Trump’ın ‘yabancılara yasak kararnamesi’ dünyayı karıştırdı

Trump’ın, mültecilerin yanı sıra bazı Müslüman ülke vatandaşlarına da AB’ye giriş yasağı getirmesi öncelikle teknoloji ve sanat dünyasını karıştırdı New York Federal Mahkemesi'nden Yargıç Ann Donnelly, ABD Başkanı Donald Trump...

Trump’ın ‘yabancılara yasak kararnamesi’ dünyayı karıştırdı (29 Ocak 2017)

Trump’ın, mültecilerin yanı sıra bazı Müslüman ülke vatandaşlarına da AB’ye giriş yasağı getirmesi öncelikle teknoloji ve sanat dünyasını karıştırdı

New York Federal Mahkemesi'nden Yargıç Ann Donnelly, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülke sınırlarını mültecilere ve yedi ülkenin vatandaşlarına kapayan kararnamesini geçici olarak durduran bir karar aldı. 

İçlerinde Kaliforniya, Pensilvanya ve New York'un da bulunduğu 16 eyaletin başsavcıları, ABD Başkanı Trump'ın vize yasağına karşı ortak bir kınama yayımladı.

ABD ve dünyanın gündemine oturan Trump'ın bazı Müslüman ülkelere uyguladığı vize yasağına büyük bir tepki de kendi ülkesinden geldi. 16 eyaletin başsavcıları Trump'a karşı ortak bir kınama metni yayımlayarak yasağı eleştirdi.

Kınama metninde, 'Yaratılan bu kaotik ortamda mümkün olan en az sayıda insanın zarar görmesi için gayret göstermeye devam edeceğiz' ifadeleri kullanıldı. Metinde ayrıca, 'inanç özgürlüğü ABD'nin sarsılmaz prensiplerinden biridir ve hiçbir başkan bu gerçeği değiştiremez' denildi.

Açıklamaya katılan eyaletler: Kınama metninde imzası olan eyaletler ise; Kaliforniya, New York, Pensilvanya, Vaşington, Massachusetts, Virginia, Oregon, District of Columbia, Connecticut, Illinois, New Mexico, Maryland, Vermont, Hawaii, Maine, Iowa.

Dikkat çeken ayrıntı: Bu eyaletler arasında Iowa ve Pensilvanya, ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçiler tarafından kazanılmıştı.

SON İKİ GÜNDE NELER YAŞANDI?

Trump’ın yeni imzaladığı başkanlık kararnamesiyle ile mültecilerin yanı sıra İran, Sudan, Suriye, Irak, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının da önümüzdeki 90 gün boyunca ABD’ye girmesi girmesini yasaklaması, Silikon Vadisi’ndeki teknoloji şirketlerinde paniğe neden oldu.

CEO’su da Hintli olan Google, çeşitli nedenlerle ABD dışına çıkmak durumunda kalmış 100 kadar “yabancı” üst düzey çalışanını acilen ülkeye çağıran bir mesaj yayınladı. Google’un CEO’su Sundar Pichai, “Gelebildiğiniz kadar çabuk ABD’ye geri dönün yoksa bir daha gelemeyebilirsiniz” ifadesini kullandı.

Kendi ülkesinde “evde çalışmayı” tercih eden ama düzenli olarak ABD’ye uçan, tatile gitmiş olan, ABD dışındaki ülkelerde çeşitli projelere katılmak için geçici olarak ABD dışına çıkmış olan, ABD vatandaşı olmayan tüm çalışanlar bu çağrının muhatabı.

Sundar Pichai, birçoğu kilit görevler üstlenen yabancı ülke vatandaşı çalışanlarının yeni vize politikaları nedeniyle yakın tarihte ülkeye alınmayacağından endişe ediyor.

OSCAR’A ADAY AMA ABD’YE GİRİŞİ YASAK!

ABD’de 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarına getirilen giriş yasağı, Oscar ödüllü İranlı yönetmen Asghar Farhadi’yi de etkileyecek. En İyi Yabancı Film dalında Oscar’a aday gösterilen yönetmen, Oscar törenine katılamayacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın savaştan kaçan Suriyelilerin ülkeye girişini durdurup nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan İran, Irak, Yemen, Libya, Somali ve Sudan vatandaşlarına üç aylık vize kısıtlaması getirmesi İranlı yönetmen Asghar Farhadi’yi de etkiledi.

