TÜBİTAK’ın kabul etmediği proje, ABD’de 54 ülke ve 2 bin 450 proje arasından dünya birincisi oldu

Antalya'da özel bir kolejde eğitim gören 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin kimya öğretmeleri danışmanlığında TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması için geliştirdiği ancak TÜBİTAK tarafından kabul edilmeyen proje, ABD'de 54 ülke, 2 bin...

TÜBİTAK’ın kabul etmediği proje, ABD’de 54 ülke ve 2 bin 450 proje arasından dünya birincisi oldu (23 Ocak 2017)

Antalya'da özel bir kolejde eğitim gören 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin kimya öğretmeleri danışmanlığında TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması için geliştirdiği ancak TÜBİTAK tarafından kabul edilmeyen proje, ABD'de 54 ülke, 2 bin 450 proje arasından dünya birincisi oldu.

TED Antalya Koleji öğrencilerinden Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe, TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması'na katılmak için kimya öğretmenleri Gülay Demirci danışmanlığında bir proje hazırladı. Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yapmayı öngören iki öğrencinin başvurusu TÜBİTAK tarafından reddedilince, öğrenciler bu kez de ABD'de dünya çapında düzenlenen liselerarası yarışmaya başvurdu.

Türkiye'de ilgi görmeyen proje, ABD'de 54 ülke 2 bin 450 proje arasından dünya birincisi oldu.

Proje ABD’de birinci olunca TUBİTAK tarafından da kabul edildi

Türkiye'de ilk dönemlerde pek ilgi görmeyen proje, ABD'de 54 ülke 2 bin 450 proje arasından dünya 1'incisi olunca, TÜBİTAK tarafından da kabul edildi. Öğrenciler altın madalya kazandı. İki öğrenci ile öğretmenleri, 20-22 Ocak'ta İzmir'de düzenlenen 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu'na davet edilerek bir sunum yapmaları istendi. Öğrencilerle öğretmenlerine sunumun ardından Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Selçuk Dağdelen ve Ege Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Damla Gökşen tarafından teşekkür plaketi verildi.

'Geç iyileşen yaralar ve yanıklarda kullanılacak'

Proje hakkında bilgi veren öğretmen Gülay Demirci, "Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yaptık. Özellikle diyabet hastalarının geç iyileşen yaralarında, yanık ve yatalak hastaların yaralarında kullanılabilecek. Uzun süre iyileşmeyen yaralar mikrop kapabiliyor. Bu ürünün hızlı bir şekilde kanı durdurma özelliği de var. Çalışmalarımız devam ediyor, sanayicilerimiz de bize destek olmak istiyor. Biz bu ürünün üretime geçmesini istiyoruz ama henüz bir sanayici ile masaya oturmuş değiliz" dedi.

'İlacı yaranın üstüne koymak yeterli'

Nanolifi yaranın üstüne koyduktan sonra kendiliğinden yok olduğunu söyleyen 12. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe, "Projemiz yatalak ve diyabetik hastalara yönelik olduğu için halkımız adına da önemli olduğunu düşünüyorum. Elimizdeki verilere göre, yaptığımız ürün yaraları diğer ürünlere göre yüzde 30 daha hızlı iyileştiriyor. Aynı zamanda bunu vücudunuza koyduğunuzda geri çıkartmanıza gerek kalmıyor, orada yok olup gidiyor. Yaranız da hava alıyor, yapay deriden daha pratik" diye konuştu.

DHA & Cumhuriyet