Sosyal Medya Kullanımında Dünya Birincisi Olan Türkler Kitap Okumada İse Son Sıralarda

Google Tüketici Barometresi 2014 sonuçlarına göre, Türkiye sosyal medya kullanımında ABD’yi geçerek dünya birinciliğine yükseldi. Ancak diğer bir kültürel açıdan bakıldığında da dünyada en az okuyan ülkeler arasında yer alıyor. Google, Türkiye’nin de dahil olduğu 46 far...

Sosyal Medya Kullanımında Dünya Birincisi Olan Türkler Kitap Okumada İse Son Sıralarda (24 Ekim 2014)

Google Tüketici Barometresi 2014 sonuçlarına göre, Türkiye sosyal medya kullanımında ABD’yi geçerek dünya birinciliğine yükseldi. Ancak diğer bir kültürel açıdan bakıldığında da dünyada en az okuyan ülkeler arasında yer alıyor.

Google, Türkiye’nin de dahil olduğu 46 farklı pazarda internet kullanım alışkanlıklarını ölçtüğü ve karşılaştırdığı Tüketici Barometresi araştırmasının bu yılki sonuçlarını duyurdu. Kapsadığı ülkelerdeki internet kullanıcılarının dijital, mobil, video ve alışveriş alışkanlıkları hakkında içgörüler sağlayan raporda bu yıl Türkiye, sosyal medya kullanımı konusunda dünyada ilk sırada yer alıyor.

İncelemeye dahil edilen ülkelerin sonuçlarının ayrı ayrı görüntülenebildiği rapora göre, Türkiye’deki internet kullanıcılarının sosyal medya kullanım oranı yüzde 92, dünya genelinde ise bu oran yaklaşık yüzde 40. Sosyal medya kullanımı konusunda lider olan Türkiye’yi yüzde 86 ile Arjantin ve yüzde 84 ile Brezilya ve yüzde 83 ile Çin takip ediyor. Aşağıdaki grafik dünya genelinde sosyal medyayı en çok kullanan ülkeleri gösteriyor.

GEÇEN YIL DÜNYA İKİNCİSİYDİK

Türkiye geçen yıl dünyadaki sosyal medya kullanımında ABD’den sonra ikinci sırada geliyordu. Ancak Twitter kullanımında dünya birinciliğini daha geçen yıldan yakalamıştık.  Foursquare’de ise ikinci sırada yer almıştık.

Geçen yıl Haziran ayında New York Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma sonucuna göre de, Türkiye sosyal medyayı en iyi kullanan ülke seçilmişti. New York Üniversitesi Sosyal Medya ve Siyasal Katılım Laboratuvarı, Gezi Direnişi sırasında Türkiye’nin Twitter haritasını çıkarmıştı.

Türklerin sosyal medya kullanımının, benzer olaylarda diğer ülke yurttaşlarının sosyal medya faaliyetlerine kıyasla da yüksek olduğu ifade edilmişti. Türklerin gösterilerle ilgili Twitter kullanımının “olağanüstü” ve “benzersiz” olduğu belirtilen raporda, atılan tweet’lerin yüzde 90′ının Türkiye kaynaklı olduğuna yer verilmişti.

Sosyal medya kullanımının bu kadar yaygın olmasının nedenini  de, Türk medyasının olayları aktarmaktaki eksikliğine bağlayan araştırmacılar, bazı yayın organlarına yapılan baskı ve şikayetlere de değinmişlerdi.

TÜRKLER HERGÜN ONLINE

Türkiye’deki internet kullanıcılarının büyük çoğunluğu her gün online oluyor. En yüksek oran yüzde 84 ile 16-24 yaş aralığındaki kullanıcılara aitken, 25-34 yaş yüzde 77, 35-44 yüzde 62, 45-54 yaş arası ise yüzde 41 oranında online oluyor. 55 yaş üstündeki internet kullanıcılarının her gün online olma oranı ise bir önceki gruba göre artış göstererek yüzde 62’ye ulaşıyor.

Türkiye’deki online nüfusun artışında akıllı telefon penetrasyonundaki artış da önemli bir etmen. Zira, Türkiye’de 2012 yılında yüzde 14 olan akıllı telefon kullanımı bugüne kadar yaklaşık 3 katına çıkarak yüzde 39’a ulaşmış. Kullanıcıların akıllı telefonlarında en çok etkileşime geçtikleri aktivite ise fotoğraf. Kullanıcıların yüzde 66’sı fotoğraf için akıllı telefonlarını kullandıklarını söylerken, müzik diyenlerin oranı yüzde 58 ve oyun diyenlerin oranı ise yüzde 53.

Türkiye’nin internet kullanıcılarının, alışveriş süreçlerine akıllı telefonlarını dahil etme oranı da dünya ortalamasının üzerinde. Rapora göre, Türkiye’de alışveriş sürecinin herhangi bir aşamasında araştırma yapmak için akıllı telefonunu kullananların oranı yüzde 37. Bu oran ABD’de yüzde 21, Almanya ve İngiltere’de ise yüzde 17. Türkiye’deki bu süreçte en çok araştırılan kategori ise TV setleri. Onu sinema ve sigorta takip ediyor. Araştırmaya katılan internet kullanıcılarından son cep telefonunu internet üzerinden aldığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 32.

Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 41’i günde en az bir kere online video izliyor. İzleyicilerin yüzde 77’si videoları bir video sitesinden veya uygulamasından izliyor.

Araştırmanın genel sonuçlarını burada görebilir, Türkiye sonuçları içinse buraya gidebilirsiniz.

MADALYONUN DİĞER YÜZÜ: EN AZ OKUYAN ÜLKELER ARASINDAYIZ!

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Ajansı ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre, Türkiye’de yayınlanan kitap sayısı ve çeşidi her yıl daha da azalıyor.

• Kitap Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235 nci sırada yer alıyor.

• Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, ABD’de yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor.

• Türkiye’de günde ortalama beş saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece altı saat ayrılıyor.

• 8 milyon Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 75 milyona yakın Türkiye’de bu rakam  ortalama 2 bin – 4 bin dolayında. Çünkü Türkiye’de okuma alışkanlığına sahip kişilerin sayısı 70 bin dolayında.

• Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, Türkiye’de bir kişi on yılda bir kitap okuyor.

• Birleşmiş Milletler araştırmasına göre kitap için Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı ve Avustralyalı 100, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor yılda. Dünya ortalaması da 1,3 dolar. Ülkemizde ise bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar yani 45 sent ayırabiliyor.

• Türkiye’de dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 24, televizyon izleme oranı yüzde 95.

• Biz Türklerin kitap okumaya ayırdığı zamanı, Norveçli 300’e, ABD’li 210’a, İngiliz 87’ye, Japon 97’ye katlıyor.

• Birleşmiş Milletler’in insani gelişim raporunda ülkeler kitap okuma oranına göre sıraya dizilmiş. Türkiye 86 ncı sırada.

• Kitapçılar da, dağıtımda rol oynayamaması nedeniyle kapanmak durumunda kalıyor. Bu nedenle son 5 yılda Anadolu’da 10 binin üzerinde kitapçı kapandı.