Suyumuz Isınıyor!

Türkiye ve dünyada iki çevre felaketi ile daha karşı karşıyayız. İzmit Körfezi, kirlilik nedeniyle Nisan ayındaki gibi yine kırmızı renge boyandı. 2011 yılında Japonya’da yaşanan deprem sonrası oluşan tsunami ve Fukushima felaketinden sonra radyasyonlu suların okyanusa kar...

Suyumuz Isınıyor! (22 Temmuz 2013)

Türkiye ve dünyada iki çevre felaketi ile daha karşı karşıyayız.

İzmit Körfezi, kirlilik nedeniyle Nisan ayındaki gibi yine kırmızı renge boyandı.

2011 yılında Japonya’da yaşanan deprem sonrası oluşan tsunami ve Fukushima felaketinden sonra radyasyonlu suların okyanusa karıştığı ortaya çıktı.

İZMİT KÖRFEZİ YİNE KIRMIZIYA BOYANDI

Yıllarca ev ve sanayi atıklarının dökülmesi sonucu aşırı derecede kokan ve bir dönem “Ölü denize” dönüşeni İzmit Körfezi, kirlilik nedeniyle Nisan ayındaki gibi yine kırmızı renge boyanarak ağır kokmaya başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmit Körfezi’nin renk değiştirmesinin nedeninin “alg” adı verilen “tek hücreli patlaması”ndan kaynaklandığını aktardı. Bayraktar, “Sudaki organik maddeleri hızla tüketen ufak mikroorganizmalar, çok fazla çoğalıp sanki suya mavi yeşil boya atılmış gibi bir şekilde görünmektedir. Sıcakların etkisiyle gerçekleşmektedir” dedi.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, İzmit Körfezi’nin yeniden kırmızı renge büründüğünü belirterek nedenini bir önergeyle Bakan Bayraktar’a sordu. Bayraktar, Türkkan’ın önergesine verdiği yanıtta Körfez ve göldeki kirlilikle ilgili şunları kaydetti:

Metabolik atıklar, deterjan

“İzmit Körfezi’nde kirliliğe insan, metabolik atıklar, deterjanlar, tarımsal faaliyet, erozyon ve endüstriyel kaynaklar neden olmaktadır. Ayrıca İzmit Körfezi’nde yaşanan tek hücreli patlaması, ‘alg’ adı verilen canlılardan oluşmaktadır. Sudaki organik maddeleri hızla tüketen ufak mikroorganizmaların çok fazla çoğalıp sanki suya mavi yeşil boya atılmış gibi bir şekilde görünmeleri bölgemizde istisnai olarak sıcakların etkisiyle gerçekleşmekte ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gerekli tedbirleri almaktadır.”

RADYOAKTİF SULAR OKYANUSA KARIŞMIŞ

2011 yılında Japonya’da yaşanan deprem sonrası oluşan tsunami ve Fukushima felaketinden sonra geride kalan yıkımın büyüklüğü her geçen gün daha da net ortaya çıkıyor.

Tokyo Elektrik İdaresi (TEPCO) tarafından bugün yapılan açıklama ise tüm dünyanın gözlerini bir kez daha Japonya’ya çevirtti.

TEPCO, Fukushima felaketinden sonra radyoaktif hale gelen yeraltı sularının okyanusa karıştığının belirlendiğini açıkladı. TEPCO’nun aybaşında yaptığı açıklamasına göre yeraltı sularında sezyum-134 maddesinin normalin 110 katı kadar bulundu belirtilmişti. Şirketin bugün yaptığı bildiride ise radyoaktif suyun okyanusa karıştığının düşünüldüğü açıkça ifade edildi.

Okyanus bilimciler, deniz hayatının bu sızıntılar sebebiyle büyük bir tehlike altında olduğunu ve dolayısıyla deniz ürünleri yiyen insanların da radyasyondan etkilenme tehlikesinin bulunduğunu belirtiyor. TEPCO ise kirlenmenin sınırlı kalacağı yönünde ısrarcı.