Türkiye Yeni ‘Logo’sunu Tartışıyor

KAMİL ERYAZAR Türkiye’nin yeni logosu duyuruldu ve yeni bir tartışma konumuz daha oldu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihraç edilen Türk mallarının üzerine konulacak olan yeni logoyu önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda tanıttı. TİM tarafın...

Türkiye Yeni ‘Logo’sunu Tartışıyor (30 Eylül 2014)

KAMİL ERYAZAR

Türkiye’nin yeni logosu duyuruldu ve yeni bir tartışma konumuz daha oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihraç edilen Türk mallarının üzerine konulacak olan yeni logoyu önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda tanıttı.

TİM tarafından belirlenen ve logo ile birlikte kullanılacak “Türkiye potansiyelini keşfet” jenerik sloganı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Gücü Keşfet” olarak düzeltildi.

Türkiye’nin yeni ticari logosunu beğenenler ve beğenmeyenler ikiye ayrılmış durumda. Gün boyu sosyal medyada bu konuda farklı görüşler dile getirildi. Beğenenler övgülerini dile getirirlerken, beğenmeyenler de eleştirilerini sıraladılar.

Daha önce kullanılan ‘laleli’ logodan sıkılanlar yeni ‘patchwork’ logoya sempati ile yaklaşırken, ‘Türkiye’yi dünyaya tanıtacak görsel iletişim simgesi bu mu olmalıydı?’ diye çekimser ve eleştirel yaklaşanlar da vardı. Grafik tasarım ve uygulamalar açısından, küçültüldüğünde simgesel motiflerin yok olarak dümdüz bir fonta dönüştüğü yine küçük boyutta kabartma, nakış gibi uygulamalarda sorunlar çıkıp özelliğini yitireceği gibi teknik eleştiriler de bulunanlar da vardı.

Bir başka eleştiri de her zaman yaşanılan, neden Türkçe “Türkiye” değil de İngilizce “Turkey” sözcüğünün kullanıldığıydı.

Yeni logoyu görenlerin ilk aklına gelen ise Unilever’in 2012 yılında yenilenen ve yine aynı yöntemle yapılan logosu oldu.

PORTO KENT KİMLİĞİ TASARIMI ve LOGOSU İLE ŞAŞIRTICI BENZERLİK

Türkiye’nin yeni logosu, Portekiz’in kuzeyinde Rio Douro nehrinin kıyısında yer alan ve dünyaca ünlü futbol takımı ile tanınan Porto şehri için bu yıl Atelier Martino&Jaña tarafından hazırlanan kent kimliği görsel tasarımı ve logosuna benzerliği ile de dikkat çekti.

Tasarımda kullanılan yöresel motiflerin  ‘patchwork’ yöntemiyle logoya uygulanması, yeni Türkiye logosunun hikayesi ile şaşırtıcı benzerlik gösteriyor.

Porto görsel kent kimliği ve logosu ile ilgili ayrıntılı bilgi ve görsel dokümanlara buradan ulaşabilirsiniz.

YENİ TÜRKİYE LOGOSUNUN RASYONELİ

Aşağıda yeni logo ile ilgili tartışmalara ışık tutabilecek Haber Türk’te yer alan bazı ayrıntıları aktarıyoruz. Yapımcısı, tasarım öyküsü, logodaki 8 gizli şifre, kullanılan motiflerin anlamları ve bu konuda görüş bildiren ünlü kişiler…

Birden çok değişik simgenin patchwork yöntemiyle bir araya getirilerek oluşturulan bir logonun elbette hikayesi de uzun olacak! İşte size yeni Türkiye logosunun altını doldurarak anlamlandıran “rasyoneli”:

Türkiye’nin ticarette ‘Made in Turkey’ yerine kullanacağı yeni marka logosu ve ‘Gücü keşfet’ sloganı 1,5 yıllık çalışmayla dün açıklandı. Logoda her biri ayrı anlam taşıyan 8 desene ve özgün yerli motiflere yer verildi.

Türkiye’nin ticaret markası olarak geliştirilen logo, 1.5 yıllık çalışma sonucunda ortaya çıktı. Logunun tasarımını Saffron Brand Consultants yaptı. Saffron, Türkiye’de daha önce Turkcell, Digiturk ve Halkbank’ın Paraf Kart’ını tasarımını yaptı. Şirket, İngiltere’nin de halen devam eden Great Kampanyası’nın logosunu tasarladı.

LOGO’NUN TANITIM VİDEOSU

‘DEĞİŞİMİN EFENDİLERİ OLDUK’

Slogan ve logo için görüş bildirenler arasında Ali Koç, Bülent Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan, Ali Kibar, Hamdi Akın, Serpil Timuray, Ethem Sancak gibi isimler yer alıyor. Yeni logo ve sloganın temsil ettiği marka fikri ise şöyle anlatıldı: “Ülkemizin harikulade tarihi sonucunda değişimin efendileri olduk. Türk şirketleri adaptasyon, empati ve pratik olma yetenekleri sayesinde 200’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Müşteri ve ortaklarla sıcak ilişkiler kurarak hızlı değişimlerin yaşandığı günümüzde uzun vadeli ilişkiler kurabiliyorlar.”

KÜFİ VE ELİ BELİNDE

Logonun karakteri oluşturulurken küfi yazı stili ve geleneksel kilimlerde yer alan eli belinde deseninden yararlanılmış. Ayrıca Turkey yazısının içinde bulunan desenlerde de çini sanatında kullanılan figürlerden esinlenilmiş.

Açıklamaya göre logoyu oluşturan 8 motif; yükselişi, sinerjiyi, dünyayı, buluşmayı, doğu ve batıyı, inovasyonu, birlikteliği ve harmoniyi simgeliyormuş. Osmanlı’dan, Selçuklu’dan günümüze bağlardan söz ediliyormuş.

Logoyu oluşturan 8 desenin her birinin ayrı ayrı işlevsel sözcük açılımları da şöyle tanımlanmış:

BÜYÜME: Ülkenin kesintisiz devam eden kalkınmasının mesajını veriyor.

SİNERJİ: Birlikte çalışma yeteneğini sergiliyor.

DÜNYA: Türkiye’nin dünyadaki konumunu güçlendirmesini anlatıyor.

BULUŞMA: Hem iki kıtanın hem de insanların Türkiye’de buluşmasını temsil ediyor.

HEM DOĞULU HEM BATILI: Türkiye’nin iki yönlü olmasını sergiliyor.

İNOVASYON: Yaratıcılığın ülkenin karakteristik özellikleri arasında yer aldığını gösteriyor.

BİRLİKTELİK: Ülkenin birliğini ve birlikte çalışma kabiliyetini belirtiyor.

UYUM: Türkiye’nin uyum sağlama özelliğini ifade ediyor.