Telefonları Çekmeyen Köylüler Çareyi Çağrı Merkezi Kurmakta Buldular!

GSM operatörlerini utandıracak trajikomik bir haber Her geçen gün televizyon kanallarında operatörlerin ‘4 çeker, 5 çeker’ reklâmlarının aksine Bitlis’in köylerinde telefon şebekesi bulamayan köylüler, yüksek dağlara çıkıp sinyal arıyor. Bitlis’in Mutki i...

Telefonları Çekmeyen Köylüler Çareyi Çağrı Merkezi Kurmakta Buldular! (9 Mayıs 2013)

GSM operatörlerini utandıracak trajikomik bir haber

Her geçen gün televizyon kanallarında operatörlerin ‘4 çeker, 5 çeker’ reklâmlarının aksine Bitlis’in köylerinde telefon şebekesi bulamayan köylüler, yüksek dağlara çıkıp sinyal arıyor.

Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Yanıkçakır ve çevresindeki 10 köyde cep telefonları çekmediği için köylüler, yüksek tepelere çıkmak zorunda kalıyor. Telefonla konuşma sıkıntısını bu şekilde çözen köylüler, köydeyken veya tarlalarda çalışırken acil durumlarda gelebilecek telefonlar için de farklı bir çözüm uyguluyor. Köy muhtarı nezdinde köy içinden seçilen bekçi, telefonu çalan köylülere ücretli olarak durumun aciliyetine göre faklı renklerde poşetler sallıyor. Sevdiği kişi arayanlara pembe, acil durumlara siyah, normal görüşmeler beyaz, askerler için ise mavi poşet sallayan telefon bekçisi sabah 09.00’da başladığı mesaisini, akşam 16.00’da bitirerek köye dönüyor.

Yanıkçakır köyü Muhtarı Nafiz Yıldırak, her gün televizyon kanallarında şebekelerle ilgili reklamlar yapıldığını hatırlatarak, “Şebekemiz 4 çeker, 5 çeker deniliyor. Bu çevredeki 10 köyde şebeke 1 bile çekmiyor.” diye sitemde bulundu.

Mağdur olduklarını ifade eden Yıldırak, şöyle konuştu: “Köylerimizde şebeke çekmediği için zor durumda kalıyoruz. Yüksek dağlarda şebeke aramaktan ve telefon beklemekten sıkıldığımız için köyden ücret karşılığı bir bekçi tuttuk. Sabah 09.00’da köydeki tüm telefonları alarak yüksek dağın başına çıkıyoruz. Burada isimlerle birlikte telefonları bu bekçimize emanet ediyoruz. Bekçimiz de biz köyde otururken, ya da tarlalarda çalışırken telefonlarımız çaldığı zaman bize poşetlerle durumun aciliyetine göre haber veriyor. Biz de ona göre koşarak dağın başına çıkıp görüşmemizi böyle yapıyoruz. Ancak çoğu kez de yetişene kadar telefon kapanıyor. Haliyle köyden görüşme yapmadığımız için çoğu köylü kontör bile yüklemiyor. Bu yüzden dakikalarca karşı tarafın tekrar aramasını beklemek zorunda kalıyoruz. Yani her haliyle her gün reklamı yapılan 5 çeker şebekesinin sadece 1 çekeninden bizim köye kurulmasını istiyoruz.”

Yanıkçakır köylülerinden Alamettin Yaprak ise köyde hem görüşme yapamadıkları telefon faturalarına, hem de telefonlara baksın diye tuttukları bekçiye para ödemek zorunda kaldıklarını belirterek, şebeke operatörlerini köye baz istasyonu kurmaya davet etti.

Köyün telefon bekçisi Aydın Kocaman da görevinden memnun olduğunu ancak gerek veresiyelerden gerekse yüksek dağlarda telefon beklemekten sıkıldığını anlattı. Gelen telefonların aciliyetini renkli poşetlerle bildirdiğini anlatan bekçi Kocaman, sevdiği kişi arayana pembe, acil durumlara siyah, normal görüşmelere beyaz, askerler için mavi poşet salladığını dile getirdi. Bazı telefonlara kendisinin cevap verdiğini belirten Kocaman, duruma göre randevu saati verdiğini anlattı. Kaynak: CHA