Türk Turizminin En Zor Yılı

Başta en büyük tur operatörü Natalie olmak üzere tüm Rus turizm şirketleri Türkiye satışlarını durdurma kararı aldı Türkiye’nin Rus jetini düşürmesiyle başlayan krizin etkileri, ilk olarak turizme yansıdı. Rusya Dışişleri Bakanı...

Türk Turizminin En Zor Yılı (26 Kasım 2015)

Başta en büyük tur operatörü Natalie olmak üzere tüm Rus turizm şirketleri Türkiye satışlarını durdurma kararı aldı

Türkiye’nin Rus jetini düşürmesiyle başlayan krizin etkileri, ilk olarak turizme yansıdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Türkiye’deki terörizm riski Mısır’dakinden daha az değil’ diyerek Rus vatandaşlarına güvenlik riski gerekçesiyle Türkiye’ye seyahat etmemeleri uyarısında bulundu. Rusya'nın turizm ajansı Rosturizm de tur şirketlerine Türkiye'ye seyahat paketi satışlarının dondurulmasını tavsiye etti.

Bu gelişmelerin ardından Rusya'nın önde gelen birçok tur operatörü, Türkiye’ye tur paketi satışını askıya aldı.

Reuters’ın haberine göre, Rusya’nın en büyük tur operatörlerinden Natalie Tur, Türkiye’ye tur satışlarını durdurduğunu açıkladı. Tez Tour ise müşterilerine Türkiye tatilinden uzak durmaları yönünde çağrıda bulundu.

Natalie Tours Başkanı Vladimir Vorobyov, Türkiye -Rusya arasında yaşanan durumu değerlendirdiklerini söyledi. Vorobyov, “Şu anda yaşananların en kötü senaryoyla sonuçlanabileceğini anlıyoruz. Durum netlik kazanana kadar Türkiye turlarını durdurmak en doğru seçenek.” dedi. Vorobyov turların iptalinin sürekli olmayacağı belirtti ve sadece birkaç gün için geçerli olacağının altını çizdi.

Türkiye turlarını iptal etmeyen Tez Tour ise müşterilerine Türkiye’ye gitmemelerini tavsiye etti. Şirket tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’ye tur düzenlemeye devam ediyoruz ancak durumun nasıl gelişeceğini bilmediğimiz için rezervasyon yaptırmak için acele etmeyin” sözlerine yer verildi.

Pegas Turistik, 26 Kasım itibarıyla Türkiye'ye tur satışlarını durdurma kararı aldı. Uygulamanın 29 Aralık’a kadar geçerli olacağı belirtildi. Natalie Tours şirketi de güvenlik sebepleriyle Türkiye’ye tur satışlarını durdurduğunu açıkladı. Şirket, Rusya’nın yanı sıra Ukrayna, Kazakistan ve Belarus üzerinden de Türkiye turu satışı yapmayacak.

Rus yetkililer, Türk turizm sektörünün Mısır’dan daha büyük kayba uğrayabileceğini belirtiyor.

Türkiye turizminde Rus turistlerin yeri

Özellikle Antalya bölgesindeki tesislerin büyük çoğunluğunu Rus turistler dolduruyordu. Dünyada Türkiye’ye en çok turist gönderen ilk üç ülkeden biri olarak bilinen Rusya, 2013 ve 2014’te Almanya’nın ardından dünyada Türkiye’ye turist gönderen ikinci ülke oldu.

Bu yılın ilk altı ayında ise, 1 milyon 454 bin Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti. Rusya’nın Türkiye’nin turizmindeki payı ise yaklaşık yüzde 10.

Kriz fırsata dönmüşken yeni bir kriz oluştu

Rusya’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle son iki yılda Türkiye’ye gelen Rus turist sayısında zaten azalma olmuştu. Ancak geçtiğimiz ekim ayında Mısır'ın turizm kenti Şarm El Şeyh kentinden havalanan Rus uçağının bombayla düşürülmesi sonucu Mısır’a gidecek Rus turistler Türkiye’ye yönlendirilmeye başlanmıştı. Rus jetinin düşürülmesiyle oluşan siyasal kriz bu fırsatı da yok etti. Böylece yılbaşında güzel gelişmeler bekleyen turizmciler, önemli bir avantajı kaçırmış oldu.

Sektör temsilcilerine göre Rusya'da oluşacak açık, Avrupa pazarıyla kapatılamaz. Çünkü, Avrupa pazarı da ekonomik olarak çıkmazda. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ, ciddi tehlike içinde olduklarını söyledi.

Moskova – Antalya seferini yapan yolcu uçağında 2 pilot, 4 hostes ve sadece bir yolcu vardı

Terör tüm dünyada turizmi vurdu

Art arda yaşanan terör saldırıları dünya turizmini vurdu. Paris katliamının ardından dünyanın en büyük turist ihracatçısı Almanya'da satışlar tamamen durdu. Mısır'da uçağı bombayla düşürülen Rusya'dan ülke dışına çıkışlar ise yüzde 40 azaldı. Turizmciler, Paris'teki saldırının ardından Avrupa'da insanların evinden çıkmaya bile korkar hale geldiklerini söyledi.

Dünyadaki en büyük tatil ve turizm potansiyeli olan Christmas, terör saldırısı’ tedirginliği nedeniyle bu yıl başta Avrupa olmak üzere tüm ülkelerde çok sönük geçiyor.