 ‘Satıcı’ filmiyle En İyi Yabancı Film Oscar’ına aday gösterilen Farhadi’nin 26 Şubat’ta gerçekleşecek Oscar törenine katılamayacağı bildirildi.

2012 yılında, ‘Bir Ayrılık’ filmiyle En İyi Yabancı Film ve En İyi Özgün Senaryo ödüllerini kazanan Farhadi, bu yıl yasak nedeniyle ödül töreni için ABD’ye gidemeyebileceğini söyledi.

Ulusal İran Amerikan Konseyi Başkanı Trita Parsi ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Teyit edildi: Asghar Farhadi’nin Oscar törenine katılmak için ABD’ye girişine izin verilmeyecek” ifadesini kullandı.

En iyi yabancı film Oscar adayı gösterilen Satıcı filminin başrol oyuncusu İranlı Taraneh Alidoosti de, Trump’ın bu ırkçı ve şövenist tutumunu protesto etmek amacıyla ödül törenine katılmayacağını daha önce açıklamıştı.

HAVAALANLARI KARIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık kararnamesiyle, New York JFK havaalanında gözaltına alına iki Iraklı’dan biri serbest bırakıldı. Mısır’ın başkenti Kahire’de de beş Iraklı ve bir Yemenli havaalanında New York uçuşuna alınmadı.

JFK havaalanındaki gözaltıları New York Times gazetesi duyurdu. Gazete Iraklı iki mültecinin havaalanında tutulduğunu ve avukatların harekete geçtiğini yazdı. Gazeteye konuşan Uluslararası Mülteci Yardım Projesi ve diğer insan hakları grupları, gözaltındaki isimlerden Haşim Derviş’in Irak’ta Amerikan hükümeti adına tercüman olarak çalıştığı, diğer isim Abdülhalik Elşavi’nin ise Teksas’ta yaşayan eşi ve çocuğuna gittiğini anlattı . Derviş, 19 saat tutuldukran sonra serbest bırakıldı.

Kahire Havaalanı yetkilileri de Iraklı bir ailenin ve bir Yemenli’nin, yeni kararname nedeniyle Mısır Havayolları’nın New York uçuşuna alınmadığını bildirdi. Kararın, JFK Havalanı’ndan gelen talimatlar doğrultusunda alındığı öğrenildi.

Katar havayolları da yedi ülkenin yolcularına, ABD uçuşlarına sadece Yeşil Kart’ı ya da diplomatic vizesi olanların alınacağı duyurusunu yaptı.

FEDERAL YARGIÇ, TRUMP'IN YASAĞINI ASKIYA ALDI

New York Federal Mahkemesi'nden Yargıç Ann Donnelly, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülke sınırlarını mültecilere ve yedi ülkenin vatandaşlarına kapayan kararnamesini geçici olarak durduran bir karar aldı. Yargıç Donnelly'nin kararı, ABD'nin çeşitli havaalanlarında gözaltına alınan ve geçerli göçmenlik belgesi ya da vizesi olan bireylerin sınır dışı edilmesini engelliyor.

New York'ta bulunan federal mahkemenin kararına göre, 'ABD'ye yasal olarak girme hakkı bulunan' göçmenler, sınır dışı edilemeyecek.

Trump'ın kararnamesi, New York'ta bulunan John F. Kennedy Havaalanı'ndaki kalabalıklar tarafından protesto edildi.

Karar, Trump'ın kararnamesinden etkilenenlerin 'azımsanamayacak ve geri dönüşü olmayacak' bir şekilde zarar görebileceğini belirtiyor.

Yargıç Donnelly'nin kararı Trump'ın imzaladığı kararnamenin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiyor; o yüzden halen havaalanlarında tutulan göçmenlere ne olacağı belirsizliğini koruyor.

Karar, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin (ACLU) Trump'ın Cuma günü imzaladığı kararnameye tepki olarak açtığı davanın üzerine geldi.