayan içerik kaldırma taleplerinde, ülkemizi 101 içerik kaldırma talebiyle Brezilya takip ederken bu ülkeyi Japonya, 19 taleple takip etti.

Şeffaflık Raporu’nu yayınlayan Twitter’ın açıkladığı rakamlara göre, ilk 6 ayda Türkiye’den 304 hesapla ilgili 183 Tweet silme talebi geldi ve talepler değerlendirilerek bu mesajlar silindi. 17 hesap da askıya alındı. Türkiye’yi bu alanda Fransa takip etti. 112 hesapla ilgili 107 Tweet sildirme talebi işleme alındı ve 30 hesap kapatıldı.

Türkiye, Facebook'tan da Sansür Talebinde Dünya İkincisi

Facebook, bazı ülkelerin hükümetlerinden gelen talepler doğrultusunda geçen yıl da binlerce sayfa ve fotoğrafa, "ahlaka aykırılık", "hükümeti eleştirmek" ve "dine hakaret" gibi gerekçelerle sansür uyguladı. Facebook’tan en çok sansür talebinde bulunan üç ülke ise: Hindistan, Türkiye ve Pakistan.

CNN International'in ekonomi sayfası CNN Money'de yer alan habere göre, geçen yılın ilk 6 ayında Facebook Hindistan'dan 5 bin içeriğin erişimini engelledi. Bu engelleme, Facebook'un kurallarının ihlali ya da pornografik içerik paylaşılması nedeniyle gerçekleşmedi. Bu sansür, hükümetlerin talepleri doğrultusunda Facebook tarafından uygulandı. Aynı dönemde Hindistan'ı takip eden ülkeler ise Türkiye ve Pakistan oldu. 2014'ün ilk 6 ayında Türkiye, Facebook'tan 2 bin içeriğe erişimin engellenmesini talep etti. Pakistan da 1773 içeriğe erişimin engellenmesini istedi.

Söz konusu içeriklere ilgili ülkelerden erişilemiyor ancak bu sayfa ve içeriklere erişim engelinin bulunduğu ülkeler dışından ulaşmak mümkün oluyor. Bu engellemelerin kayıtlarını tutan Facebook, "Hükümetlerin Talepleri Raporu"nda bu verileri yayınlıyor.

Facebook'un raporunda ikinci sırada olan Türkiye'de, erişim engeli yönünde alınan mahkeme kararları da bulunuyor. Bunlar arasındaki "Hazreti Muhammed karikatürü bulunan bir sayfaya ilişkin bir erişim engeli kararı", "sansürün nasıl işlediğini en iyi anlatan örneklerden biri" olarak sunuluyor.

Facebook'tan bazı sayfa ve içeriklerin erişiminin engellenmesini isteyen ülkeler arasında Fransa, Almanya ve İngiltere de bulunuyor. Almanya'dan 34, Rusya'dan 29, Fransa'dan 22, Avusturya'dan 15, İsrail'den 15, İngiltere'den 9, Avustralya'dan 7, Suudi Arabistan'dan 7, Tayland'dan 5, İtalya'dan 3, Kuveyt'ten 1, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 1 içeriğin kaldırılması Facebook'tan talep edildi.

Haberde, Mark Zuckerberg'in Facebook'un hükümetler adına yaptığı bu sansüre ilişkin açıklamalarına yer verilerek, bu taleplerin uygulanmasında şirketin kanuna uyduğu ancak bu süreci ağırdan aldıkları şeklindeki açıklamaları aktarıldı. Türkiye'de nüfusun yarıya yakınının, 38 milyon kişinin Facebook kullanıcısı olduğu hatırlatılan haberde, "Türk hükümeti gerçekten 38 milyon kullanıcısı bulunana bir siteyi yasaklayabilir mi?" diye soruluyor. Soruya Facebook yetkililerince verilen yanıt ise şöyle: "Aslında evet. Twitter ve YouTube'a erişim engellendi. Bu gerçek bir tehdit."